Xeljanz

Berkenaan dengan Xeljanz

Xeljanz (tofacitinib) berfungsi dengan menghalang enzim tertentu dalam badan yang mempengaruhi fungsi sistem imun. Xeljanz digunakan untuk merawat artritis reumatoid sederhana dan sederhana pada orang dewasa yang telah mencuba methotrexate tanpa rawatan gejala yang berjaya. Xeljanz kadang-kadang diberikan dalam kombinasi dengan methotrexate atau ubat-ubatan arthritis lain.

Anda tidak boleh menggunakan Xeljanz jika anda mempunyai penyakit hati yang teruk atau jangkitan yang serius. Sebelum anda memulakan rawatan, doktor anda mungkin melakukan ujian untuk memastikan anda tidak mengalami jangkitan. Infeksi serius dan kadang-kadang membawa kematian semasa rawatan dengan Xeljanz. Berhenti menggunakan ubat ini dan hubungi doktor anda dengan segera jika anda mempunyai tanda-tanda jangkitan seperti gejala selsema, sakit perut dan cirit birit, kulit bengkak, sakit dada atau batuk.

Jangan terima vaksin “hidup” semasa menggunakan Xeljanz, dan elakkan daripada bersentuhan dengan sesiapa yang baru menerima vaksin hidup. Terdapat kemungkinan virus itu dapat disampaikan kepada anda. Anda tidak boleh menggunakan Xeljanz jika anda alah kepada tofacitinib, atau jika anda mempunyai jangkitan yang serius. Beritahu doktor anda jika pernah mengalami tuberkulosis, jika ada di dalam rumah anda mempunyai tuberkulosis, atau jika anda baru-baru ini mengembara ke kawasan di mana tuberkulosis adalah biasa.Xeljanz juga meningkatkan risiko kanser tertentu dengan mengubah cara sistem kekebalan tubuh anda berfungsi. Sekiranya anda pernah melalui pemindahan buah pinggang, Xeljanz boleh menyebabkan badan anda mencipta terlalu banyak jenis sel darah putih tertentu. Xeljanz mungkit akan membahayakan bayi yang belum lahir. Beritahu doktor anda jika anda merancang untuk hamil semasa menggunakan ubat ini. Sekiranya anda mengandung, nama anda boleh disenaraikan di dalam daftar kehamilan. Ini adalah untuk mengesan hasil kehamilan dan untuk menilai apa-apa kesan Xeljanz pada bayi. Tofacitinib Tiada penyelidik yang terperinci terhadap kesan penyusuan bayi dengan penggunaan Tofacitinib. Anda diharam untuk menyusu semasa menggunakan ubat ini.

Ambil Xeljanz betul-betul seperti yang ditetapkan oleh doktor anda. Sebelum anda memulakan rawatan, doktor anda mungkin melakukan ujian untuk memastikan anda tidak mempunyai batuk kering atau jangkitan lain. Menelan Xeljanz XR tablet keseluruhan, jangan memecahkan atau menghancurkan tablet. Anda boleh mengambil ubat ini sebelum atau selepas makanan.

Xeljanz boleh menurunkan sel-sel darah yang membantu tubuh anda melawan jangkitan dan membantu darah anda membeku. Darah anda perlu diuji dengan kerap. Dos lebih mungkin tertunda berdasarkan keputusan ujian ini. Doktor anda mungkin juga ingin memeriksa kulit anda untuk tanda-tanda kanser. Doktor anda mungkin ingin memeriksa fungsi hati anda sebelum dan semasa rawatan anda dengan ubat ini untuk menguji hepatitis B atau C.

Jangan terima vaksin “hidup” semasa menggunakan Xeljanz, dan elakkan daripada bersentuhan dengan sesiapa yang baru menerima vaksin hidup. Terdapat kemungkinan virus itu dapat disampaikan kepada anda. Grapefruit dan jus limau gedang boleh berinteraksi dengan tofacitinib dan membawa kepada kesan sampingan yang tidak diingini. Dapatkan pendapat doktor jika ingin menggunakan produk grapefruit.

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai sebarang tanda reaksi alergi terhadap Xeljanz seperti sukar bernafas. Infeksi serius dan kadang-kadang membawa kematian semasa rawatan dengan Xeljanz. Berhenti menggunakan ubat ini dan hubungi doktor anda dengan segera jika anda mempunyai tanda-tanda jangkitan. Xeljanz juga boleh menyebabkan gejala hati yang teruk. Kesan sampingan biasa Xeljanz mungkin sama dengan gejala sejuk.