Qtern

Berkenaan dengan Qtern

Qtern mengandungi gabungan dapagliflozin dan saxagliptin. Dapagliflozin dan saxagliptin adalah ubat kencing manis oral yang membantu mengawal paras gula darah. Dapagliflozin berfungsi dengan membantu buah pinggang menghilangkan glukosa dari aliran darah anda. Saxagliptin berfungsi dengan mengawal selia tahap insulin tubuh anda menghasilkan selepas makan. Qtern digunakan bersama-sama dengan diet dan senaman untuk meningkatkan kawalan gula darah pada orang dewasa dengan diabetes mellitus jenis 2. Qtern juga digunakan untuk mengurangkan risiko kematian akibat serangan jantung, strok, atau kegagalan jantung pada orang dewasa dengan diabetes jenis 2 yang juga mempunyai penyakit jantung. Ubat ini bukan untuk merawat diabetes jenis 1.

Tidak diketahui sama ada Qtern akan membahayakan bayi yang belum lahir. Beritahu doktor anda jika anda hamil atau merancang untuk hamil. Tidak diketahui sama ada dapagliflozin dan saxagliptin masuk ke dalam susu ibu atau jika ia boleh membahayakan bayi penyusu. Beritahu doktor anda jika anda menyusu bayi.

Anda tidak boleh menggunakan Qtern jika anda mempunyai penyakit ginjal yang teruk, jika anda sedang menjalani dialisis, atau jika anda mempunyai ketoasidosis diabetes. Qtern boleh menyebabkan jangkitan pada pundi kencing atau alat kelamin (zakar atau vagina). Hubungi doktor anda jika anda mengalami sakit kemaluan atau gatal-gatal, bau kemaluan atau pelepasan, peningkatan kencing, sakit atau pembakaran ketika buang air kencing, atau darah dalam air kencing anda.Mengambil Qtern boleh membuat anda kering, yang boleh menyebabkan anda berasa lemah atau pening (terutamanya apabila anda berdiri). Berhenti mengambil Qtern dan hubungi doktor anda sekaligus jika anda mempunyai tanda-tanda pankreatitis, seperti sakit teruk di bahagian atas perut anda menyebarkan ke belakang anda, dengan atau tanpa muntah. Sesetengah orang yang mengambil dapagliflozin mempunyai kanser pundi kencing, tetapi tidak jelas jika ubat ini adalah punca sebenar.

Qtern biasanya diambil sekali sehari pada waktu pagi. Ikut semua arahan pada label preskripsi anda. Doktor anda mungkin akan mengubah dos anda untuk memastikan anda memperoleh hasil yang terbaik. Jangan gunakan ubat ini dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan. Anda boleh mengambil ubat ini dengan atau tanpa makanan. Hubungi doktor anda jika anda sakit muntah atau cirit-birit, jika anda mengambil sedikit makanan atau cecair daripada biasa, atau jika anda berpeluh lebih daripada biasa.

Gula darah anda perlu diperiksa dengan kerap, dan anda juga perlu menguji tahap keton air kencing anda. Dapagliflozin boleh menyebabkan ketoasidosis yang mengancam nyawa (terlalu banyak asid dalam darah). Walaupun gula darah anda adalah normal, hubungi doktor anda jika ujian air kencing menunjukkan bahawa anda mempunyai keton dalam air kencing.

Gula darah rendah (hypoglycemia) boleh berlaku kepada semua orang yang menghidap diabetes. Gejala termasuk sakit kepala, kelaparan, berpeluh, kerengsaan, pening, mual, laju denyutan jantung, dan rasa cemas atau goyah. Untuk cepat merawat gula darah yang rendah, sentiasa menyimpan sumber gula yang cepat dengan anda seperti jus buah, gula keras, keropok, kismis, atau soda tanpa diet.

Juga lihat tanda-tanda gula darah tinggi (hyperglycemia) seperti peningkatan dahaga atau kencing, penglihatan kabur, sakit kepala, dan keletihan. Doktor anda boleh menetapkan kit suntikan kecemasan glukagon untuk digunakan sekiranya anda mempunyai hipoglisemia teruk dan tidak boleh makan atau minum. Pastikan keluarga dan sahabat anda tahu bagaimana untuk memberi anda suntikan ini dalam kecemasan. Tahap gula darah boleh terjejas oleh tekanan, penyakit, pembedahan, senaman, penggunaan alkohol, atau melangkau makanan. Tanya doktor anda sebelum menukar jadual dos atau ubat anda. Ubat ini boleh menyebabkan hasil yang luar biasa dengan ujian makmal tertentu untuk glukosa (gula) dalam air kencing. Beritahu mana-mana doktor yang memperlakukan anda bahawa anda menggunakan Qtern. Simpan Qtern pada suhu bilik dari kelembapan dan haba.

Kesan sampingan biasa Qtern adalah tahap kolesterol atau trigliserida tidak normal, masalah kencing, hidung berair, hidung tersumbat, sakit sinus.