Effient

Berkenaan dengan Effient

Effient atau prasugrel membantu mencegah platelet dalam darah anda daripada melekat bersama dan membentuk bekuan darah. Gumpalan darah yang tidak diingini boleh berlaku dengan keadaan jantung atau saluran darah tertentu. Effient digunakan untuk mencegah pembekuan darah pada orang yang mengalami sindrom koroner akut (acute coronary syndrome) yang sedang menjalani prosedur selepas serangan jantung atau strok baru-baru ini, dan pada orang yang mempunyai gangguan tertentu pada jantung atau saluran darah.

Semasa anda mengambil Effient, jangan ambil NSAID (ubat anti-radang bukan steroid) tanpa nasihat doktor anda. Anda mungkin perlu berhenti menggunakan ubat untuk masa yang singkat sebelum pembedahan atau rawatan pergigian. Jangan berhenti mengambilnya melainkan jika doktor memberitahu anda. Menghentikan terlalu lama boleh menyebabkan masalah perubatan yang mengancam nyawa.Sila ambil effient pada dos tepat seperti yang ditetapkan oleh doctor untuk anda. Ikut semua arahan pada label preskripsi anda. Jangan ambil ubat ini dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan. Keberkesanan biasanya diberikan bersama dengan aspirin. Ikut arahan doktor tentang berapa banyak aspirin yang diambil dan berapa lama untuk diambil. Effient boleh diambil dengan atau tanpa makanan.

Kerana prasugrel menyimpan darah anda daripada membekukan (pembekuan) untuk mengelakkan pembekuan darah yang tidak diinginkan, Effient juga boleh memudahkan anda berdarah, walaupun dari kecederaan kecil seperti jatuh atau benjolan di kepala. Hubungi doktor anda atau dapatkan rawatan perubatan kecemasan jika anda jatuh atau memukul kepala anda, atau mengalami pendarahan yang tidak akan berhenti. Sekiranya anda memerlukan pembedahan atau kerja pergigian, beritahu pakar bedah atau doktor pergigian sebelum anda menggunakan Effient. Anda mungkin perlu berhenti menggunakan ubat untuk masa yang singkat sebelum pembedahan untuk mencegah pendarahan yang berlebihan.

Anda tidak perlu mengambil effient, jika ada pendarahan aktif seperti ulser perut atau pendarahan di otak (seperti dari kecederaan kepala), riwayat stroke, termasuk TIA (“strok mini”), atau anda dijadualkan untuk mempunyai pembedahan, terutamanya pembedahan pintasan jantung (grafting bypass arteri koronari, atau CABG). Effient berkesan meningkatkan risiko pendarahan anda, yang boleh mengancam nyawa. Hubungi doktor anda atau dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mengalami pendarahan yang tidak akan berhenti, jika anda mempunyai najis hitam atau berdarah, atau jika anda batuk darah atau muntah yang kelihatan seperti kopi.

Effient tidak dijangka membahayakan bayi yang belum lahir. Walau bagaimanapun, aspirin biasanya diberikan dengan Effient, dan aspirin boleh menyebabkan pendarahan apabila diambil selama 3 bulan terakhir kehamilan. Aspirin juga boleh menyebabkan kesan sampingan pada bayi baru lahir. Beritahu doktor anda jika anda hamil atau merancang untuk hamil semasa rawatan. Tidak diketahui jika ia boleh membahayakan bayi penyusu, oleh itu, anda tidak boleh menyusu semasa menggunakan ubat ini.

Jangan berhenti mengambilnya melainkan jika doktor memberitahu anda. Jika anda berhenti mengambil ubat ini tidak lama lagi anda boleh menghadapi masalah kesihatan yang mengancam nyawa seperti bekuan darah atau serangan jantung. Simpan pada suhu bilik dari kelembapan dan haba. Simpan tablet dalam bekas asli mereka, bersama-sama dengan paket atau tangki pengawet menyerap kelembapan. Pastikan botol ditutup dengan ketat apabila tidak digunakan. Elakkan aktiviti yang boleh meningkatkan risiko pendarahan atau kecederaan. Gunakan penjagaan tambahan untuk mencegah pendarahan semasa mencukur atau memberus gigi anda.

Kesan Sampingan Effient

Kesan sampingan yang biasa berlaku termasuk hidung berdarah atau mudah lebam atau pendarahan.