Nitazoxanide

Berkenaan dengan Nitazoxanide

Nitazoxanide digunakan untuk merawat cirit-birit yang disebabkan oleh Giardia atau Cryptosporidium. Keadaan ini kadang-kadang disebut “cirit-birit pengembara”. Nitazoxanide adalah ubat antiprotozoal yang merawat jangkitan yang disebabkan oleh protozoa (parasit sel tunggal yang tinggal di tempat yang lembap seperti tasik, sungai, dan tanah). Nitazoxanide digunakan pada orang dewasa dan kanak-kanak yang berumur sekurang-kurangnya 1 tahun.

Ubat-ubatan lain mungkin berinteraksi dengan nitazoxanide, termasuk vitamin, ubat-ubatan, dan produk herba yang diresepkan dan dijual bebas. Beritahu setiap penyedia perkhidmatan kesihatan anda tentang semua ubat yang anda gunakan sekarang dan apa-apa ubat yang anda mulakan atau berhenti gunakan. Simpan pada suhu bilik dari kelembapan dan panas. Sekiranya anda tidak mempunyai alat pengukur dos, tanyakan kepada ahli farmasi anda. Pastikan botol ditutup rapat apabila tidak digunakan. Buang cecair yang tidak digunakan selepas 7 hari. Goncangkan suspensi oral (cecair) dengan baik sebelum anda mengukur dos. Ukur ubat cair dengan jarum suntik yang disediakan, atau dengan sudu pengukur dos khas atau cawan ubat.

Nitazoxanide biasanya diminum 12 jam sekali selama 3 hari. Ambil nitazoxanide dengan makanan. Ikuti semua arahan pada label preskripsi anda. Jangan minum ubat ini dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan. Ikut arahan dos doktor anda dengan berhati-hati Nitazoxanide tidak boleh membahayakan bayi yang belum lahir. Beritahu doktor anda jika anda hamil. Tidak diketahui sama ada nitazoxanide masuk ke dalam susu ibu atau jika boleh membahayakan bayi yang menyusu. Beritahu doktor anda jika anda menyusukan bayi. Kanak-kanak berumur 1 hingga 11 tahun hanya boleh menggunakan bentuk suntikan oral (cecair) nitazoxanide. Anda tidak boleh menggunakan nitazoxanide jika anda alah kepadanya. Bentuk tablet nitazoxanide tidak boleh diberikan kepada anak yang berusia di bawah 12 tahun. Untuk memastikan nitazoxanide selamat untuk anda, beritahu doktor anda jika anda mempunyai HIV atau AIDS, sistem imun rendah, penyakit hati atau buah pinggang.