Claritin

Berkenaan dengan Claritin

Claritin atau loratadine adalah ubat antihistamin. Ia berkesan untuk mengurangkan kesan histamina dalam tubuh badan. Histamine boleh menghasilkan hidung berair, mata berair, gejala bersin dan gatal-gatal. Claritin digunakan untuk merawat alergi, sebagai contoh: gejala-gejala sejuk, gatal-gatal, bersin, mata berair, hidung berair dan ruam kulit. Claritin juga digunakan untuk merawat gatal-gatal kulit pada orang-orang yang bertindak balas kulit kronik.

Anda tidak boleh mengambil Claritin jika anda alah kepada loratadine atau desloratadine (Clarinex). Ikuti semua arah pada label dan pakej ubat anda. Beritahu setiap penyedia penjagaan kesihatan anda tentang semua keadaan perubatan anda, alergi, dan semua ubat yang anda gunakan. Claritin Reditab tablet yang disintegrasi mungkin mengandungi fenilalanin. Bertanya doktor anda sebelum menggunakan Claritin jenis ini jika anda mempunyai phenylketonuria (PKU). Tanya doktor atau ahli farmasi tentang ubat ini jika anda berpenyakit hati atau buah pinggang.Model haiwan gagal mendedahkan bukti teratogenicity atau embryotoxicity. Tiada data terkawal tentang kehamilan manusia. Kategori kehamilan AU TGA B1: Dadah yang telah diambil hanya dengan bilangan wanita dan wanita hamil yang terhad, tanpa peningkatan kekerapan kecacatan atau kesan sampingan langsung atau tidak langsung pada janin manusia yang telah diperhatikan. Kajian pada haiwan tidak menunjukkan bukti kejadian kerosakan janin yang meningkat.

Ubat ini harus digunakan semasa hamil hanya jika manfaat melebihi risiko kepada janin. Kategori kehamilan AU TGA: kategori kehamilan F1 AS FDA: Tidak secara rasmi diberikan kepada kategori kehamilan.

Kesan Sampingan Claritin

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai tanda-tanda tindak balas alergi terhadap Claritin: sarang; pernafasan sukar; bengkak lidah, bengkak muka, bengkak bibir, bengkak lidah, atau tekak pernafasan sukar. Berhenti menggunakan Claritin dan hubungi doktor anda secepat munngkin jika:
kadar denyutan jantung yang pantas atau tidak rata;
perasaan yang ringan, seperti anda mungkin lenyap; atau
sakit kepala yang teruk;

Kesan sampingan biasa Claritin mungkin adalah sakit kepala, merasa letih atau mengantuk.