Dilaudid

Berkenaan dengan Dilaudid

Dilaudid atau hydromorphone adalah ubat sakit opioid. Opioid kadang-kadang dipanggil narkotik. Dilaudid digunakan untuk merawat kesakitan sederhana dan menderita. Hydromorphone adalah turunan morfin dan digunakan untuk melegakan kesakitan. Hydromorphone mengikat kepada reseptor opioid anda di otak dan perut dan mempunyai kesan melegakan kesakitan yang kuat.

Dilaudid boleh melambatkan atau menghentikan pernafasan anda, terutamanya apabila anda mula menggunakan ubat ini atau bila dos anda berubah. Jangan menggunakan Dilaudid dalam jumlah yang lebih besar, atau lebih lama daripada yang ditetapkan. Anda tidak boleh mengambil Dilaudid jika anda mengalami masalah pernafasan yang teruk, atau penyumbatan dalam perut atau usus anda. Jangan menghancurkan, memecahkan, atau membuka pil yang dilepaskan. Menelannya sepenuhnya untuk mengelakkan pendedahan kepada dos berpotensi maut.Dilaudid mungkin membentuk tabiat, walaupun pada dos biasa. Ambil ubat ini dengan tepat seperti yang ditetapkan oleh doktor anda. Jangan sekali-kali berkongsi ubat dengan orang lain. Penyalahgunaan ubat narcotic boleh menyebabkan ketagihan atau kematian, terutama pada anak atau orang yang menggunakan ubat tanpa preskripsi. Jangan minum alkohol. Kesan sampingan atau kematian yang berbahaya boleh berlaku apabila alkohol digabungkan dengan hydromorphone. Beritahu doktor anda jika anda mengandung. Dilaudid boleh menyebabkan gejala kenagihan dan kecemasan yang mengancam nyawa pada bayi baru lahir jika ibu telah mengambil ubat ini semasa kehamilan.

Sesetengah ubat boleh berinteraksi dengan hydromorphone dan menyebabkan keadaan serius yang disebut sindrom serotonin. Pastikan doktor anda tahu jika anda juga mengambil ubat untuk penyakit mental, kemurungan, sakit kepala migrain dan penyakit Parkinson. Tanya doktor anda sebelum membuat apa-apa perubahan dalam cara atau apabila anda mengambil ubat-ubatan anda. Jangan gunakan Dilaudid jika anda menggunakan inhibitor MAO dalam 14 hari lalu. Interaksi dadah berbahaya boleh berlaku. Anda tidak boleh mengambil Dilaudid jika anda pernah mengalami reaksi alergi terhadap hydromorphone atau ubat narkotik lain, atau jika anda mempunyai asma yang teruk atau masalah pernafasan; halangan usus yang disebut ileus paralitik; atau penyumbatan dalam perut atau usus anda. Anda mungkin tidak dapat mengambil Dilaudid jika anda tidak sudah dirawat dengan ubat sakit opioid (narkotik) yang sama dan toleran kepadanya. Bercakap dengan doktor anda jika anda tidak pasti anda toleran opioid.

Dilaudid mungkin membentuk kebiasaan. Jangan sekali-kali berkongsi ubat ini dengan orang lain, terutamanya seseorang yang mempunyai sajarah penyalahgunaan dadah atau ketagihan. Simpan ubat di tempat di mana orang lain tidak dapat melakukannya. Menjual atau menyerahkan hydromorphone kepada mana-mana orang lain menentang undang-undang.

Dilaudid adalah sejenis ubat-ubat melegakan kesakitan seperti morfin yang boleh diberikan untuk melegakan kesakitan yang teruk. Ia membawa risiko tinggi pernafasan pernafasan (pernafasan yang tidak perlahan atau cetek) dan berpotensi ketagihan. Dilaudid aktif sekali diserap dan mencapai kepekatan puncak dalam masa 45 minit. Penyakit hati boleh meningkatkan kepekatan Dilaudid sehingga empat kali ganda. Penyakit buah pinggang boleh meningkatkan masa yang diperlukan untuk Dilaudid dihapuskan dari badan sehingga tiga kali ganda. Dilaudid mempunyai separuh hayat yang lebih pendek daripada morfin dan risiko penenang yang lebih besar.

Kesan Sampingan Dilaudid

Kesan sampingan Dilaudid mungkin termasuk pening, mengantuk; berpeluh, gatal ringan; perasaan kebahagiaan melampau atau kesedihan; atau pemanasan. Seperti ubat-ubatan narkotik yang lain, hydromorphone dapat melambatkan pernafasan anda. Kematian mungkin berlaku jika pernafasan menjadi terlalu lemah. Dapatkan segera rawatan perubatan jika anda mengalami gejala sindrom serotonin. Hydromorphone lebih cenderung menyebabkan masalah pernafasan pada orang dewasa yang lebih tua dan orang yang sakit parah, kurang sihat, atau lemah.