Famotidine

Famotidine adalah ubat yang menyekat histamin-2 yang berfungsi dengan mengurangkan jumlah asid yang dihasilkan oleh perut. Famotidine merawat penyakit gastroesophageal reflux (GERD) dan keadaan lain di mana asid kembali dari perut ke kerongkongan, menyebabkan pedih ulu hati. Famotidine digunakan untuk merawat dan mencegah bisul di perut dan usus. Ia juga merawat keadaan di mana perut menghasilkan terlalu banyak asid, seperti sindrom Zollinger-Ellison. Gunakan famotidine tepat seperti yang tertera pada label, atau seperti yang ditetapkan oleh doktor anda.

Suntikan famotidine diberikan sebagai infus ke urat. Penyedia perkhidmatan kesihatan akan memberi anda suntikan ini jika anda tidak dapat minum ubat itu dari mulut ke mulut. Pedih ulu hati sering dikelirukan dengan gejala pertama serangan jantung. Dapatkan rawatan perubatan kecemasan jika anda mengalami sakit dada atau rasa berat, rasa sakit merebak ke rahang, lengan atau bahu, loya, berpeluh, kegelisahan, pening kepala dan perasaan sakit umum. Sebilangan besar bisul sembuh dalam masa 4 minggu selepas rawatan, tetapi mungkin memakan masa hingga 8 minggu penggunaan ubat ini sebelum ulser anda sembuh. Terus menggunakan ubat seperti yang diarahkan.

Sebelum mengambil famotidine, pastikan anda memberitahu doktor dan ahli farmasi anda mengenai semua preskripsi, ubat bebas dan ubat lain yang anda ambil. Juga beritahu mereka mengenai vitamin, herba, dan makanan tambahan yang anda gunakan. Berkongsi maklumat ini dapat membantu anda mengelakkan interaksi yang berpotensi.

Ukur ubat cecair dengan berhati-hati. Gunakan jarum suntikan yang disediakan, atau gunakan alat pengukur dos ubat (bukan sudu dapur). Anda mungkin boleh mengambil famotidine oral dengan atau tanpa makanan. Famotidine mungkin hanya sebahagian daripada program rawatan lengkap yang juga merangkumi perubahan dalam diet atau tabiat gaya hidup. Ikut arahan doktor anda dengan teliti. Goncangkan botol suspensi Pepcid (cecair) dengan kuat selama 5 hingga 10 saat sebelum setiap penggunaan.

Bagi orang yang mempunyai penyakit buah pinggang sederhana atau teruk: Sekiranya anda mempunyai masalah buah pinggang, anda mungkin tidak dapat membersihkan ubat ini dari badan anda. Ini boleh meningkatkan tahap ubat ini di dalam badan anda. Tahap yang meningkat boleh menyebabkan lebih banyak kesan sampingan, seperti kekeliruan dan irama jantung yang tidak teratur yang disebut pemanjangan QT.

Tablet oral Famotidine boleh berinteraksi dengan beberapa ubat lain. Interaksi yang berbeza boleh menyebabkan kesan yang berbeza. Contohnya, ada yang boleh mengganggu seberapa baik ubat berfungsi, sementara yang lain boleh menyebabkan peningkatan kesan sampingan. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai interaksi ubat yang mungkin mempengaruhi anda, tanyakan kepada doktor atau ahli farmasi anda.