Potassium Chloride

Berkenaan dengan Potassium Chloride

Potassium chloride adalah mineral yang terdapat dalam banyak makanan dan diperlukan untuk beberapa fungsi badan anda, terutama pemukulan hati anda. Potassium chloride digunakan untuk mengelakkan atau merawat paras rendah darah potassium (hipokalemia). Tahap potassium boleh menjadi rendah akibat penyakit atau mengambil ubat tertentu, atau selepas penyakit berpanjangan dengan cirit-birit atau muntah.

Anda tidak harus menggunakan potassium chloride jika anda mengalami kegagalan buah pinggang, penyakit Addison, pembakaran teruk atau kecederaan tisu lain, jika anda mengalami dehidrasi, jika anda mengambil diuretik tertentu (pil air), atau jika anda mempunyai kadar potassium yang tinggi dalam darah anda (hyperkalemia). Jangan menghancurkan, mengunyah, memecahkan, atau menghisap pada tablet atau kapsul yang dilepaskan. Menelan pil keseluruhan. Memecahkan atau menghancurkan pil itu boleh menyebabkan terlalu banyak ubat yang akan dikeluarkan pada satu masa. Mengisap tablet potassium boleh mengganggu mulut atau tekak anda. Ambil potassium chloride dengan makanan atau selepas makan.Untuk memastikan potassium chloride membantu keadaan anda, darah anda mungkin perlu diuji dengan kerap. Kadar degupan jantung anda juga boleh diperiksa menggunakan electrocardiograph atau ECG (kadang-kadang dipanggil EKG) untuk mengukur aktiviti elektrik jantung. Ujian ini akan membantu doktor menentukan berapa lama untuk merawat anda dengan potassium. Jangan terlepas sebarang pelantikan berjadual. Kesan sampingan potassium yang serius termasuk detak jantung yang tidak seimbang, sakit perut yang teruk, kelemahan otot atau perasaan lemas, dan rasa mati rasa atau kesemutan di tangan, kaki, atau mulut anda.

Jangan berhenti mengambil ubat ini tanpa terlebih dahulu bercakap dengan doktor anda. Jika anda berhenti mengambil potassium secara tiba-tiba, keadaan anda mungkin menjadi lebih teruk.

FDA mengandung kategori C. Tidak diketahui sama ada potassium chloride akan membahayakan bayi yang belum lahir. Beritahu doktor anda jika anda hamil atau merancang untuk hamil semasa menggunakan ubat ini. Tidak diketahui sama ada potassium chloride masuk ke susu ibu atau jika ia boleh membahayakan bayi penyusu. Jangan gunakan ubat ini tanpa memberitahu doktor jika anda menyusu bayi.

Kesan Sampingan Potassium Chloride

Berhenti makan potassium chloride dan berjumpa dengan doktor jika anda:
kekeliruan, kebimbangan, perasaan seperti anda mungkin lenyap;
ketidakselesaan kaki;
dahaga yang melampau, peningkatan kencing;
kelemahan otot atau perasaan lemas;
hitam, berdarah, atau buang najis;
mati rasa atau rasa tingly di tangan atau kaki anda, atau di sekeliling mulut anda;
detak jantung yang tidak seimbang;
sakit perut yang teruk, cirit-birit berterusan atau muntah; atau
batuk darah atau muntah yang kelihatan seperti kopi.

Kesan sampingan potassium chloride yang kurang serius:
cirit-birit ringan atau kadang-kadang;
mual ringan atau sakit perut;
sedikit kesedihan di tangan atau kaki anda; atau
penampilan tablet kalium klorida di dalam najis anda.

Apakah ubat-ubatan lain yang akan menjejaskan Potassium Chloride?

Ubat berikut boleh berinteraksi dengan potassium chloride. Beritahu doktor anda jika anda menggunakan mana-mana perkara berikut:
eplerenone (Inspra);
digoxin (digitalis, Lanoxin);
quinidine (Quinidex, Quinaglute, Quin-Release);
bronkodilator seperti ipratroprium (Atrovent) atau tiotropium (Spiriva);
perencat ACE seperti lisinopril (Zestril, Prinivil), benazepril (Lotensin), perindopril (Aceon), fosinopril (Monopril), atau trandolapril (Mavik); atau mana-mana jenis diuretik (pil air) seperti bumetanide (Bumex), chlorthalidone (Hygroton, Thalitone), chlorothiazide (Diuril), atau torsemide (Demadex).
Senarai ini tidak lengkap dan ubat lain mungkin berinteraksi dengan potassium chloride. Beritahu doktor tentang semua ubat yang anda gunakan. Ini termasuk preskripsi, over-the-counter, vitamin, dan produk herba. Jangan memulakan ubat baru tanpa memberitahu doktor anda.