Insulin

Berkenaan dengan Insulin

Insulin adalah hormon yang dihasilkan di dalam badan. Ia berfungsi dengan menurunkan tahap glukosa (gula) dalam darah. Insulin biasa adalah bentuk insulin yang bertindak pendek. Insulin biasa digunakan untuk merawat kencing manis.

Hipoglisemia, atau gula darah rendah, adalah kesan sampingan insulin yang paling biasa. Gejala termasuk kelaparan, sakit kepala, berpeluh, pening kepala, masalah menumpukan perhatian, denyutan jantung cepat, pernafasan pesat. Sila membawa gula keras atau tablet glukosa dengan anda sekiranya anda mempunyai gula darah rendah.

Beritahu doktor anda tentang semua ubat lain yang anda gunakan, terutamanya ubat diabetes melahirkan seperti pioglitazone atau rosiglitazone (yang kadang-kadang terkandung dalam gabungan dengan glimepiride atau metformin). Mengambil ubat diabetes yang tertentu semasa anda menggunakan insulin dapat meningkatkan risiko masalah jantung yang serius. Jangan gunakan ubat ini jika anda alah kepada insulin, atau jika anda mengalami episod hipoglisemia (gula darah rendah). Untuk memastikan anda dapat dengan selamat menggunakan insulin, beritahu doktor anda jika anda mempunyai penyakit hati atau buah pinggang. Insulin tidak dijangka membahayakan bayi yang belum lahir. Beritahu doktor anda jika anda hamil atau merancang untuk hamil semasa rawatan.Insulin tetap disuntik di bawah kulit. Anda akan ditunjukkan cara menggunakan suntikan di rumah. Pilih tempat yang berbeza di kawasan kulit suntikan anda setiap kali anda menggunakan ubat ini. Jangan menyuntik ke tempat yang sama dua kali berturut-turut. Ikut semua arahan pada label preskripsi anda. Jangan gunakan ubat ini dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan. Gula darah anda perlu diperiksa dengan kerap, dan anda mungkin memerlukan ujian darah lain di pejabat doktor anda.

Gunakan jarum sekali pakai sekali sahaja. Buang jarum yang digunakan dalam bekas tusukan (tanya ahli farmasi anda di mana anda boleh mendapatkannya dan cara membuangnya). Simpan bekas ini daripada jangkauan kanak-kanak dan haiwan kesayangan. Insulin yang biasa perlu kelihatan seperti air. Jangan gunakan ubat jika telah menukar warna, kelihatan berawan, atau mempunyai zarah di dalamnya. Hubungi doktor anda untuk mendapatkan preskripsi baru. Jangan sekali-kali berkongsi pen suntikan atau kartrij dengan orang lain. Berkongsi pena atau kartrij suntikan boleh membenarkan penyakit seperti hepatitis atau HIV untuk dilalui dari satu orang ke satu sama lain.

Gula darah rendah (hypoglycemia) boleh berlaku kepada semua orang yang menghidap diabetes. Gejala termasuk sakit kepala, kelaparan, berpeluh, kulit pucat, kerengsaan, pening, rasa goyah, atau masalah menumpukan perhatian. Sentiasa menyimpan sumber gula dengan anda sekiranya anda mempunyai gula darah yang rendah. Sumber gula termasuk jus buah, gula keras, keropok, kismis, dan soda tanpa diet. Pastikan keluarga dan rakan-rakan anda tahu bagaimana untuk membantu anda dalam keadaan kecemasan.

Jika doktor anda mengubah jenama, kekuatan, atau jenis insulin, keperluan dos anda mungkin berubah. Tanya ahli farmasi anda jika anda mempunyai sebarang soalan mengenai insulin jenis baru yang anda terima di farmasi. Jika anda mempunyai hipoglisemia teruk dan tidak boleh makan atau minum, gunakan suntikan glukagon. Doktor anda boleh menetapkan kit suntikan darurat glucagon dan memberitahu anda bagaimana untuk menggunakannya. Semak gula darah dengan teliti semamsa acitiviti harian. Perkara-perkara ini boleh menjejaskan tahap glukosa anda dan keperluan dos anda juga boleh berubah. Jangan ubah dos ubat atau jadual tanpa nasihat doktor anda.

Menjalankan kad ID atau memakai gelang amaran perubatan yang menyatakan bahawa anda mempunyai diabetes, dalam keadaan kecemasan. Mana-mana doktor, doktor pergigian, atau pembekal penjagaan perubatan kecemasan yang merawat anda harus tahu bahawa anda adalah pesakit kencing manis.

Kesan Sampingan Insulin

Hubungi doktor anda jika anda bengkak tangan kaki, sesak nafas, berat badan naik cepat, gatal, kemerahan, atau penebalan kulit di mana anda menyuntik insulin.

Apakah ubat-ubatan lain yang akan menjejaskan Insulin?

Beritahu doktor anda jika anda menggunakan ubat reserpine; albuterol; clonidine; atau penghalang beta.