Abilify

Berkenaan dengan Abilify

Abilify atau Aripiprazole adalah ubat antipsikotik. Ia berfungsi dengan mengubah tindakan bahan kimia dalam otak.

Abilify juga digunakan bersama-sama dengan ubat lain untuk merawat gangguan kemurungan utama pada orang dewasa.

Abilify juga digunakan pada kanak-kanak berumur 6 tahun atau lebih yang mengalami gangguan Tourette, atau gejala gangguan autistik (kerengsaan, pencerobohan, perubahan mood, pendengaran, dan kecederaan diri).

Abilify digunakan untuk merawat gejala keadaan psikotik seperti skizofrenia (schizophrenia) dan gangguan bipolar I (bipolar I disorder). Tidak diketahui jika aripiprazole adalah selamat atau berkesan pada kanak-kanak yang berusia lebih muda dari 13 tahun dengan skizofrenia, atau kanak-kanak yang berusia kurang dari 10 tahun dengan gangguan bipolar.

Abilify tidak diluluskan untuk digunakan dalam keadaan psikotik yang berkaitan dengan demensia (dementia). Abilify boleh meningkatkan risiko kematian pada orang dewasa yang lebih tua dengan keadaan yang berkaitan dengan demensia.Sesetengah orang muda berfikir tentang bunuh diri ketika mengambil ubat untuk gangguan kemurungan utama dan gangguan psikiatri yang lain. Bberjaga-jaga dengan perubahan dalam mood atau gejala anda. Laporkan sebarang gejala baru atau yang semakin buruk kepada doktor anda. Doktor anda perlu menyemak kemajuan anda pada lawatan berkala semasa anda menggunakan Abilify. Keluarga atau penjaga anda juga perlu berjaga-jaga terhadap perubahan dalam mood atau gejala anda.

Berhenti menggunakan Abilify dan hubungi doktor anda sekaligus jika anda mempunyai gejala berikut: demam dengan otot yang sengit dan kadar denyutan pesat; pergerakan otot yang tidak terkawal; gejala yang tiba-tiba seperti kebas atau kelemahan, sakit kepala yang teruk, dan masalah dengan visi, pertuturan, atau keseimbangan.

Kesan Sampingan Abilify

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai tanda-tanda tindak balas alergi terhadap Abilify: pernafasan sukar; bengkak muka, bibir, lidah, atau tekak anda.

Anda mungkin mengalami peningkatan seksual, dorongan luar biasa untuk berjudi, atau dorongan lain yang sengit semasa mengambil ubat ini. Bercakap dengan doktor anda jika ini berlaku.

Kesan sampingan biasa Abilify mungkin termasuk:
sakit kepala, pening, mengantuk, berasa letih;
kegelisahan, rasa gelisah;
berat badan;
masalah tidur (insomnia);
penglihatan kabur;
loya, muntah, perubahan selera makan, sembelit;
gejala sejuk seperti hidung tersumbat, bersin, sakit tekak;
air liur meleleh;

Apakah ubat-ubatan lain yang akan menjejaskan Abilify?

Mengambil Abilify dengan ubat lain yang membuat anda mengantuk atau melambatkan pernafasan anda boleh menyebabkan kesan sampingan berbahaya atau mengancam nyawa. Tanya doktor anda sebelum mengambil pil tidur, ubat sakit narkotik, ubat batuk preskripsi, relaxer otot, atau ubat untuk kegelisahan, kemurungan, atau kejang.

Banyak ubat lain boleh berinteraksi dengan aripiprazole. Ini termasuk ubat preskripsi dan over-the-counter, vitamin, dan produk herba. Tidak semua interaksi mungkin disenaraikan di sini. Beritahu doktor anda tentang semua ubat anda dan mana-mana yang anda mulakan atau berhenti menggunakan semasa rawatan dengan Abilify.