Savella

Berkenaan dengan Savella

Savella (milnacipran) mempengaruhi bahan kimia tertentu dalam otak yang dipanggil neurotransmitter. Anatomi dalam bahan kimia ini dianggap berkaitan dengan fibromyalgia (keadaan perubatan yang menyebabkan sakit kronik pada otot dan sendi). Savella tidak digunakan untuk merawat kemurungan tetapi ia berfungsi sama seperti cara kerja antidepresan. Savella digunakan untuk merawat kesakitan kronik yang disebabkan oleh fibromyalgia.

Jangan gunakan Savella jika anda telah menggunakan perencat MAO dalam 14 hari lalu. Interaksi dadah berbahaya boleh berlaku. Inhibitor MAO termasuk isokarboxazid, linezolid, suntikan biru methylene, phenelzine, rasagiline, selegiline, tranylcypromine, dan lain-lain. Selepas anda berhenti mengambil Savella, anda mesti menunggu sekurang-kurangnya 5 hari sebelum anda mula mengambil MAOI. Anda mungkin berfikir tentang bunuh diri apabila anda mula mengambil Savella, terutamanya jika anda berusia lebih muda dari 24 tahun. Doktor anda perlu menyemak anda pada lawatan berkala selama sekurang-kurangnya 12 minggu pertama rawatan. Mereka boleh menambah rasa mengantuk yang disebabkan oleh Savella. Milnacipran boleh menjejaskan pemikiran atau reaksi anda. Berhati-hati jika anda memandu atau melakukan apa sahaja yang memerlukan anda berjaga-jaga. Savella tidak diluluskan untuk digunakan oleh sesiapa yang berumur 18 tahun ke bawah.Sesetengah orang muda berfikir tentang bunuh diri apabila mula mengambil Savella. Doktor anda perlu menyemak kemajuan anda pada lawatan biasa. Keluarga atau penjaga anda juga perlu berjaga-jaga terhadap perubahan dalam mood atau gejala anda. Mengambil Savella semasa hamil boleh menyebabkan masalah paru-paru yang serius atau komplikasi lain pada bayi. Walau bagaimanapun, anda mungkin mengalami gejala semula jika anda berhenti menggunakan Savella. Beritahu doktor anda sekiranya anda hamil. Jangan mulakan atau berhenti mengambil ubat ini semasa kehamilan tanpa nasihat doktor anda. Sekiranya anda mengandung, nama anda boleh disenaraikan di dalam daftar kehamilan. Ini adalah untuk mengesan hasil kehamilan dan untuk menilai apa-apa kesan Savella pada bayi. Milnacipran boleh menyusu susu ibu dan boleh membahayakan bayi yang menyusu. Beritahu doktor anda jika anda menyusu bayi. Savella tidak boleh diberikan kepada kanak-kanak berumur 18 tahun ke bawah.

Mengambil ubat ini dengan ubat lain yang membuat anda mengantuk dapat memburukkan lagi kesan ini. Sesetengah ubat boleh berinteraksi dengan milnacipran dan menyebabkan keadaan serius yang disebut sindrom serotonin. Tanya doktor anda sebelum membuat apa-apa perubahan dalam cara atau apabila anda mengambil ubat-ubatan anda. Ubat-ubatan lain mungkin berinteraksi dengan milnacipran, termasuk ubat-ubatan, vitamin dan produk herba yang bereputasi dan over-the-counter. Beritahu setiap penyedia penjagaan kesihatan anda tentang semua ubat yang anda gunakan sekarang dan sebarang ubat yang anda mulakan atau hentikan menggunakan.