Eligard

Berkenaan dengan Eligard

Eligard atau leuprolide melebihkan pengeluaran hormon tertentu, yang menyebabkan pengeluaran itu dimatikan secara sementara. Leuprolide mengurangkan jumlah testosteron dalam lelaki atau estrogen pada wanita. Eligard digunakan pada lelaki untuk merawat gejala kanser prostat. Eligard merawat gejala kanser prostat dan tidak merawat kanser itu sendiri.

Leuprolide boleh masuk ke dalam cecair badan (air kencing, muntah atau najis). Sekurang-kurangnya 48 jam selepas anda menerima dos, elakkan daripada membenarkan cecair badan anda bersentuhan dengan tangan atau permukaan lain. Pengendali hendaklah memakai sarung tangan getah semasa membersihkan cecair badan pesakit, mengendalikan sampah yang tercemar atau cucian atau menukar lampin. Basuh tangan sebelum dan selepas mengeluarkan sarung tangan. Basuh pakaian dan linen yang berasingan dari cucian lain.

Panggil doktor anda sekaligus jika anda mempunyai penyitaan, atau perubahan yang tidak biasa dalam mood atau tingkah laku. Eligard digunakan untuk lelaki. Lain-lain jenama leuprolide digunakan oleh wanita. Jangan gunakan leuprolide jika anda mengandung. Gejala anda mungkin menjadi lebih teruk buat sementara apabila anda mula menggunakan Eligard. Beritahu doktor anda jika ini berterusan selama lebih daripada 2 bulan.Anda tidak boleh menggunakan Eligard jika anda alah kepada leuprolide atau jika anda mengalami pendarahan vagina yang tidak normal yang tidak diperiksa oleh doktor. Jenama atau kekuatan leuprolide tertentu digunakan untuk merawat lelaki sahaja dan tidak boleh digunakan untuk wanita atau kanak-kanak. Sentiasa periksa ubat anda untuk memastikan anda telah menerima jenama dan kekuatan yang betul.

Leuprolide biasanya menyebabkan wanita berhenti mengalami haid. Walau bagaimanapun, anda masih mungkin hamil. Gunakan bentuk penghalang kawalan kelahiran (kondom atau diafragma dengan spermisida). Kontraseptif hormonal (pil kawalan kelahiran, suntikan, implan, patch kulit, dan cincin vagina) mungkin tidak cukup berkesan untuk mencegah kehamilan semasa rawatan anda. Ikut semua arahan pada label preskripsi anda. Jangan gunakan Eligard dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan.

Kerana jenama atau kekuatan leuprolide yang berlainan digunakan untuk merawat keadaan yang berbeza, sangat penting untuk anda menerima dengan tepat jenama dan kekuatan yang ditetapkan oleh doktor anda. Sentiasa periksa ubat anda untuk memastikan anda telah menerima jenama dan jenis yang betul yang ditetapkan oleh doktor anda.

Eligard disuntik di bawah kulit atau ke otot, sekali setiap bulan atau sekali setiap 3 hingga 6 bulan. Anda boleh ditunjukkan cara menggunakan suntikan di rumah. Jangan beri diri anda ubat ini jika anda tidak faham bagaimana menggunakan suntikan, dan tidak tahu cara membuang jarum suntikan yang betul. Gunakan jarum sekali pakai dan suntikan sekali sahaja. Ikuti undang-undang negeri atau tempatan tentang membuang jarum dan jarum suntik yang digunakan. Simpan bekas ini daripada jangkauan kanak-kanak dan haiwan kesayangan. Simpan Eligard di dalam peti sejuk. Jangan membekukan. Anda boleh mengambil ubat tersebut dan biarkan ia mencapai suhu bilik sebelum mencampurkan dan menyuntikkan dos anda. Ubat campuran harus digunakan dalam masa 30 minit. Anda juga boleh menyimpan Eligard dalam pembungkusan asalnya pada suhu bilik sehingga 8 minggu.

Gejala anda mungkin menjadi lebih teruk sementara sementara hormon anda menyesuaikan diri dengan Eligard. Terus menggunakan ubat seperti yang diarahkan, dan beritahu doktor anda jika keadaan anda masih teruk selepas 2 bulan menggunakan ubat ini. Semasa menggunakan Eligard, anda mungkin memerlukan ujian darah yang kerap. Leuprolide boleh mempunyai kesan jangka panjang di badan anda dan anda juga mungkin memerlukan ujian perubatan untuk masa yang singkat selepas anda berhenti menggunakan Eligard.

Kesan Sampingan Eligard

Kesan sampingan biasa adalah perubahan mood, bengkak faraj, gatal-gatal, saiz testis menurun, berpeluh dan jerawat.