Jalyn

Berkenaan dengan Jalyn

Jalyn digunakan untuk merawat hiperplasia prostatic benign (BPH) pada lelaki dengan prostat yang diperbesar. Jalyn mengandungi kombinasi dutasteride dan tamsulosin. Dutasteride menghalang penukaran testosteron kepada dihydrotestosterone (DHT) dalam badan. DHT terlibat dalam pembangunan hiperplasia prostatic benign (BPH). Tamsulosin melegakan otot-otot di leher prostat dan pundi kencing, menjadikannya mudah buang air kecil. Tamsulosin adalah dalam kumpulan ubat-ubatan yang disebut alpha-adrenergic blockers.

Jalyn boleh meningkatkan risiko anda mengalami kanser prostat. Doktor anda akan melakukan ujian untuk memastikan anda tidak mempunyai syarat lain yang akan menghalang anda dari menggunakan Jalyn dengan selamat. Tamsulosin boleh menjejaskan murid anda semasa pembedahan katarak. Beritahu ahli bedah mata anda lebih awal dari masa yang anda menggunakan ubat ini. Jangan berhenti menggunakan Jalyn sebelum pembedahan melainkan pakar bedah anda memberitahu anda.

Jalyn tidak boleh diambil oleh wanita, kanak-kanak, atau remaja. Dutasteride boleh diserap melalui kulit, dan wanita atau kanak-kanak tidak dibenarkan mengendalikan kapsul Jalyn. Ubat ini boleh menyebabkan kecacatan kelahiran jika wanita terdedah kepadanya semasa kehamilan. Kapsul Jalyn tidak boleh dikendalikan oleh wanita yang mengandung atau yang mungkin hamil. Dutasteride boleh dibawa ke dalam darah dan boleh menyebabkan kecacatan kelahiran jika seorang wanita hamil menerima pemindahan dengan darah yang mengandungi dutasteride. Jika seorang wanita secara tidak sengaja bersentuhan dengan ubat dari kapsul yang bocor, cuci kawasan dengan sabun dan air dengan serta-merta. Jangan menderma darah semasa mengambil Jalyn dan sekurang-kurangnya 6 bulan selepas rawatan anda berakhir.Jalyn biasanya diambil sekali sehari, kira-kira 30 minit selepas makan. Cuba ambil ubat ini pada masa yang sama setiap hari. Jangan menghancurkan, mengunyah, atau membuka kapsul Jalyn. Menelannya secara keseluruhan. Kapsul yang patah atau bocor boleh mengganggu bibir, mulut, atau tekak anda. Untuk memastikan Jalyn membantu keadaan anda dan tidak menyebabkan kesan berbahaya, darah anda mungkin perlu diuji dengan kerap. Doktor anda juga akan menguji antigen spesifik prostat anda (PSA) untuk memeriksa kanser prostat. Lawati doktor anda dengan kerap. Tamsulosin menurunkan tekanan darah dan boleh menyebabkan pening atau pingsan, terutamanya apabila anda mula mengambil Jalyn. Hubungi doktor anda jika anda mengalami pening atau terasa seperti anda mungkin lenyap. Ia mungkin mengambil masa sehingga 6 bulan sebelum gejala anda bertambah baik. Terus menggunakan ubat seperti yang diarahkan dan beritahu doktor anda jika gejala anda tidak bertambah baik. Ikut arahan pada doctor and label preskripsi anda.

Jangan menderma darah semasa mengambil ubat ini dan sekurang-kurangnya 6 bulan selepas rawatan anda berakhir. Dutasteride boleh dibawa ke dalam darah dan boleh menyebabkan kecacatan kelahiran jika seorang wanita hamil menerima pemindahan dengan darah yang mengandungi dutasteride. Elakkan bangun terlalu cepat dari posisi duduk atau berbaring, atau anda mungkin merasa pening. Bangun perlahan-lahan dan stabilkan diri untuk mengelakkan kejatuhan. Jalyn boleh menjejaskan pemikiran atau reaksi anda. Berhati-hati jika anda memandu atau melakukan apa sahaja yang memerlukan anda berjaga-jaga.

Kesan Sampingan Jalyn

Jalyn mungkin menyebabkan kelembutan atau pembesaran payudara; mati pucuk; menurun libido; pening; hidung berair; atau menurunkan jumlah air mani yang dikeluarkan semasa hubungan seks.