Hydroxychloroquine

Berkenaan dengan Hydroxychloroquine

Hydroxychloroquine adalah ubat quinoline yang digunakan untuk merawat atau mencegah malaria, penyakit yang disebabkan oleh parasit yang memasuki tubuh melalui gigitan nyamuk. Malaria sering berlaku di kawasan seperti Afrika, Amerika Selatan, dan Asia Selatan. Hydroxychloroquine tidak berkesan terhadap semua jenis malaria, atau terhadap malaria di daerah di mana jangkitan telah tahan terhadap ubat serupa yang disebut chloroquine.

Hydroxychloroquine belum diluluskan untuk merawat coronavirus atau COVID-19. Masih belum diketahui apakah hidroksiklorokuin adalah rawatan berkesan untuk COVID-19. FDA telah membenarkan penggunaan hidroksiklorokuin kecemasan hanya pada orang dengan COVID-19 yang berada di hospital atau mendaftar dalam percubaan klinikal. Anda mesti berada di bawah jagaan doktor semasa anda menggunakan hidroksiklorokuin untuk COVID-19. Dos hidroksiklorokuin terbaik pada orang dengan COVID-19 tidak diketahui. Anda mesti berada di bawah jagaan doktor semasa anda menggunakan hidroksiklorokuin untuk COVID-19.

Hydroxychloroquine digunakan untuk mencuba dan menghentikan coronavirus daripada merebak ke dalam badan anda. Belum diketahui apakah hidroksichloroquine adalah rawatan yang selamat dan berkesan untuk COVID-19. Jangan beli hidroksiklorokuin dari farmasi dalam talian atau gunakan ubat tersebut tanpa preskripsi dari doktor anda sendiri. Hydroxychloroquine juga digunakan untuk merawat gejala rheumatoid arthritis dan discoid atau lupus erythematosus sistemik. Untuk merawat lupus atau arthritis, hidroksiklorokuin biasanya diambil setiap hari. Hydroxychloroquine tidak diluluskan untuk merawat lupus atau rheumatoid arthritis pada orang yang berumur kurang dari 18 tahun.

Hydroxychloroquine boleh menyebabkan kesan berbahaya pada jantung anda, terutamanya jika anda juga menggunakan ubat-ubatan lain termasuk antibiotik azithromycin (Z-Pak). Dapatkan rawatan perubatan kecemasan jika anda mempunyai degupan jantung yang cepat atau berdebar dan pening tiba-tiba (seperti anda mungkin pingsan). Dosis tinggi atau penggunaan hidroksiklorokuin dalam jangka masa panjang boleh menyebabkan kerosakan pada retina anda (lapisan membran di dalam mata anda yang membantu menghasilkan penglihatan). Ini boleh menjadi masalah penglihatan kekal. Risiko kerosakan retina lebih tinggi pada orang dengan masalah mata yang sudah ada, penyakit ginjal, atau orang yang juga mengambil tamoxifen.

Ambil hidroksioklorokuin dengan makanan atau segelas susu kecuali jika doktor memberitahu anda sebaliknya. Ambil hydroxychloroquine tepat seperti yang ditetapkan oleh doktor anda. Ikuti semua arahan pada label preskripsi anda dan baca semua panduan ubat atau helaian arahan. Mengambil hidroksichloroquine jangka panjang atau pada dos tinggi boleh menyebabkan kerosakan pada retina mata anda yang boleh menjadi masalah penglihatan kekal. Berhenti mengambil hidroksioklorokuin dan hubungi doktor anda sekaligus jika anda mengalami penglihatan kabur, masalah fokus, penglihatan yang memutarbelitkan, bintik buta, masalah membaca, perubahan penglihatan warna anda, peningkatan kepekaan terhadap cahaya.

Gunakan pakaian pelindung, penghalau serangga, dan kelambu di sekitar tempat tidur anda untuk mencegah gigitan nyamuk yang boleh menyebabkan malaria. Tiada ubat yang 100% berkesan untuk merawat atau mencegah semua jenis malaria. Bercakap dengan doktor anda jika anda mengalami demam, muntah, atau cirit-birit semasa rawatan anda. Semasa menggunakan hydroxychloroquine, anda mungkin memerlukan ujian perubatan dan pemeriksaan penglihatan yang kerap. Hubungi doktor anda secepat mungkin jika anda terdedah kepada malaria, atau jika anda demam atau gejala penyakit lain semasa atau selepas tinggal di kawasan di mana malaria biasa.

Beritahu doktor anda jika anda hamil atau merancang untuk hamil. Malaria lebih cenderung menyebabkan penyakit serius atau kematian pada wanita hamil. Mengalami malaria semasa mengandung juga dapat meningkatkan risiko keguguran, kelahiran mati, kelahiran pramatang, dan berat lahir rendah. Mungkin tidak selamat untuk menyusui semasa menggunakan ubat ini. Tanya doktor anda mengenai sebarang risiko. Tidak diketahui sama ada hidroksiklorokuin akan membahayakan bayi yang belum lahir. Sekiranya anda hamil, tanyakan kepada doktor anda mengenai risiko perjalanan ke kawasan di mana malaria sering terjadi (seperti Afrika, Amerika Selatan, dan Asia Selatan).

Untuk mencegah malaria: Hydroxychloroquine biasanya diminum seminggu sekali pada hari yang sama setiap minggu. Mula minum ubat 2 minggu sebelum memasuki kawasan di mana malaria biasa. Terus minum ubat selama anda tinggal dan sekurang-kurangnya 4 minggu selepas anda meninggalkan kawasan ini. Untuk merawat malaria: Hydroxychloroquine biasanya diberikan sebagai satu dos tinggi diikuti dengan dos yang lebih kecil selama 2 hari berikutnya berturut-turut. Gunakan ubat ini untuk jangka masa yang lengkap, walaupun gejala anda cepat sembuh. Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai tanda-tanda reaksi alergi terhadap hidroksiklorokuin (gatal-gatal, sukar bernafas, bengkak di muka atau tekak anda) atau reaksi kulit yang teruk (demam, sakit tekak, mata terbakar, sakit kulit, ruam kulit merah atau ungu dengan melepuh dan mengelupas). Dapatkan juga rawatan perubatan kecemasan jika anda mempunyai simptom masalah jantung yang serius: degupan jantung yang cepat atau berdebar, sesak nafas, berdebar di dada, dan pening tiba-tiba (seperti anda mungkin pengsan).