Temazepam

Berkenaan dengan Temazepam

Temazepam adalah benzodiazepine (ben-zoe-dye-AZE-eh-peen). Temazepam menjejaskan bahan kimia dalam otak yang mungkin tidak seimbang pada orang yang mengalami masalah tidur (insomnia). Temazepam digunakan untuk merawat gejala insomnia, seperti masalah tidur atau tidur. Jangan gunakan temazepam jika anda mengandung. Ubat ini boleh menyebabkan kecacatan kelahiran atau gejala pengeluaran yang mengancam nyawa pada bayi baru lahir.

Temazepam mungkin membentuk tabiat dan hanya boleh digunakan oleh orang yang ditetapkan. Ubat ini tidak boleh dikongsi dengan orang lain, terutama seseorang yang mempunyai riwayat penyalahgunaan dadah atau ketagihan. Simpan ubat di tempat yang selamat di mana orang lain tidak boleh mendapatkannya. Mengganggu ubat yang membentuk tabiat boleh menyebabkan ketagihan, berlebihan, atau mati. Temazepam boleh menyebabkan reaksi alahan yang teruk. Berhenti mengambil ubat ini dan dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai tanda-tanda reaksi alergi. Ambil ubat ini hanya apabila anda bersiap untuk beberapa jam tidur. Anda mungkin tertidur dengan cepat selepas mengambil ubat.Sesetengah orang yang menggunakan ubat ini terlibat dalam aktiviti seperti memandu, makan, atau membuat panggilan telefon dan kemudian tidak mempunyai memori aktiviti tersebut. Jika ini berlaku kepada anda, hentikan mengambil temazepam dan bercakap dengan doktor anda tentang rawatan lain untuk gangguan tidur anda. Anda tidak boleh menggunakan ubat ini jika anda alah kepada temazepam atau benzodiazepin lain. Jangan gunakan temazepam jika anda hamil atau mungkin hamil. Ubat ini boleh menyebabkan kecacatan kelahiran. Bayi anda juga boleh bergantung kepada dadah. Ini boleh menyebabkan gejala pengeluaran yang mengancam nyawa pada bayi selepas ia dilahirkan. Bayi yang lahir bergantung kepada ubat yang membentuk tabiat mungkin memerlukan rawatan perubatan selama beberapa minggu. Beritahu doktor anda jika anda hamil atau merancang untuk hamil. Gunakan kawalan kelahiran yang berkesan untuk mencegah kehamilan semasa mengambil temazepam. Temazepam boleh menyerang susu ibu dan boleh membahayakan bayi yang menyusu. Anda tidak boleh menyusu semasa menggunakan ubat ini.

Kesan sedatif temazepam mungkin bertahan lebih lama pada orang dewasa yang lebih tua. Kejatuhan tidak sengaja adalah biasa di kalangan pesakit tua yang mengambil benzodiazepin. Gunakan berhati-hati untuk mengelakkan kecederaan jatuh atau tidak sengaja semasa anda mengambil ubat ini. Temazepam tidak diluluskan untuk digunakan oleh sesiapa yang berumur 18 tahun ke bawah.

Ambil temazepam tepat seperti yang ditetapkan untuk anda. Ikut semua arahan pada label preskripsi anda. Jangan gunakan dalam jumlah yang lebih besar, atau lebih lama daripada yang ditetapkan. Beritahu doktor anda jika ubat itu seolah-olah berhenti berfungsi juga dalam merawat gejala anda. Temazepam mungkin membentuk tabiat. Jangan sekali-kali berkongsi ubat ini dengan orang lain, terutamanya seseorang yang mempunyai riwayat penyalahgunaan dadah atau ketagihan. Simpan ubat di tempat di mana orang lain tidak dapat melakukannya. Anda tidak sepatutnya berkongsi ubat ini dengan orang lain yang mempunyai gejala yang sama. Salah guna ubat yang membentuk tabiat boleh menyebabkan ketagihan, berlebihan, atau kematian. Menjual atau membuang ubat ini adalah bertentangan dengan undang-undang.

Ambil temazepam hanya apabila anda sedang bersedia untuk beberapa jam tidur. Anda mungkin tertidur dengan cepat selepas mengambil ubat. Jangan mengambil ubat ini melainkan anda dapat tidur nyenyak sebelum anda mesti aktif semula. Ubat ini boleh menyebabkan keputusan yang luar biasa dengan ujian perubatan tertentu. Beritahu doktor yang memperlakukan anda bahawa anda menggunakan temazepam.

Temazepam harus digunakan untuk masa yang singkat untuk merawat insomnia. Hubungi doktor anda jika gejala anda tidak bertambah baik, atau jika ubat ini seolah-olah berhenti bekerja serta membantu anda tidur dan tidur.
Jangan berhenti menggunakan ubat ini secara tiba-tiba selepas penggunaan jangka panjang, atau anda mungkin mengalami gejala pengeluaran yang tidak menyenangkan. Gejala insomnia anda juga boleh kembali apabila anda berhenti menggunakan ubat tersebut. Tanya doktor anda dengan selamat berhenti mengambil temazepam. Simpan pada suhu bilik dari kelembapan dan haba.

Mengesan jumlah ubat yang digunakan dari setiap botol baru. Temazepam adalah ubat penyalahgunaan dan anda perlu sedar jika sesiapa menggunakan ubat anda dengan tidak betul atau tanpa preskripsi. Sesetengah orang yang menggunakan ubat ini terlibat dalam aktiviti seperti memandu, makan, atau membuat panggilan telefon dan kemudian tidak mempunyai memori aktiviti tersebut. Jika ini berlaku kepada anda, hentikan mengambil ubat ini dan bercakap dengan doktor anda tentang rawatan lain untuk gangguan tidur anda.