Dexamethasone

Berkenaan dengan Dexamethasone

Dexamethasone adalah kortikosteroid yang menghalang pembebasan bahan-bahan dalam badan yang menyebabkan keradangan. Dexamethasone digunakan untuk merawat pelbagai keadaan seperti psoriasis, kolitis ulser, lupus, arthritis, keadaan kulit, gangguan alahan atau gangguan pernafasan.

Beritahu doktor anda tentang semua keadaan perubatan anda, dan semua ubat yang anda gunakan. Terdapat banyak penyakit lain yang boleh dipengaruhi oleh penggunaan steroid, dan banyak ubat lain yang dapat berinteraksi dengan steroid. Anda tidak boleh menggunakan dexamethasone jika anda mempunyai jangkitan kulat di mana-mana di dalam badan anda. Dexamethasone boleh melemahkan sistem kekebalan tubuh anda, menjadikannya lebih mudah bagi anda untuk mendapatkan jangkitan atau memburukkan jangkitan yang sudah anda miliki atau baru-baru ini. Beritahu doktor tentang sebarang penyakit atau jangkitan yang telah anda alami dalam beberapa minggu yang lalu.

Elakkan berada di dekat orang yang sakit atau mempunyai jangkitan. Hubungi doktor anda untuk rawatan pencegahan jika anda terdedah kepada cacar air atau campak. Keadaan ini boleh serius atau bahkan membawa maut kepada orang yang menggunakan ubat steroid. Dos dexamethasone anda mungkin berubah sekiranya anda mempunyai tekanan yang tidak biasa seperti sakit, demam atau jangkitan yang serius, atau jika anda mengalami pembedahan atau kecemasan perubatan. Beritahu doktor anda mengenai apa-apa keadaan yang mempengaruhi anda semasa rawatan.Jangan terima vaksin “hidup” semasa anda mengambil ubat ini. Vaksin tidak berfungsi dengan baik semasa anda mengambil steroid. Jangan berhenti menggunakan dexamethasone secara tiba-tiba, atau anda mungkin mengalami gejala pengeluaran yang tidak menyenangkan. Bercakap dengan doktor anda tentang bagaimana untuk mengelakkan gejala penarikan apabila menghentikan ubat.

Ubat ini boleh menyebabkan keputusan yang luar biasa dengan ujian perubatan tertentu. Katakan kepada mana-mana doktor yang merawat anda bahawa anda menggunakan dexamethasone. Jangan berhenti menggunakan ubat ini secara tiba-tiba, atau anda mungkin mengalami gejala penarikan diri yang tidak menyenangkan. Tanya doktor anda dengan selamat berhenti menggunakan ubat ini. Pakai tag amaran perubatan atau bawa kad pengenalan yang menyatakan bahawa anda mengambil dexamethasone. Mana-mana pembekal penjagaan perubatan yang merawat anda perlu tahu bahawa anda menggunakan ubat steroid.

Ia tidak diketahui sama ada ubat ini akan membahayakan bayi yang belum lahir. Beritahu doktor anda jika anda hamil atau merancang untuk hamil. Dexamethasone boleh masuk ke dalam susu ibu dan boleh membahayakan bayi yang menyusu. Beritahu doktor anda jika anda menyusu bayi. Steroid boleh menjejaskan pertumbuhan kanak-kanak. Beritahu doktor anda jika anak anda tidak berkembang pada kadar normal semasa menggunakan ubat ini.

Ubat steroid boleh melemahkan sistem imun anda, menjadikannya lebih mudah bagi anda untuk mendapat jangkitan. Steroid juga boleh memburukkan jangkitan yang sudah ada, atau mengaktifkan semula jangkitan yang baru-baru ini. Sebelum mengambil ubat ini, beritahu doktor tentang sebarang penyakit atau jangkitan yang telah anda alami dalam beberapa minggu yang lalu. Beritahu doktor anda jika anda berpenyakit diabetes. Ubat steroid boleh meningkatkan kadar glukosa (gula) dalam darah atau air kencing anda. Anda juga mungkin perlu menyesuaikan dos ubat diabetes anda.

Kesan Sampingan Dexamethasone

Kesan sampingan dexamethasone biasa termasuk pengekalan cecair (bengkak di tangan atau buku lali anda); jerawat, kulit kering, kulit menipis, lebam atau perubahan warna; penyembuhan luka perlahan; masalah tidur (insomnia), perubahan mood; meningkat berpeluh, pertumbuhan rambut meningkat; perubahan bentuk atau lokasi lemak badan.