Halaven

Berkenaan dengan Halaven

Halaven atau eribulin adalah ubat kanser yang mengganggu pertumbuhan dan penyebaran sel-sel kanser di dalam badan. Halaven juga digunakan untuk merawat sejenis sarcoma tisu lembut yang disebut liposarcoma yang tidak boleh dikeluarkan oleh pembedahan atau telah merebak ke bahagian lain badan. Halaven digunakan untuk merawat kanser payudara yang telah merebak ke bahagian lain badan. Halaven biasanya diberikan selepas sekurang-kurangnya 2 kombinasi lain ubat kemoterapi telah diuji tanpa rawatan gejala yang berjaya.

Sebelum anda menerima Halaven, beritahu doktor anda jika anda mempunyai penyakit buah pinggang atau hati, gangguan irama jantung, kegagalan jantung kongestif, atau ketidakseimbangan elektrolit (seperti tahap rendah kalium atau magnesium dalam darah).

Elakkan berada di dekat orang yang sakit atau mempunyai jangkitan. Beritahu doktor anda sekaligus jika anda mengalami tanda-tanda jangkitan. Ia boleh merosakkan bayi yang belum lahir. Halaven dapat menurunkan sel-sel darah yang membantu tubuh anda melawan jangkitan dan membantu darah anda membeku. Anda mungkin mendapat jangkitan atau berdarah dengan lebih mudah.Jangan gunakan Halaven jika anda mengandung. Ia boleh merosakkan bayi yang belum lahir. Gunakan kawalan kelahiran yang berkesan untuk mencegah kehamilan semasa menggunakan Halaven, dan sekurang-kurangnya 2 minggu selepas dos terakhir anda. Tidak diketahui sama ada eribulin berpindah ke susu ibu atau jika ia boleh merosakkan bayi penyusu. Anda tidak boleh menyusu semasa anda menggunakan Halaven. Sekiranya seorang lelaki mempraktikkan bayi semasa menggunakan eribulin, bayi mungkin mengalami kecacatan kelahiran. Gunakan kondom untuk mencegah kehamilan semasa rawatan anda, dan sekurang-kurangnya 14 minggu (3.5 bulan) selepas dos terakhir anda.

Halaven biasanya diberikan sekali seminggu selama 2 minggu berturut-turut, pada hari 1 dan 8 kitaran rawatan 21 hari. Doktor anda akan menentukan berapa lama untuk merawat anda dengan ubat ini. Halaven disuntik ke dalam vena melalui IV. Penyedia penjagaan kesihatan akan memberi anda suntikan ini.

Halaven dapat menurunkan sel-sel darah yang membantu tubuh anda melawan jangkitan dan membantu darah anda membeku. Darah anda perlu diuji dengan kerap. Rawatan kanser anda mungkin ditangguhkan berdasarkan keputusan ujian-ujian ini. Fungsi jantung anda juga perlu diperiksa menggunakan electrocardiograph atau ECG (kadang-kadang dipanggil EKG). Baca semua maklumat pesakit, panduan ubat-ubatan, dan lembaran arahan yang diberikan kepada anda. Tanya doktor atau ahli farmasi jika ada soalan.

Eribulin boleh mengalir ke dalam cecair badan (najis, air kencing, muntah). Sekurang-kurangnya 48 jam selepas anda menerima dos, elakkan daripada membenarkan cecair badan anda bersentuhan dengan tangan atau permukaan lain. Pengendali hendaklah memakai sarung tangan getah semasa membersihkan cecair badan pesakit, mengendalikan sampah yang tercemar atau cucian atau menukar lampin. Basuh tangan sebelum dan selepas mengeluarkan sarung tangan. Basuh pakaian dan linen yang berasingan dengan berasingan dari cucian lain. Elakkan berada di dekat orang yang sakit atau mempunyai jangkitan. Beritahu doktor anda jika anda mengalami tanda-tanda jangkitan.

Kesan Sampingan Halaven

Kesan sampingan biasa Halaven ialah keguguran rambut; loya, sembelit; atau merasa letih atau lemah.