Ginseng

Berkenaan dengan Ginseng

Ginseng adalah tumbuh-tumbuhan herba saka, ia suka cuaca rendang serta iklim lembap dan pertumbuhan yang lebih tinggi dalam perbezaan suhu kecil antara siang dan malam. Ginseng juga tumbuh pada lima ratus ke seribu meter di atas paras laut cerun lembut atau cerun hutan bercampur dengan tumbuh-tumbuhan yang berdaun lebar di hutan bercampur. Bentuk Ginseng sering dikaitkan dengan manusia kerana keseluruhan gambarannya adalah seperti kepala, tangan, kaki dan anggota badan. Ginseng merupakan herba yang amat berkhasiat and jarang ditempui. Orang dulu dulu sangat suka pada Ginseng. Hanya Maharaja atau orang kaya yang mampu menikmatinya.

Ginseng dipercayai boleh menguatkan badan dan mencegah penyakit. Ia boleh menguatkan peparu dan hati, di samping menambah stamina. Ginseng juga boleh meningkatkan fokus dan rasa kuat. Sesiapa yang mempunyai gejala mudah letih, tidak berselera atau pening, digalakkan untuk mengambil Ginseng. Ginseng juga diumpamakan sebagai Viagra timur, dimana ia dapat menguatkan tenaga batin dan justeru membantu masalah mati pucuk dan gejala kerap buang air kecil. Ginseng juga boleh digunakan oleh pihak wanita, ia dikatakan boleh membantu peredaran darah pada rahim, menguatkan rahim dan menguarangkan gejala sakit ketika haid.

Rupa Ginseng seperti manusia, ginseng akar utama ketinggian 30-60 cm, berbentuk silinder atau berbentuk gelendong, akarnya terdapat cabang akar yang halus. Daunnya tegak dan pendek. Ginseng batang berbentuk silinder yang tegak, tulus dan tidak bercabang. Hujung pokok kurang berdaun, yang mempunyai tiga lipatan. Pokok Ginseng juga berbunga merah. Setiap bahagian Ginseng ada khasiatnya. Semua bahagian boleh diginakan dalam ubatan tradisional.Tidak digalakkan untuk memasak atau minum dan makan Ginseng menggunakan peralatan besi atau aluminium. Kebiasaan tabi meggunakan periuk yangdibuat darpada tanah liat untuk medidih atau masak, dan dihidangkan dalam cawan tanah liat. Bahan logam dipercayai boleh mengurangkan khasiat Ginseng.

Cara penanaman Ginseng memerlukan perhatian dan tapak yang sesuai. Ginseng suka cuaca nyaman, iklim lembap dan suhu kekal. Penyambungan benih adalah kaedah utama yang digunakan dalam pengeluaran, pemeliharaan atau pemeliharaan tapak semaian. Tapak penanaman yang dilindungi dan dijaga elok boleh disemai sepanjang tahun. Kawasan menggunakan penanaman rumah hijau. Ginseng boleh dituai pada awal musim luruh selepas pembenihan kira kira selepas 10 hari dimana anak Ginseng mula muncul. Penanaman padang terbuka sesuai untuk penanaman musim bunga, awal musim bunga yang cuaca tidak terlalu ketara di tapak rumah hijau. Biji benih ginseng adalah sangat kecil. Demi mengawal process pemindahan anak benih yang lebih baik, penanaman plot mestilah rempah halus dan tanah rata.

Ginseng sentiasa diibadahkan sebagai “Raja Herba”, sesuai untuk semua lapisan rakyat, tidak kira badan panas atau sejuk. Ginseng mengandungi pelbagai khasiat dan protein, serta agen anti oksida. Khasiatnya boleh diresap perlahan lahan oelh kulit da tiada kesan sampingan. Khasiatnya boleh menguatkan urat dan salur darah, memajukan peredaran darah. Kulit juga dikatakan bertambah elok, licin dan berspring selepas menggunakan Ginseng untuk tempoh panjang. Hilanglah kedutan kulit yang serign dikaitkan dengan usia seseorang. Ginseng juga membantu pertumbuhan semula sel untuk penjagaan kulit kecantikan yang terbaik. Ginseng boleh terus direndam dalam air, untuk minum atau disapu pada kulit.

Ginseng mempunyai banyak khasiat menurut orang tua dan digunakan dengan meluas. Tiada kajian yang dapat memberikan keputusan yang kukuh berkenaan keajiaban Ginseng.