Qsymia

Berkenaan dengan Qsymia

Qsymia mengandungi kombinasi phentermine dan topiramate dalam kapsul pelepasan lanjutan. Phentermine adalah penahan selera yang serupa dengan amphetamine. Topiramate adalah ubat penyitaan, yang juga dikenali sebagai anticonvulsant. Qsymia digunakan bersama dengan diet dan senaman untuk merawat obesiti. Ubat ini kadang-kadang digunakan untuk merawat obesiti yang mungkin berkaitan dengan kencing manis, kolesterol tinggi, atau tekanan darah tinggi. Qsymia tidak akan merawat sebarang keadaan asas ini. Gunakan ubat lain yang telah ditetapkan oleh doktor untuk merawat keadaan ini.

Jangan gunakan jika anda hamil, dan gunakan kawalan kelahiran yang berkesan untuk mencegah kehamilan semasa mengambil Qsymia. Ubat ini boleh membahayakan bayi yang belum lahir atau menyebabkan kecacatan kelahiran. Berat badan semasa mengandung juga boleh membahayakan bayi yang belum lahir, walaupun anda berlebihan berat badan. Anda mungkin perlu menjalani ujian kehamilan negatif sebelum memulakan rawatan ini. Qsymia boleh menyebabkan pendarahan faraj tidak teratur semasa anda mengambil pil kawalan kelahiran. Ini tidak sepatutnya membuat pil kurang berkesan untuk mencegah kehamilan. Ia tidak diketahui sama ada phentermine dan topiramate melewati susu ibu atau jika ia boleh membahayakan bayi yang menyusu. Anda tidak boleh menyusu semasa menggunakan ubat ini. Qsymia tidak diluluskan untuk digunakan oleh sesiapa yang berumur kurang daripada 18 tahun. Jangan gunakan Qsymia jika anda mengandung. Ubat ini boleh menyebabkan kecacatan kelahiran.Anda tidak boleh mengambil Qsymia jika anda alah kepada phentermine atau topiramate, atau jika anda mempunyai glaukoma atau tiroid yang terlalu aktif. Jangan gunakan Qsymia jika anda menggunakan perencat MAO seperti furazolidone, isocarboxazid, phenelzine, rasagiline, selegiline, atau tranylcypromine 14 hari. Interaksi dadah berbahaya boleh berlaku, yang membawa kepada kesan sampingan yang serius.

Sebelum mengambil Qsymia, beritahu doktor anda jika anda mempunyai tekanan darah tinggi, penyakit jantung, penyakit kencing manis, hati atau buah pinggang, kadar kalium darah rendah, atau jika anda mengalami serangan jantung atau angin ahmar dalam tempoh 6 bulan yang lalu.

Phentermine mungkin membentuk kebiasaan dan harus digunakan hanya oleh orang yang kepadanya ia ditetapkan. Simpan ubat di tempat yang selamat di mana orang lain tidak dapat melakukannya. Jangan berhenti mengambil Qsymia secara tiba-tiba, atau anda boleh merampas (kejang). Anda mungkin perlu menggunakan kurang dan kurang sebelum anda menghentikan ubat sepenuhnya. Tanya doktor anda bagaimana untuk mengelakkan kejang apabila anda berhenti menggunakan Qsymia.

Anda boleh mengambil Qsymia dengan atau tanpa makanan. Jangan menghancurkan, mengunyah, memecahkan, atau membuka kapsul yang dilepaskan. Menelannya secara keseluruhan. Minum banyak air setiap hari untuk mengelakkan dehidrasi atau batu ginjal semasa anda mengambil Qsymia. Anda boleh dengan mudah dehidrasi semasa mengambil ubat ini, yang boleh mengakibatkan tekanan darah rendah atau ketidakseimbangan elektrolit yang serius. Anda harus kehilangan sekurang-kurangnya 3% berat badan anda semasa 12 minggu pertama mengambil ubat ini dan makan diet kalori yang rendah. Beritahu doktor anda jika anda tidak kehilangan sekurang-kurangnya 3% berat badan anda selepas mengambil ubat ini selama 12 minggu.

Phentermine mungkin membentuk tabiat. Jangan sekali-kali berkongsi Qsymia dengan orang lain, terutamanya seseorang yang mempunyai riwayat penyalahgunaan dadah atau ketagihan. Simpan ubat di tempat di mana orang lain tidak dapat melakukannya. Menjual atau membuang ubat ini adalah bertentangan dengan undang-undang. Bercakap dengan doktor anda jika anda berasa sangat lapar dan fikir ubat tidak berfungsi dengan baik. Mengambil lebih banyak ubat tidak akan menjadikannya lebih berkesan dan boleh menyebabkan kesan sampingan yang serius dan mengancam nyawa.

Anda tidak boleh berhenti menggunakan Qsymia secara tiba-tiba atau anda mungkin mengalami kejang (kejang). Ikut arahan doktor anda tentang mengetuk dos anda. Simpan Qsymia pada suhu bilik dari kelembapan dan haba. Mengesan jumlah ubat yang digunakan dari setiap botol baru. Phentermine adalah ubat penyalahgunaan dan anda harus sedar jika sesiapa menggunakan ubat anda secara tidak wajar atau tanpa preskripsi.

Kesan sampingan biasa Qsymia mungkin termasuk sembelit, masalah tidur, mulut kering, atau pening.