Xarelto

Berkenaan dengan Xarelto

Xarelto (rivaroxaban) menyekat aktiviti bahan pembekuan tertentu dalam darah. Xarelto digunakan untuk mencegah atau merawat jenis bekuan darah yang dikenali sebagai trombosis urat mendalam (DVT), yang boleh menyebabkan pembekuan darah dalam paru-paru (emboli paru-paru). DVT boleh berlaku selepas beberapa jenis pembedahan. Xarelto juga digunakan pada orang dengan fibrillation atrial (gangguan irama jantung) untuk mengurangkan risiko strok yang disebabkan oleh bekuan darah. Anda tidak boleh menggunakan Xarelto jika anda mempunyai injap jantung buatan, atau jika anda mempunyai pendarahan aktif atau tidak terkawal.

Xarelto boleh menyebabkan bekuan darah yang sangat serius di sekitar saraf tunjang anda jika anda menjalani ketulan tulang belakang atau menerima anestesia tulang belakang (epidural), terutama jika anda mempunyai kecacatan tulang belakang genetik, atau anda mempunyai sejarah pembedahan tulang belakang atau tulang belakang tulang belakang yang berulang, atau jika anda juga menggunakan ubat lain yang boleh menjejaskan pembekuan darah. Jenis bekuan darah ini boleh menyebabkan kelumpuhan jangka panjang atau kekal. Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai simptom bekuan darah tulang belakang seperti sakit dan kebas tulang belakang, atau kelemahan otot di bahagian badan bawah seperti tiada kawalan usus dan pundi kencing.

Jangan berhenti mengambil Xarelto tanpa terlebih dahulu bercakap dengan doktor anda. Menghentikan secara tiba-tiba dapat meningkatkan risiko darah beku atau stroke. Anda tidak boleh menggunakan Xarelto jika anda alah kepada rivaroxaban, atau jika anda mempunyai operasi berkaitan jantung seperti memasang injap jantung buatan. Xarelto boleh menyebabkan bekuan darah yang sangat serius di sekitar saraf tunjang anda jika anda menjalani ketulan tulang belakang atau menerima anestesia tulang belakang (epidural). Jenis bekuan darah ini boleh menyebabkan lumpuh jangka panjang, dan kemungkinan besar akan berlaku jika anda mengalami masalah tulang belakang, biarkan ia menjadi genetik, pembedahan atau kecederaan. Xarelto boleh menyebabkan anda berdarah dengan lebih mudah, terutamanya jika anda mengalami masalah pendarahan atau mengambil ubat tertentu seperti aspirin atau antidepresan tertentu. Anda juga tidak boleh mengambil Xarelto jika anda mempunyai penyakit buah pinggang atau hati.Tidak diketahui sama ada Xarelto akan membahayakan bayi yang belum lahir. Walau bagaimanapun, ubat ini boleh menyebabkan komplikasi pendarahan semasa bersalin. Xarelto mungkin akan membahayakan bayi yang belum lahir. Beritahu pihak perubatan anda jika anda hamil atau merancang untuk hamil pada masa yang dekat. Tiada penyelidik yang terperinci terhadap kesan penyusuan bayi dengan penggunaan Xarelto. Anda diharam untuk menyusu semasa menggunakan ubat ini.

Beritahu doktor anda jika anda menghadapi masalah menelan tablet Xarelto. Beritahu mana-mana doktor yang memperlakukan anda bahawa anda menggunakan Xarelto. Sekiranya anda memerlukan pembedahan atau kerja pergigian, beritahu pakar bedah atau doktor pergigian sebelum anda menggunakan ubat ini. Jika anda memerlukan anestesia untuk prosedur perubatan atau pembedahan, anda mungkin perlu berhenti menggunakan ubat ini untuk masa yang singkat. Jangan ubah dos anda atau hentikan ubat ini tanpa terlebih dahulu bercakap dengan doktor anda.

Gunakan Xarelto secara teratur untuk mendapatkan faedah yang paling. Dapatkan preskripsi anda diisi semula sebelum anda kehabisan perubatan sepenuhnya. Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai tanda-tanda tindak balas alergi terhadap Xarelto seperti bengkak di bahagian mulut. Kesan sampingan biasa Xarelto mungkin termasuk sakit otot atau kegatalan.