Senna

Berkenaan dengan Senna

Senna adalah ubat semulajadi yang mengandungi sennosida yang berasal dari daun tumbuhan senna. Sennosides mengganggu lapisan usus yang menyebabkan kesan pencahar. Senna telah digunakan dalam ubat alternatif sebagai julap dan bantuan untuk merawat sembelit. Bukan semua penggunaan senna telah diluluskan oleh FDA. Ia tidak boleh digunakan sebagai pengganti ubat yang diresepkan oleh doktor anda.

Senna sering dijual sebagai makanan tambahan herba. Tidak ada standard pembuatan yang diatur untuk banyak sebatian herba dan beberapa suplemen yang dipasarkan telah didapati tercemar dengan logam toksik atau ubat-ubatan lain. Suplemen herba / kesihatan perlu dibeli dari sumber yang boleh dipercayai untuk meminimumkan risiko pencemaran. Gunakan senna seperti yang diarahkan pada label, atau sebagai penyedia penjagaan kesihatan anda telah ditetapkan. Jangan gunakan produk ini dalam jumlah yang lebih besar atau lebih lama daripada yang disyorkan. Hubungi penyedia penjagaan kesihatan anda jika gejala anda tidak bertambah baik, atau jika mereka menjadi lebih buruk semasa menggunakan senna. Jangan gunakan produk ini lebih lama daripada 1 minggu tanpa nasihat daripada pembekal penjagaan kesihatan.

Tidak diketahui sama ada senna akan membahayakan bayi yang belum lahir. Jangan gunakan produk ini tanpa nasihat perubatan jika anda hamil. Tidak diketahui sama ada senna berpindah ke susu ibu atau jika ia boleh merosakkan bayi penyusu. Jangan gunakan produk ini tanpa nasihat perubatan jika anda menyusu bayi。 Sesetengah bentuk senna dibuat untuk digunakan oleh kanak-kanak. Jangan berikan sebarang herba / suplemen kesihatan kepada kanak-kanak tanpa nasihat doktor. Apabila mempertimbangkan penggunaan makanan tambahan herba, dapatkan nasihat doktor anda. Anda juga boleh mempertimbangkan untuk berunding dengan pengamal yang terlatih dalam penggunaan makanan tambahan herba kesihatan.Jika anda memilih untuk menggunakan senna, gunakannya seperti yang diarahkan pada pakej atau seperti yang diarahkan oleh doktor, ahli farmasi, atau pembekal penjagaan kesihatan yang lain. Jangan gunakan lebih banyak produk ini daripada yang dicadangkan pada label. Senna biasanya diambil sebelum tidur untuk menghasilkan pergerakan usus 6 hingga 12 jam kemudian apabila anda bangun. Ukur senna cair dengan sudu dosis khusus atau cawan ubat, bukan dengan sudu meja biasa.

Jangan gunakan formulasi senna yang berbeza (seperti tablet dan cecair) pada masa yang sama tanpa nasihat perubatan. Menggunakan formulasi yang berbeza bersama-sama meningkatkan risiko overdosis senna. Hubungi penyedia penjagaan kesihatan anda jika gejala anda tidak bertambah baik, atau jika mereka menjadi lebih buruk semasa menggunakan senna. Jangan gunakan produk ini lebih lama daripada 1 minggu tanpa nasihat daripada pembekal penjagaan kesihatan. Simpan senna pada suhu bilik dari kelembapan, haba, dan cahaya. Dapatkan bantuan perubatan kecemasan