Jentadueto

Berkenaan dengan Jentadueto

Jentadueto digunakan bersama dengan diet dan senaman untuk meningkatkan kawalan gula darah pada orang dewasa dengan diabetes mellitus jenis 2. Jentadueto bukan untuk merawat diabetes jenis 1. Jentadueto mengandungi gabungan linagliptin dan metformin. Linagliptin dan metformin adalah ubat kencing manis oral yang membantu mengawal paras gula darah. Metformin berfungsi dengan mengurangkan pengeluaran glukosa (gula) dalam hati dan mengurangkan penyerapan glukosa oleh usus. Linagliptin berfungsi dengan mengawal selia tahap insulin badan anda menghasilkan selepas makan.

Anda tidak harus menggunakan Jentadueto jika anda alah kepada metformin atau linagliptin. Sesetengah orang yang mengambil metformin mengalami keadaan serius yang dikenali sebagai asidosis laktik. Ini mungkin lebih tinggi jika anda mempunyai penyakit hati atau buah pinggang, serangan jantung, kegagalan jantung kongestif, jika anda dehidrasi, atau jika anda minum banyak alkohol. Bercakap dengan doktor anda tentang risiko anda.

Ikut arahan doktor anda mengenai penggunaan Jentadueto jika anda hamil atau menyusu bayi. Kawalan gula darah sangat penting semasa kehamilan, dan keperluan dos anda mungkin berbeza pada setiap trimester kehamilan. Keperluan dos anda juga mungkin berbeza semasa anda menyusu. Jika anda perlu menjalani pembedahan atau apa-apa jenis pemeriksaan x-ray atau CT menggunakan pewarna yang disuntik ke dalam urat anda, anda perlu menghentikan sementara untuk mengambil Jentadueto. Pastikan pengasuh anda tahu lebih awal dari masa yang anda menggunakan ubat ini. Tidak diketahui sama ada linagliptin dan metformin menyusu susu atau jika ia boleh menjejaskan bayi yang menyusu. Beritahu doktor anda jika anda menyusu. Jentadueto tidak diluluskan untuk digunakan oleh sesiapa yang berumur kurang daripada 18 tahun.Ambil Jentadueto sama seperti yang ditetapkan oleh doktor anda. Gula darah rendah (hypoglycemia) boleh berlaku kepada semua orang yang menghidap diabetes. Doktor anda boleh menetapkan kit suntikan kecemasan glukagon untuk digunakan sekiranya anda mempunyai hipoglisemia teruk dan tidak boleh makan atau minum. Pastikan keluarga dan sahabat anda tahu bagaimana untuk memberi anda suntikan ini dalam kecemasan. Tahap gula darah boleh terjejas oleh senaman, tekanan, penggunaan alkohol, penyakit, atau melangkau makanan. Tanya doktor anda sebelum menukar jadual dos atau ubat anda. Jentadueto hanya sebahagian daripada program rawatan lengkap yang mungkin termasuk kawalan berat badan, ujian gula darah biasa, senaman, diet, dan penjagaan kesihatan khusus. Ikut arahan doktor anda dengan teliti. Simpan Jentadueto pada suhu bilik dari kelembapan dan haba.

Kesan Sampingan Jentadueto

Kesan sampingan biasa adalah cirit-birit; hidung tersumbat; sakit tekak; atau sakit sinus.

Apakah ubat-ubatan lain yang akan menjejaskan Jentadueto?

Ubat-ubatan lain boleh meningkatkan atau mengurangkan kesan Jentadueto menurunkan gula darah anda. Beritahu doktor anda tentang semua ubat anda yang ada sekarang dan mana-mana yang anda mulakan atau hentikan menggunakan, terutamanya rifampin, insulin atau ubat kencing manis oral lain.