Terazosin

Berkenaan dengan Terazosin

Terazosin adalah dalam kumpulan ubat-ubatan yang dipanggil alpha-adrenergic blockers. Terazosin melegakan urat dan arteri anda supaya darah dapat lebih mudah melalui mereka. Ia juga melegakan otot-otot di leher prostat dan pundi kencing, menjadikannya mudah buang air kecil. Terazosin digunakan untuk merawat tekanan darah tinggi (tekanan darah tinggi), atau untuk meningkatkan kencing pada lelaki dengan hiperplasia prostat jinak (prostat diperbesar).

Terazosin juga boleh digunakan untuk tujuan lain yang tidak disenaraikan dalam panduan ubat ini. Terazosin boleh menyebabkan pening atau pingsan, terutamanya apabila anda mula mengambil atau apabila anda mula mengambilnya semula. Anda mungkin ingin mengambil ubat ini hanya pada waktu tidur jika ia menyebabkan anda berasa ringan. Berhati-hati jika anda memandu atau melakukan apa sahaja yang memerlukan anda berjaga-jaga. Elakkan berdiri untuk jangka masa yang panjang atau menjadi terlalu panas semasa bersenam dan dalam cuaca panas. Elakkan bangun terlalu cepat dari posisi duduk atau berbaring, atau anda mungkin merasa pening.

Anda tidak boleh menggunakan ubat ini jika anda alah kepada terazosin. Jika anda berhenti mengambil terazosin untuk apa-apa sebab, hubungi doktor anda sebelum anda mula mengambilnya semula. Anda mungkin memerlukan pelarasan dos. Terazosin boleh menjejaskan murid anda semasa pembedahan katarak. Beritahu pakar bedah mata anda sebelum anda menggunakan terazosin. Jangan berhenti menggunakan terazosin sebelum pembedahan melainkan pakar bedah anda memberitahu anda. Beritahu doktor tentang semua ubat lain yang anda gunakan, terutama ubat tekanan darah lain termasuk diuretik (pil air).Sekiranya anda mempunyai sejarah kanser prostat, anda mungkin memerlukan pelarasan dos atau ujian khas untuk selamat mengambil terazosin. Terazosin boleh menjejaskan murid anda semasa pembedahan katarak. Beritahu ahli bedah mata anda lebih awal dari masa yang anda menggunakan ubat ini. Jangan berhenti menggunakan terazosin sebelum pembedahan melainkan pakar bedah anda memberitahu anda.

Kategori kehamilan FDA C. Tidak diketahui sama ada terazosin akan membahayakan bayi yang belum lahir. Beritahu doktor anda jika anda hamil atau merancang untuk hamil semasa menggunakan ubat ini. Tidak diketahui sama ada terazosin melalui susu ibu atau jika ia boleh membahayakan bayi yang menyusu. Jangan gunakan terazosin tanpa memberitahu doktor jika anda menyusu bayi. Ambil terazosin tepat seperti yang ditetapkan oleh doktor anda. Jangan ambil dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan. Ikut arahan pada label preskripsi anda. Doktor anda mungkin akan mengubah dos terazosin anda untuk memastikan anda mendapat hasil yang terbaik.

Terazosin menurunkan tekanan darah dan boleh menyebabkan pening atau pingsan, terutamanya apabila anda mula mula mengambilnya, atau apabila anda mula mengambilnya semula. Anda mungkin ingin mengambil ubat ini hanya pada waktu tidur jika ia menyebabkan anda berasa ringan. Hubungi doktor anda jika anda mengalami pening atau terasa seperti anda mungkin lenyap. Anda mungkin berasa sangat pening apabila anda mula-mula bangun. Berhati-hatilah apabila berdiri atau duduk dari kedudukan berbaring.

Tekanan darah atau prostat anda perlu diperiksa dengan kerap. Lawati doktor anda dengan kerap. Sekiranya anda dirawat untuk tekanan darah tinggi, gunakan terazosin walaupun anda berasa sihat. Tekanan darah tinggi sering tidak mempunyai gejala. Anda mungkin perlu menggunakan ubat tekanan darah untuk sepanjang hayat anda. Sesetengah perkara boleh menyebabkan tekanan darah anda terlalu rendah. Beritahu doktor anda jika anda mempunyai penyakit berpanjangan yang menyebabkan cirit-birit atau muntah. Simpan terazosin pada suhu bilik dari haba, kelembapan, dan cahaya.

Terazosin boleh menjejaskan pemikiran atau reaksi anda. Berhati-hati jika anda memandu atau melakukan apa sahaja yang memerlukan anda berjaga-jaga. Untuk mengelakkan pening, elakkan berdiri untuk jangka masa yang panjang atau menjadi terlalu panas semasa bersenam dan dalam cuaca panas. Elakkan bangun terlalu cepat dari posisi duduk atau berbaring, atau anda mungkin merasa pening. Bangun perlahan-lahan dan stabilkan diri untuk mengelakkan kejatuhan. Minum alkohol boleh meningkatkan kesan sampingan terazosin tertentu.