Tocilizumab

Tocilizumab digunakan untuk merawat arthritis idiopatik remaja polyarticular pada orang dewasa dan kanak-kanak berumur 2 tahun ke atas. Ia digunakan untuk mengubati sindrom pelepasan sitokin (CRS) yang teruk atau mengancam nyawa yang disebabkan oleh tindak balas imun yang terlalu aktif terhadap jenis rawatan sel darah tertentu untuk kanser. Tocilizumab digunakan untuk CRS pada orang dewasa dan kanak-kanak berumur 2 tahun ke atas. Tocilizumab digunakan pada orang dewasa untuk merawat arteritis sel gergasi, atau keradangan pada lapisan arteri anda (saluran darah yang membawa darah dari jantung anda ke bahagian lain badan anda). Tocilizumab merawat arthritis rheumatoid sederhana hingga teruk pada orang dewasa setelah sekurang-kurangnya satu ubat lain tidak berfungsi atau berhenti berfungsi. Tocilizumab kadang-kadang diberikan bersama dengan ubat lain sebagai sebahagian daripada rawatan lengkap anda.

Baca dan ikuti dengan teliti arahan penggunaan yang diberikan bersama ubat anda. Jangan gunakan tocilizumab jika anda tidak memahami semua arahan untuk penggunaan yang betul. Tanya doktor atau ahli farmasi anda jika anda mempunyai soalan. Sediakan suntikan anda hanya apabila anda bersedia untuk memberikannya. Jangan gunakan jika ubat itu kelihatan keruh, berubah warna, atau ada zarah di dalamnya. Hubungi ahli farmasi anda untuk mendapatkan ubat baru. Tocilizumab diberikan sebagai infus ke urat. Penyedia perkhidmatan kesihatan akan memberi anda suntikan jenis ini. Tocilizumab kadang-kadang disuntik di bawah kulit. Penyedia perkhidmatan kesihatan boleh mengajar anda cara menggunakan suntikan jenis ini sendiri. Anda memerlukan ujian perubatan yang kerap. Sekiranya anda pernah menghidap hepatitis B, penggunaan tocilizumab boleh menyebabkan virus ini menjadi aktif atau menjadi lebih teruk.

Tocilizumab boleh memberi kesan tahan lama pada badan anda. Anda mungkin memerlukan ujian perubatan tertentu setiap 6 bulan setelah anda berhenti menggunakan ubat ini. Tocilizumab mempengaruhi sistem imun anda. Anda mungkin mendapat jangkitan dengan lebih mudah, bahkan jangkitan serius atau membawa maut. Doktor anda perlu memeriksa anda secara berkala. Sekiranya anda memerlukan pembedahan, beritahu pakar bedah anda bahawa anda menggunakan ubat ini. Anda mungkin perlu berhenti untuk waktu yang singkat. Gunakan semua ubat anda seperti yang diarahkan dan baca semua panduan ubat yang anda terima. Jangan ubah jadual dos atau dos anda tanpa nasihat doktor anda.

Sebelum anda memulakan rawatan dengan tocilizumab, doktor anda mungkin melakukan ujian untuk memastikan anda tidak menghidap tuberkulosis atau jangkitan lain. Beritahu doktor anda jika anda pernah menghidap tuberkulosis atau jika ada orang di rumah anda yang menghidap tuberkulosis. Anda mungkin memerlukan ujian fungsi hati semasa menggunakan ubat ini dan selama beberapa bulan setelah anda berhenti.

Menggunakan tocilizumab dapat meningkatkan risiko anda terkena jenis barah tertentu. Tanya doktor anda mengenai risiko ini. Anda tidak boleh menggunakan tocilizumab jika anda alah kepadanya. Tocilizumab boleh menyebabkan masalah hati. Beritahu doktor anda dengan segera jika anda mengalami sakit perut sebelah kanan, muntah, najis berwarna tanah liat, keletihan, hilang selera makan, air kencing gelap, atau menguning kulit/mata anda. Tocilizumab boleh menyebabkan berlubang (lubang atau air mata) di perut atau usus anda. Beritahu doktor anda jika anda demam dan sakit perut dengan perubahan tabiat usus anda. Anda tidak boleh menyusu semasa menggunakan tocilizumab. Beritahu doktor anda jika anda hamil atau merancang untuk hamil.