Kadian

Berkenaan dengan Kadian

Kadian digunakan untuk merawat kesakitan sederhana dan mendalam. Kadian atau morfin adalah ubat sakit opioid. Opioid kadang-kadang dipanggil narkotik. Bentuk morfin ini tidak digunakan sebarangan untuk kesakitan.

Anda tidak boleh mengambil Kadian jika anda mengalami masalah asma atau pernafasan yang teruk, penyumbatan dalam perut atau usus anda, atau halangan usus yang disebut ileus paralitik. Morfin boleh melambatkan atau menghentikan pernafasan anda, terutamanya apabila anda mula menggunakan ubat ini atau bila dos anda berubah. Jangan sekali-kali mengambil Kadian dalam jumlah yang lebih besar, atau lebih lama daripada yang ditetapkan. Jangan menghancurkan atau memecahkan tablet pelepasan dilanjutkan. Menelannya sepenuhnya untuk mengelakkan pendedahan kepada dos berpotensi maut.

Morfin boleh membentuk tabiat, walaupun pada dos biasa. Ambil Kadian sama seperti yang ditetapkan oleh doktor anda. Jangan sekali-kali berkongsi ubat dengan orang lain. Penyalahgunaan perubatan narcotic boleh menyebabkan saran, kesalahan atau kematian, terutama pada anak atau orang lain yang menggunakan ubat tanpa preskripsi. Beritahu doktor anda jika anda mengandung. Kadian boleh menyebabkan gejala pengeluaran yang mengancam nyawa pada bayi baru lahir jika ibu telah mengambil ubat ini semasa kehamilan. Jangan minum alkohol. Kesan sampingan atau kematian boleh berlaku.Jangan gunakan Kadian jika anda menggunakan perencat MAO sejak 14 hari lalu. Interaksi dadah berbahaya boleh berlaku. Anda mungkin tidak dapat mengambil Kadian jika anda tidak sudah dirawat dengan ubat sakit opioid (narkotik) yang sama dan toleran kepadanya. Bercakap dengan doktor anda jika anda tidak pasti anda toleran opioid.

Sesetengah ubat boleh berinteraksi dengan morfin dan menyebabkan keadaan serius yang disebut sindrom serotonin. Pastikan doktor anda tahu jika anda juga mengambil ubat untuk penyakit mental, kemurungan, atau penyakit Parkinson. Tanya doktor anda sebelum membuat apa-apa perubahan dalam cara atau bila anda mengambil ubat-ubatan anda.

Tidak diketahui sama ada Kadian akan membahayakan bayi yang belum lahir. Sekiranya anda menggunakan morfin semasa mengandung, bayi anda mungkin bergantung kepada ubat. Ini boleh menyebabkan gejala pengeluaran yang mengancam nyawa pada bayi selepas ia dilahirkan. Bayi yang lahir bergantung kepada ubat yang membentuk tabiat mungkin memerlukan rawatan perubatan selama beberapa minggu. Beritahu doktor anda jika anda hamil atau merancang untuk hamil. Morfin boleh masuk ke dalam susu ibu dan boleh membahayakan bayi yang menyusu. Beritahu doktor anda jika anda menyusu bayi.

Sentiasa periksa botol anda untuk memastikan anda telah menerima pil yang betul (jenama dan jenis yang sama) ubat yang ditetapkan oleh doktor anda. Tanya ahli farmasi jika anda mempunyai sebarang pertanyaan mengenai ubat yang anda terima di farmasi. Berhenti mengambil semua ubat sakit narkotik sepanjang masa apabila anda mula mengambil Kadian. Untuk menelan lebih mudah, anda boleh membuka kapsul Kadian yang dilepaskan panjang dan taburkan pelet ke dalam sesudu epal. Menelan semua campuran segera tanpa mengunyah. Jangan simpan untuk kegunaan kemudian. Jangan menghancurkan atau mengunyah pelet yang terdapat dalam kapsul Kadian. Ambil ubat pada masa yang sama setiap hari. Jangan sekali-kali menghancurkan pelet dalam kapsul Kadian untuk menyedut serbuk atau mencampurkannya ke dalam cecair untuk menyuntik dadah ke dalam urat anda. Amalan ini telah mengakibatkan kematian.

Mengesan jumlah ubat yang digunakan dari setiap botol baru. Morfin adalah ubat penyalahgunaan dan anda perlu sedar jika sesiapa menggunakan ubat anda dengan tidak betul atau tanpa preskripsi. Jangan berhenti menggunakan Kadian secara tiba-tiba, atau anda mungkin mengalami gejala penarikan diri yang tidak menyenangkan. Tanya doktor anda dengan selamat berhenti menggunakan morfin. Simpan Kadian pada suhu bilik, jauh dari haba, kelembapan, dan cahaya.

Jangan simpan kapsul Kadian yang tersisa. Tanya ahli farmasi anda untuk mencari program pelupusan pengambilan dadah. Sekiranya tidak ada program pengambilan balik, tarik sebarang kapsul yang tidak digunakan ke tandas. Pelupusan ubat dengan pembilasan disyorkan untuk mengurangkan bahaya kehilangan berlebihan yang tidak disengajakan menyebabkan kematian. Nasihat ini terpakai kepada sebilangan kecil ubat sahaja. Kaedah ini sesuai menjadi laluan pelupusan yang paling sesuai dan memberikan risiko paling rendah kepada keselamatan manusia.

Kesan Sampingan Kadian

Kesan sampingan ialah gatal ringan; mengantuk, rasa letih; pening; muntah; sembelit; sakit kepala atau perut.

Apakah ubat-ubatan lain yang akan menjejaskan Kadian?

Ubat narkotik boleh berinteraksi dengan banyak ubat lain dan menyebabkan kesan sampingan yang berbahaya atau kematian. Beritau doktor anda jika anda menggunakan ubat-ubatan yang membuat anda mengantuk atau melambatkan pernafasan; ubat narkotik lain; atau ubat yang menjejaskan tahap serotonin.