Xalatan

Berkenaan dengan Xalatan

Xalatan (latanoprost) mengurangkan tekanan di mata dengan meningkatkan jumlah cecair yang mengalir dari mata. Xalatan (untuk mata) digunakan untuk merawat beberapa jenis glaukoma dan sebab-sebab lain tekanan tinggi di dalam mata.

Jangan gunakan Xalatan semasa memakai kanta sentuh. Ubat ini mungkin mengandungi bahan pengawet yang boleh menghilangkan kanta sentuh lembut. Tunggu sekurang-kurangnya 15 minit selepas menggunakan Xalatan sebelum meletakkan kanta sentuh anda. Xalatan boleh menyebabkan perubahan secara beransur-ansur dalam warna mata atau kelopak mata anda dan bulu mata, serta peningkatan pertumbuhan atau ketebalan bulu mata anda. Perubahan warna ini, biasanya peningkatan pigmen coklat, berlaku dengan perlahan dan anda mungkin tidak melihatnya selama berbulan atau tahun. Perubahan warna mungkin kekal walaupun selepas rawatan anda berakhir, dan mungkin berlaku hanya pada mata yang dirawat. Ini boleh menyebabkan perbezaan kosmetik pada mata atau bulu mata dari satu mata ke mata yang lain.

Jangan biarkan hujung penitis untuk menyentuh sebarang permukaan, termasuk mata atau tangan anda. Jika penitis menjadi tercemar, ia boleh menyebabkan jangkitan di mata anda, yang boleh membawa kepada kehilangan penglihatan atau kerosakan serius pada mata. Selepas menggunakan Xalatan, tunggu sekurang-kurangnya 5 minit sebelum menggunakan ubat mata yang lain yang ditetapkan doktor anda. Jangan gunakan Xalatan jika anda alah kepada latanoprost. Beritahu doktor anda dengan segera jika kamu ada sebarang kecederaan mata atau jangkitan, atau jika anda perlu menjalani pembedahan, terutama pembedahan mata. Jangan gunakan titisan mata jika cecair berubah warna atau mempunyai zarah di dalamnya.Untuk memastikan anda boleh menggunakan Xalatan dengan selamat, beritahu doktor anda jika bengkak atau jangkitan mata anda. Xalatan boleh menyebabkan perubahan secara beransur-ansur dalam warna mata atau kelopak mata anda dan bulu mata, serta peningkatan pertumbuhan atau ketebalan bulu mata anda. Kategori kehamilan FDA C. Tidak diketahui sama ada Xalatan akan membahayakan bayi yang belum lahir. Xalatan mungkin akan membahayakan bayi yang belum lahir. Beritahu pihak perubatan anda jika anda hamil atau merancang untuk hamil pada masa yang dekat. Tiada penyelidik yang terperinci terhadap kesan penyusuan bayi dengan penggunaan Xalatan. Anda diharam untuk menyusu semasa makan ubatan tersebut.Jangan gunakan Xalatan semasa memakai kanta sentuh. Ubat ini mungkin mengandungi bahan pengawet yang boleh menghilangkan kanta sentuh lembut. Tunggu sekurang-kurangnya 15 minit selepas menggunakan Xalatan sebelum meletakkan kanta sentuh anda. Basuh tangan anda sebelum menggunakan titisan mata Xalatan.

Simpan botol mata Xalatan yang tidak dibuka dalam peti sejuk. Sebaik sahaja anda telah membuka dan mula menggunakan titisan, anda boleh menyimpannya pada suhu bilik, jauh dari kelembapan, haba, dan cahaya. Pastikan botol ditutup dengan ketat apabila tidak digunakan. Jangan gunakan ubat mata Xalatan jika sudah lebih lama dari 6 minggu sejak pertama kali membuka botol. Jika anda masih perlu makan ubatan tersebut, hubungi doktor anda untuk mendapatkan preskripsi baru.

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika kamu ada sebarang tanda reaksi alergi terhadap Xalatan seperti sesak nafas atau bengkak di bahagian mulut: sarang. Berhenti menggunakan Xalatan dan hubungi doktor anda sekaligus jika kamu ada apa-apa kesan sampingan yang serius seperti perubahan visi.