Levothyroxine

Berkenaan dengan Levothyroxine

Levothyroxine adalah ubat tiroid yang menggantikan hormon yang biasanya dihasilkan oleh kelenjar tiroid anda untuk mengawal tenaga dan metabolisme badan. Levothyroxine diberikan apabila tiroid tidak menghasilkan cukup hormon ini sendiri. Levothyroxine merawat hipotiroidisme (hormon tiroid rendah). Ia juga digunakan untuk merawat atau mencegah goiter (kelenjar tiroid yang diperbesarkan), yang boleh disebabkan oleh rawatan radiasi, ketidakseimbangan hormon, kanser atau pembedahan.

Oleh kerana hormon tiroid berlaku secara semulajadi di dalam badan, hampir semua orang boleh mengambil levothyroxine. Walau bagaimanapun, anda mungkin tidak dapat mengambil ubat ini jika anda mempunyai keadaan perubatan tertentu. Untuk memastikan ubat ini selamat untuk anda, berbincang dengan doktor anda. Beritahu doktor anda jika anda baru-baru ini menerima terapi radiasi dengan iodin (seperti I-131). Levothyroxine tidak dijangka membahayakan bayi yang belum lahir. Sekiranya anda mengandung semasa mengambil ubat ini, jangan berhenti mengambil ubat tanpa nasihat doktor anda. Mempunyai tahap hormon tiroid yang rendah semasa hamil boleh membahayakan ibu dan bayi. Keperluan dos anda mungkin berbeza semasa kehamilan. Levothyroxine boleh menyusu susu ibu, tetapi ia tidak dijangka membahayakan bayi yang menyusu. Beritahu doktor anda jika anda menyusu. Keperluan dos anda mungkin berbeza semasa anda sedang menyusui. Jangan berikan ubat ini kepada kanak-kanak tanpa nasihat perubatan. Tirosint tidak diluluskan untuk digunakan oleh sesiapa yang berumur kurang daripada 6 tahun.Anda mungkin tidak dapat mengambil levothyroxine jika anda mempunyai keadaan perubatan tertentu. Beritahu doktor anda jika anda mempunyai kelenjar adrenal yang tidak dirawat atau tidak terkawal, gangguan tiroid yang disebut thyrotoxicosis, atau jika anda mengalami gejala baru-baru ini atau semasa serangan jantung. Levothyroxine tidak boleh digunakan untuk merawat masalah obesiti atau berat badan. Kesan atau kematian sampingan yang berbahaya boleh berlaku dari penyalahgunaan levothyroxine, terutamanya jika anda mengambil sebarang ubat-ubatan pengurangan berat badan atau penindas selera makan.

Simpan pada suhu bilik dari kelembapan dan haba. Jangan berkongsi ubat ini dengan orang lain, walaupun mereka mempunyai gejala yang sama. Semasa menggunakan levothyroxine, anda mungkin memerlukan ujian perubatan yang kerap. Katakan kepada mana-mana doktor atau doktor gigi yang merawat anda bahawa anda menggunakan ubat ini.

Levothyroxine berfungsi dengan baik jika anda mengambilnya pada perut kosong, sekurang-kurangnya 30 minit sebelum sarapan pagi. Ikuti arahan dos doktor anda dan cuba ubat pada waktu yang sama setiap hari. Ambil levothyroxine tepat seperti yang ditetapkan oleh doktor anda. Ikut semua arahan pada label preskripsi anda. Doktor anda mungkin akan mengubah dos anda. Jangan ambil ubat ini dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan.

Ia mungkin mengambil masa beberapa minggu sebelum badan anda mula bertindak balas terhadap levothyroxine. Terus menggunakan ubat ini walaupun anda berasa sihat. Anda mungkin perlu menggunakan ubat tiroid untuk sepanjang hayat anda. Jika seorang kanak-kanak menggunakan ubat ini, beritahu doktor anda jika kanak-kanak itu mempunyai apa-apa perubahan dalam berat badan. Dos adalah berdasarkan kepada berat badan pada kanak-kanak, dan sebarang perubahan boleh menjejaskan dos anak anda. Keluarkan tablet atau kapsul keseluruhan, dengan segelas air. Tablet boleh larut dengan cepat dan boleh membengkak di kerongkong anda. Elakkan produk makanan yang berikut, yang boleh menjadikan tubuh anda menyerap kurang levothyroxine: walnut, makanan benih kapas, formula soya susu, dan makanan serat tinggi.

Kesan Sampingan Levothyroxine

Kesan sampingan Levothyroxine termasuk cirit-birit; ruam kulit; rasa mudah marah; kekejangan kaki atau kelemahan otot.