Ultram

Berkenaan dengan Ultram

Ultram (tramadol) adalah penyembur kesakitan narkotik. Ultram digunakan untuk merawat kesakitan sederhana dan mendalam. Formula melepaskan tramadol (Ultram ER) adalah untuk merawat kesakitan sepanjang masa. Ultram ER tidak digunakan untuk asas yang diperlukan untuk kesakitan. Anda tidak harus mengambil Ultram jika anda mengalami masalah pernafasan yang teruk, penyumbatan dalam perut atau usus anda, atau jika anda baru menggunakan alkohol dan sedatif.

Tramadol boleh melambatkan atau menghentikan pernafasan anda, dan mungkin membentuk tabiat. Ultram tidak digunakan untuk kanak-kanak berumur kurang daripada 12 tahun. Ultram ER tidak boleh diberikan kepada sesiapa yang berumur 18 tahun ke bawah. Mengambil tramadol semasa kehamilan boleh menyebabkan gejala pengeluaran yang mengancam nyawa pada bayi baru lahir. Kesan sampingan yang boleh membawa maut boleh berlaku jika anda menggunakan tramadol dengan alkohol, atau dengan ubat lain yang menyebabkan rasa mengantuk atau melambatkan pernafasan anda.

Kejang (kejang) telah berlaku di sesetengah orang yang mengambil ubat ini. Ultram mungkin lebih mungkin menyebabkan penyitaan jika anda mempunyai sejarah sawan atau kecederaan kepala, gangguan metabolik, atau jika anda mengambil ubat tertentu seperti antidepresan, relaxer otot, narkotik, atau ubat untuk mual dan muntah. Tramadol boleh berinteraksi dengan banyak ubat lain dan menyebabkan kesan sampingan yang berbahaya atau kematian. Beritahu doktor anda tentang semua ubat anda yang ada sekarang dan apa sahaja yang anda mulakan atau hentikan menggunakan.

Jangan menghancurkan tablet Ultram. Ubat ini adalah untuk kegunaan lisan (mulut sahaja). Serbuk dari tablet yang dihancurkan tidak boleh dihirup atau dicairkan dengan cecair dan disuntik ke dalam badan. Menggunakan ubat ini dengan penyedutan atau suntikan boleh menyebabkan kesan sampingan yang mengancam nyawa, berlebihan, atau kematian. Jangan berikan tramadol kepada sesiapa yang berusia lebih muda dari 18 tahun yang baru-baru ini menjalani pembedahan untuk mengeluarkan tonsil atau adenoid.Jika anda menggunakan Ultram semasa mengandung, bayi anda mungkin bergantung kepada ubat. Ini boleh menyebabkan gejala pengeluaran yang mengancam nyawa pada bayi selepas ia dilahirkan. Bayi yang lahir bergantung kepada ubat yang membentuk tabiat mungkin memerlukan rawatan perubatan selama beberapa minggu. Beritahu doktor anda jika anda hamil atau merancang untuk hamil. Jangan makan susu semasa mengambil Ultram. Tramadol boleh masuk ke dalam susu ibu dan menyebabkan rasa mengantuk, bernafas, atau mati dalam bayi yang menyusu. Ambil Ultram sama seperti yang ditetapkan. Tramadol boleh melambatkan atau menghentikan pernafasan anda, terutamanya apabila anda mula menggunakan ubat ini atau bila dos anda berubah. Jangan sekali-kali mengambil Ultram dalam jumlah yang lebih tinggi, atau lebih lama daripada yang ditetapkan. Tramadol mungkin membentuk tabiat, walaupun pada dos biasa. Menjual atau menyerahkan Ultram adalah bersalah di sisi undang-undang.

Berhenti mengambil semua ubat sakit narkotik sepanjang masa apabila anda mula mengambil Ultram. Ultram boleh diambil dengan atau tanpa makanan, tetapi mengambilnya dengan cara yang sama setiap kali. Jangan menghancurkan, memecahkan, atau buka tablet pelepas dilanjutkan. Menelan seluruh tablet untuk mengelakkan pendedahan kepada dos yang berpotensi maut. Jangan sekali-kali menghancurkan atau memecahkan tablet Ultram untuk menyedut serbuk atau mencampurkannya ke cecair untuk menyuntik ubat ke dalam urat anda. Amalan ini telah mengakibatkan kematian. Sekiranya anda menggunakan tablet pelepas dilepaskan, kulit tablet boleh masuk ke dalam najis anda (pergerakan usus). Ini adalah perkara biasa dan tidak bermakna anda tidak mendapat cukup ubat. Jangan berhenti menggunakan ubat ini secara tiba-tiba, atau anda mungkin mengalami gejala penarikan diri yang tidak menyenangkan. Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai tanda-tanda tindak balas alergi terhadap Ultram seperti sarang, kesukaran bernafas,muka,bibir atau tekak bengkak.

Seseorang yang menjaga anda perlu mendapatkan rawatan perubatan kecemasan jika anda mengalami pernafasan perlahan dengan jeda yang lama, bibir berwarna biru, atau jika anda sukar untuk bangun. Penggunaan jangka panjang ubat opioid boleh menjejaskan kesuburan (keupayaan untuk mempunyai anak) pada lelaki atau wanita. Tidak diketahui sama ada kesan opioid pada kesuburan adalah kekal.