Gamat

Berkenaan dengan Gamat

Gamat (sea cucumber) tergolong dalam kumpulan haiwan yang dipanggil echinoderms. Saudara terdekat mereka adalah bintang laut dan landak laut. Banyak jenis spesies gamat yang berjaya ditemui, tidak kurang daripada 1250 spesies Gamat yang boleh ditemui di lautan di seluruh dunia. Gamat biasanya hidup di dasar laut. Kebanyakan Gamat tidak beracun and boleh dimakan, tetapi tidak digalakkan untuk menangkap gamat liar sekiranya anda tidak mempunyai pengetahuan yang cukup tentang haiwan ini. Hanya beberapa spesies yang tinggal berhampiran permukaan air. Haiwan ini digunakan sebagai makanan istimewa dan sebagai sebahagian daripada ubat-ubatan rakyat di Asia seperti Indonesia, Malaysia, China dan sebagainya. Walaupun peningkatan eksploitasi Gamat, mereka masih banyak di alam liar. Gamat tidak ada dalam senarai spesis terancam. Pembiakan Gamat adalah cepat.

Gamat dimakan oleh ramai kerana mengandungi profil nutrien yang kaya seperti Vitamins (Vitamin A dan B) dan minerals (Magnesium, besi, dan kalsium), kepentingan dalam biologi dan farmakologi yang unik termasuk anti-angiogenik, anti kanser, anti radang dan sebagainya. Ciri-ciri terapeutik dan manfaat ubat Gamat laut boleh dikaitkan dengan kehadiran pelbagai bioaktif yang mempunyai unsur kesihatan yang bernilai.

Hanya terdapat di perairan masin, Gamat adalah haiwan berbentuk sosis dengan kulit yang tajam dan berkulit. Gamat senang dimasak, walaupun tidak hambar, mudah menyerap perisa rempah dan makanan yang dimasak. Mereka digunakan secara meluas sebagai ubat makanan dan rakyat di banyak budaya di Timur Tengah dan Asia. Walau bagaimanapun, jangan biarkan rasa hambar mengelirukan anda; haiwan ini mempunyai beberapa faedah yang ketara, termasuklah pencegahan kanser.Makan Gamat dipercayai boleh membantu mencegah pertumbuhan dan penyebaran sel kanser dalam badan. Ini kerana Gamat mengandungi sejumlah besar sebatian yang dikenali sebagai triterpene glycosides, yang mempunyai aktiviti antitumor. Menurut satu kajian saintis Cina yang diterbitkan pada 2005 Gamat juga mengandungi unsur yang dikenali sebagai philinopside E. Unsur ini menghalang pembentukan saluran darah yang membekalkan nutrien kepada tumor. Ini merencatkan pertumbuhan dan perkembangan tumor tersebut di dalam badan anda.

Mengambil Gamat juga membantu pembekuan darah dan mencegah pendarahan yang berlebihan apabila anda cedera. Gamat mengandungi kadar chondroitin sulfat yang tinggi, komponen utama tulang rawan. Kehilangan chondroitin sulfat dikaitkan dengan arthritis dan mengambil ekstrak Gamat dapat membantu mengurangkan kesakitan sendi kerana Gamat juga mengandungi sebatian anti-radang semulajadi.

Gamat digunakan dalam perubatan tradisional China untuk mengubati beberapa masalah kesihatan, termasuk keletihan, mati pucuk dan kesakitan sendi. Walau bagaimanapun, gumpalan juga boleh terbentuk di dalam saluran darah anda walaupun anda tidak mengalami kecederaan fizikal yang jelas. Gamat mengandungi sebatian yang dikenali sebagai chondroitin sulfat.

Chondronitin sulfat mempunyai funsi sebagai antikoagulan, ia dapat mengurangkan pendarahan di luka. Ubat gigi telah diformulasikan untuk memanfaatkan ciri-ciri penyembuhan, anti-radang dan antibakteria luka laut, yang telah dikenal pasti dalam modaliti tradisional dan penyelidik moden. Walaupun kajian awal, pasta gigi yang dibuat dengan ekstrak Gamat ditunjukkan untuk memperbaiki penyembuhan pada pesakit yang telah menjalani rawatan untuk penyakit gusi. Pesakit yang telah mendapatkan ubat gigi Gamat yang menggunakan pasta gigi Gamat mengalami pendarahan, bengkak dan kedalaman kantung periodontal apabila dibandingkan dengan kumpulan kawalan.

Makan Gamat atau ekstraknya mungkin mempunyai kesan terapeutik seperti mempercepat penyembuhan luka. Ia melakukannya dengan memudahkan pembentukan tisu baru dalam masa yang singkat – harta yang dipercayai berasal dari kemampuan Gamat untuk membangkitkan semula tisu badannya dengan cepat apabila ia cedera. Walaupun Gamat boleh menjadi makanan yang luar biasa, mereka dapat memberikan rangsangan protein yang berharga bagi mereka yang memerlukannya. Gamat dipercayai mempunyai beberapa asid lemak, seperti asid arakidonik yang dapat mempercepatkan menyembuhan luka.

Gamat lebih tinggi dalam protein daripada hampir semua makanan lain, kecuali putih telur. Gamat juga boleh mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular dengan meningkatkan pengambilan protein mereka, terutama jika protein menggantikan karbohidrat yang telah ditapis dalam diet anda. Gamat boleh didapati di kedai runcit Asia.