Requip

Berkenaan dengan Requip

Requip (ropinirole) adalah agen dopaminergik dan mempunyai beberapa kesan yang sama seperti dopamin, suatu bahan kimia alami yang terdapat di dalam badan anda. Tahap dopamine yang rendah di dalam otak dikaitkan dengan penyakit Parkinson. Requip digunakan untuk merawat gejala penyakit Parkinson (kekakuan, gegaran, kekejangan otot, dan kawalan otot yang lemah). Ropinirole juga digunakan untuk merawat sindrom kaki resah (RLS). Hanya pelepasan segera Requip diluluskan untuk merawat gejala Parkinson atau RLS. Pelepasan yang dilanjutkan dengan Requip XL diluluskan hanya untuk merawat gejala Parkinson. Parkinson dan RLS adalah dua gangguan berasingan. Memiliki salah satu syarat ini tidak akan menyebabkan anda mempunyai keadaan yang lain.

Requip boleh menyebabkan anda tertidur semasa aktiviti siang hari seperti bekerja, bercakap, makan, atau memandu. Anda mungkin tertidur seketika, walaupun selepas berjaga-jaga. Beritahu doktor anda jika ada masalah dengan mengantuk atau mengantuk siang hari. Sekiranya anda tidak pasti bagaimana ubat ini akan memberi kesan kepada anda, berhati-hati jika anda memandu atau melakukan apa sahaja yang memerlukan anda berjaga dan berjaga-jaga. Anda mungkin mengalami peningkatan seksual, dorongan yang luar biasa untuk berjudi, atau dorongan yang serius ketika mengambil ubat ini. Bercakap dengan doktor anda jika anda percaya bahawa anda mempunyai sebarang gigitan yang hebat atau luar biasa semasa mengambil Requip.Jangan berkongsi ubat ini dengan orang lain, walaupun mereka mempunyai gejala yang sama. Elakkan minum alkohol, yang boleh meningkatkan beberapa kesan sampingan Requip. Ubat sejuk atau alahan, ubat sakit narkotik, pil tidur, relaxer otot, dan ubat untuk sawan, kemurungan atau kecemasan boleh menambah rasa mengantuk yang disebabkan oleh ropinirole. Beritahu doktor anda jika anda selalu menggunakan mana-mana ubat-ubatan lain. Requip boleh menyebabkan halusinasi (sensasi pendengaran atau melihat sesuatu yang tidak ada), yang paling biasa di kalangan orang tua. Hubungi doktor anda jika anda mengalami halusinasi. Sesetengah orang mengambil ubat untuk penyakit Parkinson telah membangunkan kanser kulit (melanoma). Walau bagaimanapun, orang yang mempunyai penyakit Parkinson mungkin mempunyai risiko yang lebih tinggi daripada kebanyakan orang untuk melanoma. Bercakap dengan doktor anda tentang risiko khusus anda dan gejala kulit yang perlu ditonton. Anda mungkin perlu menjalani pemeriksaan kulit biasa.

Orang yang mempunyai penyakit Parkinson mungkin mempunyai risiko kanser kulit (melanoma) yang lebih tinggi. Bercakap dengan doktor anda tentang risiko ini dan apa gejala kulit yang perlu ditonton. Tidak diketahui sama ada Requip akan membahayakan bayi yang belum lahir. Beritahu doktor anda jika anda hamil atau merancang untuk hamil. Ia tidak diketahui sama ada ropinirole menyusu susu atau jika ia boleh menjejaskan bayi yang menyusu. Ropinirole boleh memperlahankan pengeluaran susu ibu. Beritahu doktor anda jika anda menyusu. Requip tidak diluluskan untuk digunakan oleh sesiapa yang berumur 18 tahun ke bawah.

Ambil Requip tepat seperti yang ditetapkan untuk anda. Ikut semua arahan pada label preskripsi anda. Doktor anda mungkin akan mengubah dos anda. Jangan ambil ubat ini dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan. Jika anda mengambil tablet Requip pelepasan segera, anda tidak perlu mengambil tablet pelepasan dilepaskan pada masa yang sama. Dosis dan masa Requip dalam merawat penyakit Parkinson adalah berbeza daripada dos dan masa untuk merawat RLS. Ikut arahan pada label preskripsi anda. Tanya ahli farmasi anda jika anda mempunyai sebarang pertanyaan mengenai jenis ropinirole yang anda terima di farmasi.

Requip boleh diambil dengan atau tanpa makanan. Ambil ubat pada masa yang sama setiap hari. Jangan menghancurkan, mengunyah, atau memecahkan tablet Requip XL yang dilepaskan. Menelan seluruh tablet. Hubungi doktor anda jika anda melihat sebahagian daripada tablet di dalam najis anda. Ini adalah tanda bahawa tubuh anda mungkin tidak menyerap semua ubat.

Sekiranya anda mengambil ubat ini untuk RLS, beritahu doktor anda jika gejala-gejala anda semakin teruk, jika berlaku pada waktu pagi atau lebih awal daripada biasa pada waktu petang, atau jika anda merasa gejala-gejala resah di tangan atau lengan anda. Ia mungkin mengambil masa beberapa minggu sebelum gejala anda bertambah baik. Terus menggunakan ubat seperti yang diarahkan dan beritahu doktor anda jika gejala anda tidak bertambah baik. Jangan berhenti menggunakan Requip secara tiba-tiba, atau anda mungkin mengalami gejala pengeluaran yang tidak menyenangkan. Ikut arahan doktor anda tentang mengetuk dos anda.

Simpan pada suhu bilik dari kelembapan, haba, dan cahaya. Pastikan botol ditutup dengan ketat apabila tidak digunakan. Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai tanda-tanda tindak balas alergi terhadap Requip: sarang; kesukaran bernafas; bengkak muka, bibir, lidah, atau tekak anda. Sesetengah orang yang mengambil Requip telah tertidur semasa aktiviti siang hari seperti bekerja, bercakap, makan, atau memandu. Beritahu doktor anda jika ada masalah dengan mengantuk atau mengantuk siang hari.