Tamoxifen

Berkenaan dengan Tamoxifen

Tamoxifen menyekat tindakan estrogen, hormon wanita. Sesetengah jenis kanser payudara memerlukan estrogen berkembang. Tamoxifen digunakan untuk merawat beberapa jenis kanser payudara pada lelaki dan wanita. Ia juga digunakan untuk menurunkan peluang wanita untuk mengembangkan kanser payudara jika dia mempunyai risiko tinggi (seperti sejarah keluarga kanser payudara). Tamoxifen juga boleh digunakan untuk tujuan yang tidak disenaraikan dalam panduan ubat ini.

Jangan gunakan tamoxifen jika anda mengandung. Ia boleh merosakkan bayi yang belum lahir. Gunakan bentuk penghalang kawalan kelahiran (seperti kondom atau diafragma dengan spermisida) semasa anda menggunakan ubat ini dan sekurang-kurangnya 2 bulan selepas rawatan anda berakhir. Anda tidak boleh menggunakan tamoxifen jika anda alergi terhadapnya, atau jika anda mempunyai sejarah pembekuan darah dalam urat atau paru-paru anda, atau jika anda juga mengambil nipis darah seperti warfarin (Coumadin).Sebelum menggunakan ubat ini, beritahu doktor anda jika anda mempunyai penyakit hati, trigliserida tinggi (sejenis lemak dalam darah), sejarah katarak, atau riwayat stroke atau bekuan darah. Juga beritahu doktor anda jika anda menerima rawatan kemoterapi atau radiasi. Jika anda mengambil tamoxifen untuk mengurangkan risiko kanser payudara anda, anda mungkin perlu mengambil dos pertama anda semasa anda mengalami haid. Anda juga mungkin perlu menjalani ujian kehamilan sebelum anda mula mengambil ubat ini, untuk memastikan anda tidak hamil. Ikut arahan doktor anda.

Untuk memastikan ubat ini tidak menyebabkan kesan berbahaya, doktor anda mungkin mahu anda mempunyai mamogram dan melakukan pemeriksaan sendiri payudara rutin secara teratur. Fungsi hati anda juga perlu diuji. Lawati doktor anda dengan kerap. Anda tidak boleh menggunakan tamoxifen jika anda alergi terhadapnya. Anda tidak boleh menggunakan tamoxifen untuk mengurangkan risiko kanser payudara jika anda juga mengambil nipis darah seperti warfarin (Coumadin, Jantoven).

Kontraseptif hormon (seperti pil kawalan kelahiran, suntikan, implan, patch kulit, dan cincin vagina) mungkin tidak cukup berkesan untuk mencegah kehamilan semasa mengambil tamoxifen. Tanya doktor anda tentang penggunaan kawalan kelahiran bukan hormon (kondom, diafragma dengan spermisida, atau peranti intrauterine / IUD). Jika anda mengambil tamoxifen untuk mengurangkan risiko kanser payudara anda, anda mungkin perlu mengambil dos pertama anda semasa anda mengalami haid. Tidak diketahui sama ada tamoxifen melalui susu ibu atau jika ia boleh membahayakan bayi yang menyusu. Ubat ini boleh memperlahankan pengeluaran susu ibu. Anda tidak boleh menyusu semasa mengambil tamoxifen.

Ikut semua arahan pada label preskripsi anda. Jangan ambil ubat ini dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan. Ukur ubat cair dengan jarum suntikan yang disediakan, atau dengan suntikan dosis pengukur khas atau cawan ubat. Tamoxifen boleh diambil dengan atau tanpa makanan. Semasa menggunakan tamoxifen, anda mungkin memerlukan ujian darah yang kerap. Sekiranya anda memerlukan pembedahan atau ujian perubatan atau jika anda sedang berehat di tempat tidur, anda mungkin perlu berhenti menggunakan ubat ini untuk masa yang singkat. Mana-mana doktor atau pakar bedah yang merawat anda perlu tahu bahawa anda mengambil tamoxifen.

Ubat ini boleh masuk ke dalam cecair badan (air kencing, najis, muntah). Pengendali hendaklah memakai sarung tangan getah semasa membersihkan cecair badan pesakit, mengendalikan sampah yang tercemar atau cucian atau menukar lampin. Basuh tangan sebelum dan selepas mengeluarkan sarung tangan. Basuh pakaian dan linen yang berasingan dengan berasingan dari cucian lain. Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai tanda-tanda tindak balas alergi terhadap tamoxifen.