Aspirin

Berkenaan dengan Aspirin

Aspirin digunakan untuk merawat kesakitan, dan mengurangkan demam atau keradangan. Ia kadang-kadang digunakan untuk merawat atau mencegah serangan jantung, strok, dan sakit dada. Aspirin berfungsi dengan mengurangkan bahan dalam tubuh yang menyebabkan rasa sakit, demam, dan keradangan. Aspirin harus digunakan untuk keadaan kardiovaskular hanya di bawah pengawasan seorang doktor.

Jangan berikan ubat ini kepada kanak-kanak atau remaja dengan demam, gejala selesema, atau cacar air. Salicylates boleh menyebabkan sindrom Reye, keadaan serius dan kadang-kadang membawa maut pada kanak-kanak. Anda tidak harus menggunakan aspirin jika anda mengalami masalah pendarahan seperti hemofilia, riwayat perut atau pendarahan usus, atau jika anda alah kepada NSAID (ubat anti-radang bukan steroid) seperti Advil, Feldene, Lodine, Voltaren, Aleve, Motrin, Orudis, Toradol, Relafen, Indocin, Mobic, dan lain-lain.

Mengambil aspirin semasa kehamilan lewat boleh menyebabkan pendarahan pada ibu atau bayi semasa kelahiran. Beritahu doktor anda jika anda hamil atau merancang untuk hamil.Ambil aspirin dengan makanan atau selepas makan. Untuk serangan jantung yang disyaki, mengunyah tablet 325 mg aspirin yang tidak bersalut secepat mungkin dan buat panggilan kecemasan untuk pertolongan. Kecuali anda mengesyaki anda mengalami serangan jantung, sentiasa dapatkan nasihat doktor anda sebelum mengambil aspirin. Cuba jangan biarkan diri anda menjadi kering kerana mengambil aspirin. Aspirin datang dalam pelbagai kekuatan dan dos bergantung kepada keadaan yang dirawat atau dicegah. Ambillah aspirin seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Perhatikan bahawa dos ini mungkin berbeza dengan yang diambil oleh keluarga dan rakan-rakan, tetapi dos sebenar bergantung kepada keadaan dan umur anda. Untuk kebanyakan keadaan jantung, dos penyelenggaraan biasa ialah 81 mg sekali sehari. Dos yang diberikan untuk melegakan kesakitan biasanya lebih tinggi daripada yang diberikan untuk keadaan jantung. Pentadbir setiap dos aspirin dengan segelas air penuh, kecuali anda telah diberitahu untuk menyekat cecair. Jangan menghancurkan atau mengunyah persediaan yang lambat atau lambat. Jangan memberi aspirin kepada kanak-kanak atau remaja dengan gejala flu, demam, cacar air, atau mana-mana penyakit virus yang disyaki kerana kemungkinan sindrom Reye (keadaan jarang tetapi serius yang menyebabkan pembengkakan otak dan hati). Dapatkan bantuan kecemasan jika mengalami sebarang pembengkakan kepala atau leher, kesukaran bernafas atau gatal-gatal yang teruk selepas mengambil aspirin. Beritahu doktor anda jika anda mengalami deringan di telinga anda, sakit perut yang berterusan, senak yang berterusan atau najis hitam semasa mengambil aspirin. Rawatan dengan aspirin mungkin perlu dihentikan beberapa minggu sebelum pembedahan; semak dengan doktor anda. Jangan gunakan sekurang-kurangnya 7 hari selepas tenggorokan atau pembedahan oral kecuali diarahkan oleh doktor anda.

Kesan Sampingan Aspirin

Sila pergi ke hospital segera jika anda ada tanda-tanda tindak balas alergi terhadap aspirin: sarang; pernafasan sukar; bengkak tekak, bengkak muka, bengkak bibir atau bengkak lidah. Kesan sampingan aspirin biasa termasuk sakit perut, pedih ulu hati, mengantuk atau sakit kepala yang ringan.

Berhenti menggunakan ubat ini dan berjumpa dengan doktor anda jika anda:
loya yang teruk, muntah, atau sakit perut;
demam yang berlangsung lebih lama daripada 3 hari;
berdering di telinganya, kekeliruan, halusinasi, pernafasan yang cepat; penyitaan (kejang);
bengkak, atau sakit yang berlanjutan lebih lama daripada 10 hari.

Apakah ubat-ubatan lain yang akan menjejaskan Aspirin?

Tanya doktor atau ahli farmasi adakah selamat untuk anda menggunakan aspirin bersama dengan mana-mana ubat berikut:
penipisan darah (warfarin, Jantoven, Coumadin), atau ubat lain yang digunakan untuk mengelakkan pembekuan darah; atau
salisilin lain seperti KneeRelief, Nuprin Backache Caplet, Trilisate, Formula Crack Pamprin, Tricosal, dan lain-lain.