Farxiga

Berkenaan dengan Farxiga

Farxiga atau dapagliflozin adalah ubat kencing manis yang membantu mengawal paras gula darah. Dapagliflozin berfungsi dengan membantu buah pinggang menghilangkan glukosa dari aliran darah anda. Farxiga digunakan bersama dengan diet dan senaman meningkatkan kawalan gula darah pada orang dewasa dengan diabetes mellitus jenis 2. Farxiga bukan untuk merawat diabetes jenis 1.

Farxiga boleh menyebabkan jangkitan pada pundi kencing atau alat kelamin (zakar atau vagina). Hubungi doktor anda jika anda mengalami sakit kemaluan atau gatal-gatal, bau kemaluan atau pelepasan, peningkatan kencing, sakit atau pembakaran ketika buang air kencing, atau darah dalam air kencing anda. Mengambil dapagliflozin boleh membuat anda dehidrasi, yang boleh menyebabkan anda berasa lemah atau pening (terutamanya apabila anda berdiri). Anda tidak boleh menggunakan Farxiga jika anda mempunyai penyakit ginjal yang teruk, jika anda sedang menjalani dialisis, atau jika anda mempunyai ketoasidosis diabetes.Anda boleh mengambil Farxiga dengan atau tanpa makanan. Farxiga biasanya diambil sekali sehari pada waktu pagi. Ikut semua arahan pada label preskripsi anda. Doktor anda mungkin akan mengubah dos anda. Jangan ambil ubat ini dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan. Simpan pada suhu bilik dari kelembapan dan haba.

Hubungi doktor anda jika anda sakit muntah atau cirit-birit, jika anda mengambil sedikit makanan atau cecair daripada biasa, atau jika anda berpeluh lebih daripada biasa. Gula darah rendah (hypoglycemia) boleh berlaku kepada semua orang yang menghidap diabetes. Juga lihat tanda-tanda gula darah tinggi (hyperglycemia).

Doktor anda boleh menetapkan kit suntikan kecemasan glukagon untuk digunakan sekiranya anda mempunyai hipoglisemia teruk dan tidak boleh makan atau minum. Pastikan keluarga dan sahabat anda tahu bagaimana untuk memberi anda suntikan ini dalam kecemasan. Farxiga boleh menyebabkan keputusan positif dengan ujian makmal tertentu untuk glukosa (gula) dalam air kencing.

Gula darah anda perlu diperiksa dengan kerap, dan anda juga perlu menguji tahap keton air kencing anda. Farxiga boleh menyebabkan ketoacidosis yang mengancam nyawa (terlalu banyak asid dalam darah). Walaupun gula darah anda adalah normal, hubungi doktor anda jika ujian air kencing menunjukkan bahawa anda mempunyai keton dalam air kencing.

Farxiga tidak diluluskan untuk digunakan oleh sesiapa yang berumur 18 tahun ke bawah. Tidak diketahui sama ada Farxiga akan membahayakan bayi yang belum lahir. Beritahu doktor anda jika anda hamil atau merancang untuk hamil. Tidak diketahui sama ada dapagliflozin menyusu susu atau jika ia boleh merosakkan bayi penyusu. Anda tidak boleh menyusu semasa menggunakan ubat ini.

Anda tidak boleh menggunakan Farxiga jika anda alah kepada dapagliflozin, atau jika anda mempunyai penyakit buah pinggang yang teruk, sedang menjalani dialisis, atau ketoacidosis kencing manis. Sila hubungi doktor anda untuk rawatan dengan insulin.

Kesan Sampingan Farxiga

Sesetengah orang mengambil ubat ini mempunyai kanser pundi kencing, tetapi tidak jelas jika Farxiga adalah punca sebenar. Kesan sampingan mungkin lebih mungkin berlaku pada orang dewasa yang lebih tua. Hubungi doktor anda jika anda mempunyai tanda-tanda jangkitan pundi kencing, gejala dehidrasi, sedikit atau tiada kencing, Ketoacidosis, atau tanda-tanda jangkitan alat kelamin. Kesan sampingan Farxiga yang biasa adalah kencind lebih daripada biasa, hidung berair dan sakit tekak.