Acetaminophen

Berkenaan dengan Acetaminophen

Acetaminophen adalah pelega kesakitan dan pengurang demam. Acetaminophen digunakan untuk merawat pelbagai keadaan seperti sakit kepala, sakit otot, arthritis, sakit belakang, sakit gigi, selesema, dan demam. Acetaminophen juga boleh digunakan untuk tujuan yang tidak disenaraikan dalam panduan ubat ini.

Anda tidak boleh menggunakan ubat ini jika anda mempunyai penyakit hati yang teruk. Pengambilan Acetaminophen melebihi dos yang sepatutnya boleh merosakkan hati anda atau menyebabkan kematian. Elakkan menggunakan ubat lain yang mengandungi acetaminophen, atau anda boleh mengalami overdosis yang membawa maut. Orang dewasa dan remaja yang berat sekurang-kurangnya 110 paun tidak boleh mengambil lebih daripada 1000 miligram (mg) pada satu masa, atau lebih daripada 4000 mg dalam 24 jam. Kanak-kanak yang berusia di bawah 12 tahun tidak boleh mengambil lebih daripada 5 dos dalam 24 jam, dengan hanya menggunakan bilangan miligram setiap dos yang disyorkan untuk berat badan dan umur kanak-kanak. Gunakan sama seperti yang diarahkan pada label.Hubungi doktor anda sekaligus jika anda mengalami loya, sakit perut bahagian atas, gatal-gatal, kehilangan selera makan, urin gelap, najis berwarna liat, atau jaundis (menguning kulit atau mata anda). Berhenti mengambil ubat ini dan hubungi doktor anda dengan segera jika anda mempunyai kemerahan kulit atau ruam yang menyebar dan menyebabkan melepuh dan mengelupas.

Kesan Sampingan Acetaminophen

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai tanda-tanda tindak balas alergi terhadap acetaminophen: gatal-gatal; kesukaran bernafas; bengkak muka, bibir, lidah, atau tekak anda.

Hentikan mengambil acetaminophen dan hubungi doktor anda sekaligus jika anda mempunyai:
loya, sakit perut atas, gatal-gatal, hilang selera makan;
air kencing gelap, najis berwarna liat; atau
jaundis (menguning kulit atau mata).

Dalam kes yang jarang berlaku, acetaminophen boleh menyebabkan reaksi kulit yang teruk yang boleh membawa maut. Ini boleh berlaku walaupun anda telah mengambil ubat ini pada masa lalu dan tidak mempunyai reaksi. Berhenti mengambil ubat ini dan hubungi doktor anda dengan segera jika anda mempunyai kemerahan kulit atau ruam yang menyebar dan menyebabkan melepuh dan mengelupas. Sekiranya anda mempunyai tindak balas jenis ini, anda tidak sepatutnya mengambil ubat yang mengandungi acetaminophen.

Apakah ubat-ubatan lain yang akan menjejaskan Acetaminophen?

Ubat-ubatan lain mungkin berinteraksi dengan acetaminophen, termasuk ubat preskripsi dan ubat-ubatan, vitamin, dan produk herba. Beritahu setiap penyedia penjagaan kesihatan anda tentang semua ubat yang anda gunakan sekarang dan sebarang ubat yang anda mulakan atau hentikan menggunakan.