Keppra

Berkenaan dengan Keppra

Keppra atau levetiracetam adalah ubat anti-epileptik, juga dikenali sebagai anticonvulsant. Keppra digunakan sebagai terapi adjunctive untuk merawat serangan onset separa pada orang dewasa dan kanak-kanak berumur 1 bulan dan lebih tua dengan epilepsi. Keppra juga digunakan untuk merawat serangan tonik-klonik pada orang dewasa dan kanak-kanak yang berusia sekurang-kurangnya 6 tahun, dan serangan mioklonik pada orang dewasa dan kanak-kanak yang berusia sekurang-kurangnya 12 tahun.

Sesetengah orang berfikir tentang bunuh diri apabila mula mengambil ubat ini. Tetap berjaga-jaga dengan perubahan dalam mood atau gejala anda. Laporkan sebarang gejala baru atau yang semakin buruk kepada doktor anda. Jangan berhenti menggunakan Keppra tanpa terlebih dahulu bercakap dengan doktor anda, walaupun anda rasa baik. Anda mungkin mengalami peningkatan sawan jika anda berhenti menggunakan ubat ini secara tiba-tiba. Anda mungkin perlu menggunakan kurang dan kurang sebelum anda menghentikan ubat sepenuhnya.

Keppra boleh menjejaskan pemikiran atau reaksi anda. Berhati-hati jika anda memandu atau melakukan apa sahaja yang memerlukan anda berjaga-jaga. Beritahu doktor anda jika anda hamil atau merancang untuk hamil semasa menggunakan ubat ini. Jangan mulakan atau berhenti mengambil levetiracetam semasa hamil tanpa nasihat doktor anda. Mempunyai penyitaan semasa kehamilan boleh membahayakan kedua-dua ibu dan bayi. Kawalan kejang adalah sangat penting semasa kehamilan dan faedah-faedah mencegah kejang boleh melebihi risiko yang ditimbulkan dengan menggunakan ubat ini. Pakai tag amaran perubatan atau bawa kad pengenalan yang menyatakan bahawa anda mengambil Keppra. Mana-mana pembekal penjagaan perubatan yang merawat anda perlu tahu bahawa anda mengambil ubat penyitaan.

Kawalan kejang sangat penting semasa kehamilan. Faedah mencegah sawan boleh melebihi risiko yang ditimbulkan dengan mengambil ubat ini. Mungkin terdapat ubat penyitaan lain yang boleh digunakan dengan lebih selamat semasa kehamilan. Ikuti arahan doktor anda tentang mengambil ubat ini semasa mengandung. Jangan mulakan atau berhenti mengambil Keppra semasa hamil tanpa nasihat doktor anda. Mempunyai penyitaan semasa hamil boleh membahayakan ibu dan bayi. Beritahu doktor anda sekiranya anda hamil semasa mengambil levetiracetam untuk sawan.Anda mungkin berfikir tentang bunuh diri semasa mengambil Keppra. Beritahu doktor anda jika anda mempunyai simptom kemurungan atau pemikiran bunuh diri semasa rawatan beberapa minggu pertama, atau bila dos anda berubah. Keluarga atau penjaga anda juga perlu berjaga-jaga terhadap perubahan dalam mood atau gejala anda. Jangan berikan ubat ini kepada kanak-kanak tanpa nasihat doktor. Keperluan dos anak anda adalah berdasarkan umur dan berat badan. Kanak-kanak harus tetap berada di bawah penjagaan seorang doktor semasa menggunakan Keppra. Levetiracetam boleh menyusu susu ibu dan boleh membahayakan bayi yang menyusu. Anda tidak boleh menyusu semasa anda menggunakan Keppra.

Keppra biasanya diambil sekali setiap 12 hingga 24 jam. Ambil ubat pada masa yang sama setiap hari. Anda boleh mengambil ubat ini dengan atau tanpa makanan. Ukur ubat cair dengan jarum suntikan yang disediakan, atau dengan suntikan dosis pengukur khas atau cawan ubat. Sekiranya anda tidak mempunyai peranti mengukur dos, tanya ahli farmasi anda untuk satu. Jika seorang kanak-kanak menggunakan ubat ini, beritahu doktor anda jika kanak-kanak itu mempunyai apa-apa perubahan dalam berat badan. Dos Levetiracetam berdasarkan berat badan pada kanak-kanak, dan sebarang perubahan boleh menjejaskan dos anak anda.

Gunakan keppra secara teratur untuk mendapatkan faedah yang paling. Dapatkan preskripsi anda diisi semula sebelum anda kehabisan perubatan sepenuhnya. Jangan menghancurkan, mengunyah, atau memecahkan tablet pelepasan yang dilanjutkan. Menelan seluruh tablet. Jangan berhenti menggunakan ubat ini secara tiba-tiba, walaupun anda rasa baik. Menghentikan secara tiba-tiba boleh menyebabkan kejang meningkat. Ikut arahan doktor anda tentang mengetuk dos anda. Kejang sering dirawat dengan gabungan ubat-ubatan. Gunakan semua ubat yang diarahkan oleh doktor anda. Baca panduan ubat atau arahan pesakit yang disediakan dengan setiap ubat. Jangan ubah dos atau jadual ubat tanpa nasihat doktor anda.

Semasa menggunakan levetiracetam, fungsi buah pinggang anda mungkin perlu diuji dengan kerap. Simpan pada suhu bilik dari kelembapan, haba, dan cahaya. Pakai tag amaran perubatan atau bawa kad pengenalan yang menyatakan bahawa anda mengambil Keppra. Mana-mana pembekal penjagaan perubatan yang merawat anda perlu tahu bahawa anda mengambil ubat penyitaan.

Kesan Sampingan Keppra

Kesan sampingan biasa termasuk mudah marah dan berasa agresif; pening; mengantuk; kurang selera makan; atau hidung tersumbat.