Gattex

Berkenaan dengan Gattex

Gattex atau teduglutide adalah bentuk buatan manusia dari asid amino yang mempengaruhi proses pertumbuhan dan fungsi sel dalam perut dan usus. Gattex digunakan untuk merawat sindrom usus pendek pada orang dewasa.

Gattex boleh memudahkan badan anda menyerap apa-apa ubat yang anda ambil dengan mulut. Beritahu setiap penyedia penjagaan kesihatan anda tentang semua ubat yang anda gunakan sekarang dan sebarang ubat yang anda mulakan atau hentikan menggunakan. Anda tidak boleh menggunakan Gattex jika anda alah kepada teduglutide, atau jika anda mempunyai kanser perut, usus, hati, pundi hempedu, atau pankreas.

Menggunakan Gattex boleh meningkatkan risiko anda mengembangkan kanser. Tanya doktor tentang risiko khusus anda. Doktor anda boleh melakukan ujian kolonoskopi dan ujian perubatan lain untuk memastikan anda tidak mempunyai keadaan yang akan menghalang anda daripada menggunakan ubat ini dengan selamat. Kategori kehamilan FDA B. Gattex tidak dijangka membahayakan bayi yang belum lahir. Beritahu doktor anda jika anda hamil atau merancang untuk hamil semasa rawatan. Tidak diketahui sama ada teduglutide menyusu susu atau jika ia boleh merosakkan bayi penyusu. Anda tidak boleh menyusu semasa menggunakan ubat ini. Jangan berikan ubat ini kepada sesiapa di bawah umur 18 tahun tanpa nasihat perubatan.Semasa menggunakan Gattex, anda mungkin memerlukan ujian darah yang kerap (setiap 6 bulan), dan kemudian kolonoskopi selepas 1 tahun rawatan. Jika anda menggunakan ubat ini untuk jangka panjang, anda mungkin memerlukan kolonoskopi setiap 5 tahun. Berhenti menggunakan Gattex dan hubungi doktor anda sekaligus jika anda mengalami sembelit yang teruk atau kram perut. Ubat ini datang dengan arahan pesakit untuk penggunaan yang selamat dan berkesan. Ikut arahan ini dengan berhati-hati. Tanya doktor atau ahli farmasi jika ada soalan.

Gunakan tempat yang berbeza pada perut, paha, atau lengan atas setiap kali anda memberi suntikan. Pembekal penjagaan anda akan menunjukkan kepada anda tempat terbaik di badan anda untuk menyuntik ubat tersebut. Jangan menyuntik ke tempat yang sama dua kali berturut-turut. Jangan menyuntik Gattex ke vena atau otot.

Gattex disuntik di bawah kulit. Anda boleh ditunjukkan cara menggunakan suntikan di rumah. Jangan nyuntik ubat ini jika anda tidak faham bagaimana memberi suntikan. Gattex adalah ubat serbuk yang mesti dicampur dengan cecair (pelarut) sebelum menggunakannya. Sekiranya anda menggunakan suntikan di rumah, pastikan anda memahami cara mencampurkan dan menyimpan ubat dengan betul. Sediakan dos anda hanya apabila anda sudah bersedia untuk memberikan suntikan. Ubat campuran mesti digunakan dalam masa 3 jam.

Setiap botol tunggal (botol) ubat ini hanya untuk kegunaan sahaja. Buang selepas satu penggunaan, walaupun masih ada ubat yang tersisa selepas menyuntik dos anda. Gunakan jarum suntikan dan jarum sekali pakai sekali sahaja, kemudian bungkus dalam bekas bertekuk tisu (tanya ahli farmasi anda di mana anda boleh mendapatkannya dan cara membuangnya). Simpan bekas ini daripada jangkauan kanak-kanak dan haiwan kesayangan.

Simpan pada suhu bilik dari kelembapan dan haba. Jangan membekukan. Buang sebarang Gattex yang tidak digunakan sebelum tarikh tamat tempoh pada label ubat.

Kesan Sampingan Gattex

Kesan sampingan umum Gattex mungkin termasuk: gejala sejuk, sakit perut, muntah, loya, hidung tersumbat, bersin, sakit and bengkak.

sus

Gattex boleh memudahkan badan anda menyerap apa-apa ubat yang anda ambil dengan mulut, yang boleh meningkatkan paras darah anda ubat-ubatan itu atau menyebabkan kesan yang tidak diingini. Beritahu setiap penyedia penjagaan kesihatan anda mengenai semua ubat yang anda gunakan sekarang dan sebarang ubat yang anda mulakan atau hentikan menggunakan.