Paracetamol

Berkenaan dengan Paracetamol

Paracetamol atau acetaminophen adalah pelega kesakitan dan pengurang demam. Mekanisme tindakan yang tepat masih lagi tidak diketahui. Paracetamol digunakan untuk merawat pelbagai keadaan seperti demam, arthritis, sakit gigi, sakit kepala, sakit belakang, sakit otot, dan selesema. Ia membantu untuk melegakan kesakitan arthritis ringan tapi tidak memberi kesan kepada keradangan asas dan pembengkakan sendi. Paracetamol juga mungkin digunakan untuk tujuan lain yang tidak disenaraikan dalam panduan ubat ini.

Terdapat banyak jenama dan bentuk paracetamol yang ada dan tidak semua jenama disenaraikan di risalah ini. Jangan gunakan ubat ini melebihi daripada yang disyorkan. Parasetamol berlebihan boleh menyebabkan kemudaratan yang serius. Jumlah maksimum paracetamol untuk orang dewasa adalah 1 gram (1000 mg) setiap dos dan 4 gram (4000 mg) sehari. Mengambil lebih banyak paracetamol boleh merosakkan hati anda. Jika anda minum lebih daripada tiga minuman beralkohol setiap hari, berbincang dengan doktor anda sebelum mengambil parasetamol dan jangan gunakan lebih daripada 2 gram (2000 mg) sehari.

Jangan gunakan ubat ini tanpa terlebih dahulu bercakap dengan doktor anda jika anda mempunyai penyakit hati alkohol (sirosis). Anda mungkin tidak dapat menggunakan paracetamol. Sebelum menggunakan paracetamol, beritahu doktor anda jika anda mempunyai penyakit hati atau sejarah alkoholisme.

Jangan gunakan apa-apa ubat batuk, ubat sejuk, ubat alergi, atau ubat sakit yang lain tanpa terlebih dahulu bertanya kepada doktor atau ahli farmasi anda. Paracetamol terkandung dalam banyak ubat gabungan. Sekiranya anda menggunakan produk tertentu bersama-sama, anda mungkin menggunakan paracetamol secara tidak sengaja. Bacalah label ubat lain yang anda gunakan untuk melihat apakah ia mengandungi paracetamol, acetaminophen atau APAP. Elakkan minum alkohol semasa mengambil ubat ini. Alkohol boleh meningkatkan risiko kerosakan hati semasa mengambil paracetamol.Anda tidak boleh mengambil acetaminophen jika anda alergi terhadapnya, atau jika anda mempunyai penyakit hati yang teruk. Doktor anda akan menentukan sama ada acetaminophen selamat untuk digunakan semasa mengandung. Jangan gunakan ubat ini tanpa nasihat doktor anda jika anda mengandung. Acetaminophen boleh masuk ke dalam susu ibu dan boleh membahayakan bayi yang menyusu. Beritahu doktor anda jika anda menyusu bayi. Jangan berikan ubat ini kepada kanak-kanak yang berumur kurang dari 2 tahun tanpa nasihat doktor.

Tanya doktor atau ahli farmasi sebelum menggunakan sebarang ubat sejuk, alergi, sakit, atau ubat tidur yang lain. Acetaminophen (kadang-kadang disingkat APAP) terkandung dalam ubat-ubatan. Mengambil produk tertentu bersama-sama boleh menyebabkan anda mendapat terlalu banyak acetaminophen yang boleh mengakibatkan overdosis yang membawa maut. Semak label untuk melihat apakah ubat mengandungi acetaminophen atau APAP. Elakkan minum alkohol. Ia boleh meningkatkan risiko kerosakan hati semasa mengambil acetaminophen.

Kesan Sampingan Paracetamol

Berhenti menggunakan ubat ini dan dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda:
demam rendah dengan loya, sakit perut, dan hilang selera makan;
air kencing gelap, najis berwarna liat; atau
jaundis (menguning kulit atau mata).

Dalam kes yang jarang berlaku, acetaminophen boleh menyebabkan reaksi kulit yang teruk yang boleh membawa maut. Ini boleh berlaku walaupun anda telah mengambil ubat ini pada masa lalu dan tidak mempunyai reaksi. Berhenti mengambil ubat ini dan hubungi doktor anda dengan segera jika anda mempunyai kemerahan kulit atau ruam yang menyebar dan menyebabkan melepuh dan mengelupas. Sekiranya anda mempunyai tindak balas jenis ini, anda tidak sepatutnya mengambil ubat yang mengandungi acetaminophen.