Havrix

Berkenaan dengan Havrix

Havrix adalah vaksin hepatitis A. Hepatitis adalah penyakit serius yang disebabkan oleh virus. Hepatitis menyebabkan muntah, keradangan hati, dan jaundis (menguning kulit atau mata). Hepatitis boleh menyebabkan kanser hati, sirosis, atau kematian.

Hepatitis A disebarkan melalui hubungan dengan najis (pergerakan usus) seseorang yang dijangkiti virus hepatitis A. Ini biasanya berlaku dengan makan makanan atau air minuman yang telah tercemar akibat penanganan oleh orang yang dijangkiti. Vaksin Havrix digunakan untuk membantu mencegah penyakit ini pada orang dewasa. Havrix berfungsi dengan mendedahkan anda kepada sejumlah kecil virus, yang menyebabkan tubuh mengembangkan imuniti terhadap penyakit ini. Vaksin ini tidak akan merawat jangkitan aktif yang telah dikembangkan di dalam badan. Seperti mana-mana vaksin, Havrix tidak boleh memberikan perlindungan daripada penyakit pada setiap orang.

Anda tidak boleh menerima Havrix jika anda pernah mengalami tindak balas alergi yang mengancam nyawa kepada mana-mana vaksin yang mengandungi hepatitis A, atau jika anda alah kepada neomycin. Vaksinasi dengan vaksin Havrix adalah disyorkan untuk semua orang dewasa yang melakukan perjalanan di kawasan tertentu di mana hepatitis A adalah penyakit biasa. Menjadi dijangkiti dengan hepatitis A adalah lebih berbahaya kepada kesihatan anda daripada menerima vaksin untuk melindungi terhadapnya. Seperti mana-mana ubat, Havrix boleh menyebabkan kesan sampingan, tetapi risiko kesan sampingan yang serius adalah sangat rendah.Vaksin Havrix tidak akan melindungi jangkitan dengan hepatitis B, C, dan E, atau virus lain yang mempengaruhi hati. Ia juga mungkin tidak melindungi daripada hepatitis A jika anda sudah dijangkiti virus, walaupun tanpa menunjukkan gejala.

Sebelum menerima vaksin ini, beritahu doktor anda jika anda mempunyai alahan terhadap getah getah atau sistem imun yang lemah (disebabkan oleh penyakit atau menggunakan ubat tertentu). Anda tidak boleh menerima Havrix jika anda pernah mengalami tindak balas alergi yang mengancam nyawa kepada mana-mana vaksin yang mengandungi hepatitis A, atau jika anda alah kepada neomycin. Anda masih boleh menerima vaksin jika anda mempunyai sejuk kecil. Dalam kes penyakit yang lebih teruk dengan demam atau apa-apa jenis jangkitan, tunggu sehingga anda menjadi lebih baik sebelum menerima Havrix.

Vaksin boleh membahayakan bayi yang belum lahir dan pada umumnya tidak boleh diberikan kepada wanita hamil. Walau bagaimanapun, tidak memberi vaksin kepada ibu boleh menjadi lebih berbahaya kepada bayi jika ibu menjadi dijangkiti penyakit yang dapat dicegah oleh Havrix. Doktor anda akan menentukan sama ada anda patut menerima vaksin ini, terutamanya jika anda mempunyai risiko jangkitan yang tinggi dengan hepatitis A. Tidak diketahui sama ada vaksin hepatitis A menyusu ke dalam susu ibu atau jika ia boleh membahayakan bayi penyusu. Beritahu doktor anda jika anda menyusu bayi. Havrix tidak diluluskan untuk digunakan oleh sesiapa yang berusia lebih muda dari 12 bulan.

Havrix diberikan sebagai suntikan (ditembak) ke dalam otot. Anda akan menerima suntikan ini di pejabat atau klinik doktor. Anda kemungkinan besar akan menerima 2 suntikan berasingan Havrix pada 6 bulan, bergantung kepada pendedahan atau risiko jangkitan anda. Untuk mengelakkan hepatitis A semasa melakukan perjalanan, anda harus menerima Havrix sekurang-kurangnya 2 minggu sebelum perjalanan anda. Pembekal penjagaan kesihatan anda akan menentukan jadual dos terbaik untuk keadaan anda.

Kesan Sampingan Havrix

Anda tidak patut menerima vaksin penggalak jika anda mempunyai reaksi alahan yang mengancam nyawa selepas vaksin pertama. Jejaki mana-mana dan semua kesan sampingan yang anda ada selepas menerima Havrix. Apabila anda menerima dos penggalak, anda perlu memberitahu doktor jika pukulan sebelumnya menyebabkan apa-apa kesan sampingan. Dijangkiti dengan hepatitis A adalah lebih berbahaya kepada kesihatan anda daripada menerima Havrix. Walau bagaimanapun, seperti mana-mana ubat, vaksin ini boleh menyebabkan kesan sampingan tetapi risiko kesan sampingan yang serius sangat rendah.

Kesan sampingan biasa termasuk sakit kepala; rasa sakit umum; loya, kehilangan selera makan; demam rendah; kemerahan, bengkak, ketulan keras di mana vaksin diberikan.

Apakah ubat-ubatan lain yang akan menjejaskan Havrix?

Sebelum menerima Havrix, beritahu doktor tentang semua vaksin lain yang telah anda terima baru-baru ini. Juga beritahu doktor jika anda baru-baru ini menerima ubat atau rawatan yang boleh melemahkan sistem kekebalan tubuh, termasuk ubat untuk merawat psoriasis; ubat steroid; atau ubat-ubatan untuk merawat atau mencegah penolakan pemindahan organ. Jika anda menggunakan mana-mana ubat-ubatan ini, anda mungkin tidak dapat menerima vaksin, atau mungkin perlu menunggu sehingga rawatan lain selesai.