Ranitidine

Berkenaan dengan Ranitidine

Ranitidine dalam kumpulan ubat-ubatan yang dipanggil histamin-2 blockers. Ranitidine berfungsi dengan mengurangkan jumlah asid yang dihasilkan oleh perut anda. Ranitidine digunakan untuk merawat dan mencegah ulser di perut dan usus. Ia juga merawat keadaan di mana perut menghasilkan terlalu banyak asid, seperti sindrom Zollinger-Ellison. Ranitidine juga merawat penyakit refluks gastroesophageal (GERD) dan keadaan lain di mana asid kembali dari perut ke dalam esofagus, menyebabkan pedih ulu hati. Rasa pedih and kesakitan mungkin dialami oleh pesakit, di mana mereka merasa cecair asid perut telah melintah keluar dari perut. Pesakit mungkin akan mengambil tindakan seperti minum air banyak banyak supaya rasa pedih hilang. Tetapi tindakan ini mungking memburukkan lagi keaadaan di mana air berlebihan akan menyebabkan lebih jus asid dikeluarkan.

Menggunakan ranitidine boleh meningkatkan risiko anda mengalami radang paru-paru. Ubat jantung sering dikelirukan dengan gejala pertama serangan jantung. Dapatkan rawatan perubatan kecemasan jika anda mengalami sakit dada atau perasaan berat, sakit merebak ke lengan atau bahu, loya, berpeluh, dan rasa sakit umum. Ranitidine granul dan tablet effervescent mesti dibubarkan di dalam air sebelum anda mengambilnya. Doktor anda boleh mengesyorkan antacid untuk membantu melegakan kesakitan. Berhati-hati mengikut arahan doktor anda tentang jenis antacid untuk digunakan, dan bila menggunakannya. Elakkan minum alkohol. Ia boleh meningkatkan risiko kerosakan pada perut anda. Ia mungkin mengambil masa sehingga 8 minggu menggunakan ubat ini sebelum ulser anda sembuh. Untuk hasil yang terbaik, terus menggunakan ubat seperti yang diarahkan. Dapatkan pendapat doktor jika penyakit tidak sembuh selepas 6 minggu.Jangan gunakan ubat ini jika anda alah kepada ranitidine. Kategori kehamilan FDA B. Ranitidine tidak dijangka membahayakan bayi yang belum lahir. Beritahu doktor anda jika anda hamil atau merancang untuk hamil semasa rawatan. Ranitidine masuk ke dalam susu ibu. Jangan mengambil ranitidine tanpa memberitahu doktor jika anda menyusu bayi. Menggunakan ranitidine boleh meningkatkan risiko anda mengalami radang paru-paru. Tablet effervescent ranitidine mungkin mengandungi fenilalanin. Bercakap dengan doktor anda sebelum menggunakan bentuk ranitidine ini jika anda mempunyai phenylketonuria (PKU).

Ambil ranitidine sama seperti yang diarahkan pada label, atau seperti yang ditetapkan oleh doktor anda. Jangan gunakan dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan. Doktor anda boleh mengesyorkan antacid untuk membantu melegakan kesakitan. Berhati-hati mengikut arahan doktor anda tentang jenis antacid untuk digunakan, dan bila menggunakannya. Jangan menghancurkan, mengunyah, atau memecahkan tablet ranithidine effervescent, dan jangan biarkan ia dibubarkan pada lidah anda. Tablet 25-milligram effervescent mesti dibubarkan dalam sekurang-kurangnya 1 sudu teh air sebelum menelan. Tablet 150-milligram effervescent harus dibubarkan dalam 6 hingga 8 ons air.

Benarkan tablet ranitidine effervescent untuk larut sepenuhnya di dalam air, dan kemudian minum keseluruhan campuran. Sekiranya anda memberi ubat ini kepada kanak-kanak, anda boleh menarik campuran cecair ke dalam penitis ubat dan kosongkan penitis ke mulut kanak-kanak. Granul Ranitidin harus dicampur dengan 6 hingga 8 ons air sebelum diminum. Ukur cecair ranitidine dengan sudu-ukur sudu atau cawan khas, bukan sudu meja biasa. Sekiranya anda tidak mempunyai peranti mengukur dos, tanya ahli farmasi anda untuk satu.