Warfarin

Berkenaan dengan Warfarin

Warfarin adalah antikoagulan (penipisan darah). Warfarin mengurangkan pembentukan bekuan darah. Warfarin digunakan untuk merawat atau mencegah pembekuan darah dalam urat atau arteri, yang boleh mengurangkan risiko strok, serangan jantung, atau keadaan serius yang lain. Anda tidak boleh mengambil warfarin jika anda terdedah kepada pendarahan kerana keadaan perubatan, jika anda mempunyai pembedahan yang akan datang, atau jika anda memerlukan ketuk tulang belakang atau epidural. Jangan ambil warfarin jika anda tidak boleh melakukannya setiap hari.

Warfarin meningkatkan risiko pendarahan yang teruk, terutamanya jika anda mempunyai keadaan perubatan tertentu, seperti jika anda berusia 65 tahun atau lebih tua. Risiko juga tinggi jika anda mengalami strok atau pendarahan dalaman perut atau usus anda. Dapatkan bantuan kecemasan sekiranya anda mengalami sebarang pendarahan yang tidak akan berhenti. Banyak ubat lain boleh meningkatkan risiko pendarahan apabila digunakan dengan warfarin. Beritahu doktor tentang semua ubat yang telah anda gunakan baru-baru ini.

Elakkan membuat sebarang perubahan dalam diet anda tanpa terlebih dahulu bercakap dengan doktor anda. Sesetengah makanan boleh membuat warfarin kurang berkesan. Anda tidak perlu mengambil warfarin jika anda alergi terhadapnya seperti tekanan darah tinggi. Anda juga tidak boleh mengambil ubat ini jika anda terdedah kepada pendarahan kerana keadaan perubatan seperti sel darah merah rendah atau platelet rendah. Jangan ambil warfarin jika anda hamil, kecuali jika doktor anda memberitahu anda. Warfarin boleh menyebabkan kecacatan kelahiran, tetapi mencegah pembekuan darah mungkin melebihi risiko kepada bayi. Jika anda tidak mengandung, gunakan kawalan kelahiran yang berkesan untuk mencegah kehamilan semasa mengambil warfarin dan sekurang-kurangnya 1 bulan selepas dos terakhir anda. Warfarin mungkin akan membahayakan bayi yang belum lahir. Beritahu pihak perubatan anda jika anda hamil atau merancang untuk hamil pada masa yang dekat. Tiada penyelidik yang terperinci terhadap kesan penyusuan bayi dengan penggunaan Warfarin. Anda diharam untuk menyusu semasa menggunakan ubat ini.Ambil warfarin pada waktu yang sama setiap hari, dengan atau tanpa makanan. Jangan sekali-kali mengambil dos berganda. Anda akan memerlukan “INR” atau ujian masa prothrombin yang kerap (untuk mengukur masa pembekuan darah anda dan menentukan dos warfarin anda). Anda mesti kekal di bawah penjagaan seorang doktor semasa mengambil ubat ini. Sekiranya anda menerima warfarin di hospital, hubungi atau berjumpa doktor anda 3 hingga 7 hari selepas anda meninggalkan hospital. INR anda perlu diuji pada masa itu. Jangan terlepas sebarang pelantikan susulan. Anda mungkin perlu menghentikan warfarin 5 hingga 7 hari sebelum menjalani pembedahan atau rawatan pergigian.

Pakai tag amaran perubatan atau bawa kad pengenalan yang menyatakan bahawa anda mengambil warfarin. Mana-mana pembekal penjagaan perubatan yang merawat anda perlu tahu bahawa anda mengambil ubat ini. Elakkan aktiviti yang boleh meningkatkan risiko pendarahan atau kecederaan. Gunakan penjagaan tambahan untuk mencegah pendarahan semasa mencukur atau memberus gigi anda. Anda mungkin masih berdarah dengan lebih mudah selama beberapa hari selepas anda berhenti berperang.

Elakkan membuat sebarang perubahan dalam diet anda tanpa terlebih dahulu bercakap dengan doktor anda. Makanan yang tinggi vitamin K (hati, sayuran hijau berdaun, atau sayur-sayuran) boleh membuat warfarin kurang berkesan. Jika makanan ini adalah sebahagian daripada diet anda, makanlah jumlah yang konsisten setiap minggu. Jus limau gedang, jus cranberi, jus noni, dan jus delima boleh berinteraksi dengan warfarin dan membawa kepada kesan sampingan yang tidak diingini. Elakkan daripada menggunakan produk jus ini semasa mengambil ubat ini. Elakkan minum alkohol.

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai tanda-tanda tindak balas alergi terhadap warfarin seperti pernafasan sukar atau bengkak di muka dan saluran makanan. Warfarin meningkatkan risiko pendarahan, yang boleh menjadi ancaman atau mengancam nyawa. Dapatkan bantuan jika haid berat atau pendarahan vagina yang tidak normal. Clots yang terbentuk oleh warfarin boleh menghalang aliran darah yang normal, yang boleh mengakibatkan kematian tisu atau amputasi bahagian badan yang terjejas. Dapatkan bantuan perubatan sekaligus jika anda mempunyai lebam atau sakit pada mana mana bahagian kaki.