Femara

Berkenaan dengan Femara

Femara atau letrozole merendahkan tahap estrogen pada wanita selepas menopaus, yang boleh memperlambat pertumbuhan beberapa jenis tumor payudara yang memerlukan estrogen tumbuh di dalam badan. Femara digunakan untuk merawat kanser payudara pada wanita selepas menopaus. Ia sering diberikan kepada wanita yang telah mengambil tamoxifen (Soltamox, Nolvadex) selama 5 tahun. Beritahu doktor tentang semua ubat lain yang anda gunakan, terutama tamoxifen (Soltamox). Sebelum mengambil Femara, beritahu doktor anda jika anda mempunyai kolesterol tinggi, osteoporosis, atau penyakit hati (terutama sirosis). Anda tidak boleh menggunakan Femara jika anda tidak mengalami menopaus sepenuhnya.

Femara boleh membahayakan bayi yang belum lahir atau kecacatan kelahiran. Jangan gunakan jika anda mengandung. Walaupun tidak mungkin wanita menopaus akan hamil, Femara dapat membahayakan bayi yang belum lahir. Jangan ambil ubat ini jika anda mengandung atau mungkin hamil. Gunakan kawalan kelahiran yang berkesan jika anda tidak menopaus lalu, dan beritahu doktor anda sekiranya anda hamil semasa rawatan. Ia tidak diketahui sama ada letrozole melepasi susu ibu atau jika ia boleh membahayakan bayi penyusu. Anda tidak boleh menyusu semasa anda menggunakan Femara.Femara boleh menjejaskan pemikiran atau reaksi anda. Berhati-hati jika anda memandu atau melakukan apa sahaja yang memerlukan anda berjaga-jaga. Untuk memastikan Femara membantu keadaan anda, darah anda mungkin perlu diuji dengan kerap. Kepekatan mineral tulang anda juga perlu diperiksa. Lawati doktor anda dengan kerap.

Femara biasanya diambil sekali sehari, atau sekali setiap hari. Ikut semua arahan pada label preskripsi anda. Jangan ambil ubat ini dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan. Semasa menggunakan Femara, anda mungkin memerlukan ujian darah yang kerap. Kepekatan mineral tulang anda juga perlu diperiksa. Anda boleh mengambil ubat ini dengan atau tanpa makanan. Simpan pada suhu bilik dari kelembapan dan haba.

Kesan Sampingan Femara

Kesan sampingan yang berikutnya adalah biasa bagi Femara: sakit otot, sakit tulang, atau sendi; meningkat berpeluh; kelemahan, pening, mengantuk, rasa letih; kilat panas, kehangatan di wajah atau dada anda;