Ivermectin

Berkenaan dengan Ivermectin

Ivermectin digunakan untuk merawat jangkitan cacing gelang parasit tertentu. Ivermectin adalah ubat anti-parasit. Ivermectin menyembuhkan jangkitan parasit membantu meningkatkan kualiti hidup anda. Pada orang dengan sistem pertahanan (imun) yang lemah, menyembuhkan jangkitan cacing gelang dapat mengurangkan risiko terkena jangkitan yang teruk atau mengancam nyawa. Ivermectin tergolong dalam kelas ubat yang dikenali sebagai antihelmintik. Ia berfungsi dengan melumpuhkan dan membunuh parasit. Anda perlu menjalani ujian najis setelah mengambil ivermectin untuk memastikan jangkitannya hilang. Sebilangan pesakit mungkin perlu mengambil dos ivermectin yang lain untuk merawat jangkitan. Ivermectin adalah ubat antiparasit yang digunakan untuk kebutaan sungai, filariasis limfatik dan Penyakit Tropika yang diabaikan. Ia juga mempunyai beberapa kesan antivirus terhadap virus RNA strain tunggal seperti Demam Denggi dan Kuning.

Ivermectin kini sedang disiasat sebagai rawatan untuk koronavirus SARS-CoV-2, yang merupakan virus yang menyebabkan COVID-19. Percubaan setakat ini menunjukkan bahawa ivermectin mengurangkan jumlah DNA virus yang berkaitan dengan sel sebanyak 99.8% dalam 24 jam. Kajian lebih lanjut diperlukan untuk menentukan keberkesanan ubat ini pada manusia dengan COVID-19. Pada awal April, penyelidik dari Australia melaporkan bahawa Ivermectin menghalang replikasi SARS-CoV-2 secara in vitro. Mereka menggunakan kepekatan yang tidak dapat dicapai dengan mudah dalam tubuh manusia tetapi kebolehlaksanaan biologi membuka pintu untuk ujian klinikal memandangkan profil keselamatan ubat-ubatan yang sangat baik dan kekurangan rawatan yang berkesan untuk COVID-19.

Ivermectin boleh membuatkan anda berasa pening. Untuk menurunkan peluang merasa pening atau pingsan, bangkit perlahan-lahan jika anda sudah duduk atau berbaring. Hati-hati naik dan turun tangga. Anda tidak boleh menggunakan ivermectin jika anda alah kepadanya. Dos berdasarkan berat badan, keadaan perubatan, dan tindak balas anda terhadap rawatan. Minum ubat ini dari mulut dengan segelas air penuh (8 ons atau 240 mililiter) pada perut kosong sekurang-kurangnya 1 jam sebelum makan. Ivermectin biasanya diambil sebagai dos tunggal atau siri dos, atau seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Tidak diketahui sama ada ivermectin akan membahayakan bayi yang belum lahir. Beritahu doktor anda jika anda hamil atau merancang untuk hamil semasa menggunakan ubat ini. Ivermectin boleh masuk ke dalam susu ibu dan boleh membahayakan bayi yang menyusu. Beritahu doktor anda jika anda menyusukan bayi.