Benadryl

Berkenaan dengan Benadryl

Benadryl atau diphenhydramine adalah ubat antihistamin yang mengurangkan kesan histamina kimia semula jadi dalam tubuh. Histamine boleh menyebabkan gejala bersin, mata berair, hidung berair dan gatal-gatal. Benadryl digunakan untuk merawat alergi seperti hidung berair, ruam kulit, bersin, gatal-gatal, mata berair, dan gejala-gejala sejuk. Benadryl juga digunakan untuk merangsang tidur, dan untuk merawat gejala penyakit Parkinson yang tertentu.

Anda tidak harus menggunakan Benadryl untuk membuat anak mengantuk.

Semasa mengambil Benadryl, sila berhati-hati memandu, mengguna jentera, atau melakukan aktiviti merbahaya. Alkohol boleh meningkatkan rasa mengantuk dan pening semasa mengambil Benadryl. Benadryl atau diphenhydramine boleh menyebabkan pening atau mengantuk. Jika anda mengalami pening atau mengantuk, elakkan aktiviti ini. Sentiasa tanya doktor sebelum memberikan ubat batuk atau sejuk kepada kanak-kanak. Jangan berikan ubat ini kepada kanak-kanak yang berumur kurang daripada 2 tahun. Kematian boleh berlaku dari penyalahgunaan batuk dan ubat-ubatan sejuk pada kanak-kanak yang sangat kecil.Tanya doktor sebelum menggunakan ubat ini jika anda mengandung. Tidak diketahui sama ada Benadryl akan membahayakan bayi yang belum lahir. Benadryl atau diphenhydramine boleh masuk ke dalam susu ibu dan merbahya ke atas bayi. Antihistamin juga boleh memperlahankan pengeluaran susu ibu. Tanya doktor sebelum menggunakan ubat ini jika anda menyusu.

Kesan Sampingan Benadryl

Berjumpa dengan doctor jika anda ada tanda-tanda tindak balas alergi terhadap Benadryl: sukar bernafas, bengkak muka, bengkak lidah, sarang, bengkak bibir, atau bengkak tekak.

Hentikan penggunaan Benadryl dan hubungi doktor jika anda:
kekeliruan, perasaan seperti anda mungkin lenyap;
kencing yang menyakitkan atau sukar;
ketat di leher atau rahang anda, pergerakan lidah anda yang tidak terkawal; atau
sedikit atau tidak kencing.

Kesan sampingan yang biasa termasuk:
mulut kering, hidung, atau tekak;
mata kering, penglihatan kabur;
pening, mengantuk, kehilangan koordinasi;atau
sembelit, sakit perut;

Apakah ubat-ubatan lain yang akan menjejaskan Benadryl?

Sesetengah ubat boleh menyebabkan kesan yang tidak diingini atau berbahaya apabila digunakan bersama dengan Benadryl, termasuk ubat preskripsi dan ubat-ubatan, vitamin, dan produk herba yang berlebihan. Mengambil ubat ini dengan ubat-ubatan lain yang membuat anda mengantuk atau melambatkan pernafasan anda boleh memburukkan lagi kesan-kesan ini. Tanya doktor anda sebelum mengambil Benadryl dengan ubat sakit narkotik, pil tidur, relaxer otot, atau ubat untuk kemurungan, kegelisahan, atau kejang.