Nasonex

Berkenaan dengan Nasonex

Nasonex atau mometasone digunakan untuk merawat gejala hidung musiman atau sepanjang tahun, termasuk kesesakan, bersin, dan hidung berair. Nasonex diluluskan untuk penggunaan ini pada orang dewasa dan kanak-kanak yang berumur sekurang-kurangnya 2 tahun. Mometasone adalah steroid. Ia menghalang pembebasan bahan-bahan dalam badan yang menyebabkan keradangan. Penyembur hidung Nasonex juga digunakan untuk mencegah gejala alahan bermusim pada orang dewasa dan kanak-kanak yang berumur sekurang-kurangnya 12 tahun.  Penyemburan hidung nasonex juga digunakan untuk merawat polip hidung hanya pada orang dewasa.

Tidak diketahui sama ada hidung mometasone menyusu atau jika ia boleh membahayakan bayi yang menyusu. Beritahu doktor anda jika anda menyusu bayi. Perubatan steroid boleh menjejaskan pertumbuhan kanak-kanak. Beritahu doktor anda jika anak anda tidak berkembang pada kadar normal semasa menggunakan Nasonex. Tidak diketahui sama ada Nasonex akan membahayakan bayi yang belum lahir. Beritahu doktor anda jika anda hamil atau merancang untuk hamil. Nasonex tidak diluluskan untuk digunakan oleh sesiapa yang berusia lebih muda dari 2 tahun.

Nasonex boleh menurunkan sel-sel darah yang membantu tubuh melawan jangkitan. Elakkan berada di dekat orang yang sakit atau mempunyai jangkitan. Hubungi doktor anda untuk rawatan pencegahan jika anda terdedah kepada cacar air atau campak. Keadaan ini boleh menjadi serius atau bahkan membawa maut kepada orang yang menggunakan Nasonex. Elakkan mendapatkan Nasonex di mata anda. Jika ini berlaku, bilas dengan air dan hubungi doktor anda.Ia mungkin mengambil masa 2 minggu menggunakan semburan hidung Nasonex sebelum gejala anda bertambah baik. Untuk hasil yang terbaik, terus menggunakan ubat seperti yang diarahkan. Bercakap dengan doktor anda jika gejala anda tidak bertambah baik selepas seminggu rawatan. Sebelum menggunakan Nasonex, beritahu doktor anda jika anda sakit atau mengalami sebarang jangkitan. Juga beritahu doktor anda jika anda mempunyai glaukoma atau katarak, jangkitan herpes simplex di mata anda, tuberkulosis, luka atau ulser di hidung anda, atau jika anda baru-baru ini mengalami kecederaan atau pembedahan pada hidung anda.

Gunakan Nasonex semburan hidung tepat seperti yang ditetapkan untuk anda. Jangan gunakan ubat dalam jumlah yang lebih besar, atau gunakannya lebih lama daripada yang disyorkan oleh doktor anda. Ikut arahan pada label preskripsi anda. Jangan ambil mulut. Nasonex hanya digunakan untuk hidung anda. Doktor anda boleh mengesyorkan anda menggunakan Nasonex 2 hingga 4 minggu sebelum permulaan musim alergi. Goncang semburan hidung sebaik sebelum setiap penggunaan. Sebelum penggunaan pertama anda, perdana pam semburan hidung dengan menyemburkan ubat ke udara sehingga kabut halus muncul.

Semasa anda menggunakan Nasonex, doktor anda mungkin perlu memeriksa anda untuk memastikan ubat tidak merosakkan hidung atau sinus anda. Ia mungkin mengambil masa sehingga 2 minggu sebelum gejala anda bertambah baik. Teruskan menggunakan Nasonex seperti yang diarahkan dan beritahu doktor anda jika gejala anda tidak bertambah baik. Baca semua maklumat pesakit, panduan ubat-ubatan, dan lembaran arahan yang diberikan kepada anda. Tanya doktor atau ahli farmasi jika ada soalan. Simpan Nasonex dalam kedudukan tegak pada suhu bilik, jauh dari kelembapan dan haba. Buangkan ubat itu selepas anda menggunakan 120 semburan, walaupun masih ada ubat yang tersisa di dalam botol.

Kesan sampingan Nasonex biasa termasuk sakit tekak, gejala selesema, sakit kepala, hidung tersumbat, atau batuk.