Wellbutrin

Berkenaan dengan Wellbutrin

Wellbutrin (bupropion) adalah ubat antidepresan yang digunakan untuk merawat gangguan kemurungan utama dan gangguan afektif bermusim. Wellbutrin juga boleh digunakan untuk tujuan yang tidak disenaraikan dalam panduan ubat ini. Anda tidak boleh mengambil Wellbutrin jika anda mempunyai sawan, kesukaran untuk makan, atau mengambil sedatif yang lain. Jika anda mengambil Wellbutrin untuk kemurungan, jangan juga mengambil Zyban untuk berhenti merokok.

Jangan gunakan bupropion jika anda menggunakan perencat MAO dalam 14 hari lalu. Interaksi dadah berbahaya boleh berlaku. Wellbutrin boleh menyebabkan sawan, terutama pada orang yang mempunyai keadaan perubatan tertentu atau semasa menggunakan ubat tertentu. Sesetengah orang muda berfikir tentang bunuh diri ketika mula mengambil antidepresan. Doktor anda perlu menyemak kemajuan anda pada lawatan berkala semasa anda menggunakan ubat ini. Keluarga atau penjaga anda juga perlu berjaga-jaga terhadap perubahan dalam mood atau gejala anda.

Laporkan gejala baru atau yang lebih teruk dalam fisikal ataupun mental kepada doktor anda. Anda tidak boleh mengambil Wellbutrin jika anda alah kepada bupropion atau gangguan penyitaan. Jangan mengambil Wellbutrin untuk merawat lebih daripada satu keadaan pada satu masa. Untuk memastikan ubat ini selamat untuk anda, beritahu doktor anda jika anda mempunyai gangguan bipolar atau penyakit mental yang lain. Keluarga atau penjaga anda juga perlu berjaga-jaga terhadap perubahan dalam mood atau gejala anda.Kategori kehamilan FDA C. Tidak diketahui sama ada Wellbutrin akan membahayakan bayi yang belum lahir. Wellbutrin mungkin akan membahayakan bayi yang belum lahir. Beritahu pihak perubatan anda jika anda hamil atau merancang untuk hamil pada masa yang dekat. Tiada penyelidik yang terperinci terhadap kesan penyusuan bayi dengan penggunaan Wellbutrin. Anda diharam untuk menyusu semasa menggunakan ubat ini.

Terlalu banyak ubat ini boleh meningkatkan risiko kejang anda. Minum alkohol dengan bupropion juga boleh meningkatkan risiko kejang anda. Jika anda minum alkohol secara teratur, berbincang dengan doktor anda sebelum menukar jumlah yang anda minum. Bupropion juga boleh menyebabkan kejang pada orang yang minum banyak alkohol dan tiba-tiba berhenti minum apabila mereka mula menggunakan ubat. Jangan menghancurkan, mengunyah, atau memecahkan tablet pelepasan yang dilanjutkan. Menelannya secara keseluruhan. Anda dilarang sama sekali menukar dos anda atau berhenti menggunakan Wellbutrin secara tiba-tiba, kecuali jika anda mempunyai kejang semasa mengambil ubat ini. Menghentikan secara tiba-tiba boleh menyebabkan gejala pengeluaran yang tidak menyenangkan.

Ubat ini boleh menyebabkan anda menjalani ujian pemeriksaan dadah positif palsu. Sekiranya anda menyediakan sampel air kencing untuk pemeriksaan dadah, beritahu kakitangan makmal bahawa anda mengambil buproban. Bawa sekali prikripsi doktor untuk ubat ini jika menjalankan pemeriksaan darah bagi menyenangkan proses keterangan.

Bupropion boleh menjejaskan pemikiran atau reaksi anda. Berhati-hati jika anda memandu atau melakukan apa sahaja yang memerlukan anda berjaga-jaga. Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai sebarang tanda reaksi alergi terhadap Wellbutrin seperti tidak boleh bernafas dan bengkak di bahagian muka dan mulut. Anda juga perlu memerhatikan gejala mental yang asing, seperti mood ubah dengan cepat, rasa teramat bimbang terhadap perkara remeh atau senang murung kerana percakapan orang yang tidak penting. Anda juga mungkin mengalami gelisah dan tidak boleh tidur lena. Sesetengah yang dapat gejala teruk juga berfikir untuk menamatkan hidup kerana rasa hidup adalah susah dan meraka mungkin mempunyai motif untuk mencederakan diri. Ahli keluarga perlu mengambil berat terhadap mereka bagi mencegah insiden yang tidak diingini.