Lopinavir and Ritonavir

Berkenaan dengan Lopinavir and Ritonavir

Lopinavir dan ritonavir bukanlah ubat untuk HIV atau AIDS. Lopinavir dan ritonavir adalah ubat antivirus gabungan yang digunakan untuk merawat virus imunodefisiensi manusia (HIV), virus yang boleh menyebabkan sindrom imunodefisiensi (AIDS) yang diperoleh. Lopinavir dan ritonavir digunakan untuk orang dewasa dan kanak-kanak yang berumur sekurang-kurangnya 14 hari. Lopinavir dan ritonavir boleh menyebabkan masalah jantung yang serius. Hubungi doktor anda sekaligus jika anda mempunyai degupan jantung yang cepat atau berdebar, berdebar-debar di dada anda, sesak nafas, dan pening tiba-tiba (seperti anda mungkin pingsan). Beritahu doktor anda tentang semua ubat semasa anda dan apa sahaja yang anda mulakan atau hentikan penggunaannya. Banyak ubat boleh berinteraksi, dan beberapa ubat tidak boleh digunakan bersama.

Simpan cecair lopinavir dan ritonavir di dalam peti sejuk atau pada suhu bilik. Tanya doktor anda sebelum memberi cecair lopinavir dan ritonavir melalui saluran makan. Cecair Lopinavir dan ritonavir harus diambil bersama makanan. Ukur ubat cecair dengan berhati-hati. Gunakan jarum suntikan yang disediakan, atau gunakan alat pengukur dos ubat (bukan sudu dapur). Telan tablet keseluruhannya dan jangan menghancurkan, mengunyah, atau memecahkannya. Gunakan semua ubat HIV seperti yang diarahkan dan baca semua panduan ubat yang anda terima. Jangan ubah jadual dos atau dos anda tanpa nasihat doktor anda. Setiap orang yang menghidap HIV harus berada di bawah jagaan doktor. Simpan tablet pada suhu bilik, jauh dari panas dan kelembapan. Simpan pil di dalam bekas asalnya. Sekiranya anda menyimpan cecair pada suhu bilik anda mesti menggunakannya dalam 60 hari. Dos Lopinavir dan ritonavir berdasarkan berat badan pada kanak-kanak. Keperluan dos anak anda mungkin berubah sekiranya anak bertambah atau menurunkan berat badan.

Lopinavir dan ritonavir boleh menjadikan pil kawalan kelahiran kurang berkesan. Tanya doktor anda mengenai penggunaan alat kawalan kelahiran bukan hormon (kondom, diafragma dengan spermisida) untuk mencegah kehamilan.

Larutan oral Lopinavir dan ritonavir (cecair) mengandungi alkohol dan propilena glikol. Jangan gunakan bentuk cecair ubat ini jika anda hamil. Hubungi doktor anda jika anda hamil, dan gunakan ubat anda dengan betul untuk mengawal jangkitan anda. HIV boleh ditularkan ke bayi anda jika virus tidak dikawal semasa kehamilan. Nama anda mungkin disenaraikan di pendaftaran untuk mengesan sebarang kesan ubat antivirus pada bayi. Beritahu doktor anda jika anda mempunyai tanda-tanda masalah hati atau pankreas: kehilangan selera makan, sakit perut atas (yang mungkin merebak ke punggung anda), loya atau muntah, gatal-gatal, air kencing gelap, najis berwarna tanah liat, penyakit kuning (menguning kulit atau mata). Wanita dengan HIV atau AIDS tidak boleh menyusui bayi. Walaupun bayi anda dilahirkan tanpa HIV, virus itu boleh ditularkan kepada bayi dalam susu ibu anda.