Valacyclovir

Berkenaan dengan Valacyclovir

Valacyclovir adalah ubat antivirus. Ia memperlahankan pertumbuhan dan penyebaran virus herpes untuk membantu tubuh melawan jangkitan. Valacyclovir digunakan untuk merawat jangkitan yang disebabkan oleh virus herpes, termasuk herpes genital, luka sejuk, dan herpes (herpes zoster) pada orang dewasa. Valacyclovir digunakan untuk merawat luka sejuk pada kanak-kanak yang berusia sekurang-kurangnya 12 tahun, atau cacar air pada kanak-kanak yang berumur sekurang-kurangnya 2 tahun. Valacyclovir tidak akan menyembuhkan herpes dan tidak menghalang anda daripada menyebarkan virus kepada orang lain. Walau bagaimanapun, ubat ini boleh mengurangkan gejala jangkitan.

Sebelum mengambil valacyclovir, beritahu doktor anda jika anda mempunyai HIV / AIDS, sistem imun yang lemah, penyakit buah pinggang (atau jika anda menjalani dialisis), atau jika anda mempunyai pemindahan buah pinggang atau tulang sumsum. Valacyclovir boleh membahayakan buah pinggang, dan kesan ini meningkat apabila ia digunakan bersama dengan ubat-ubatan lain yang boleh membahayakan buah pinggang. Beritahu doktor tentang semua ubat lain yang anda gunakan. Anda mungkin memerlukan pelarasan dos atau ujian khas apabila mengambil ubat tertentu bersama-sama dengan valacyclovir. Rawatan dengan valacyclovir perlu dimulakan secepat mungkin selepas penampilan pertama gejala (seperti kesemutan, pembakaran atau lepuh).

Valacyclovir tidak akan menghalang penyebaran herpes genital. Jangkitan herpes menular dan anda boleh menjangkiti orang lain walaupun anda mengambil ubat ini. Berhenti mengambil valacyclovir dan hubungi doktor anda dengan segera jika anda mempunyai tanda-tanda kesan sampingan yang serius yang boleh membahayakan sel darah merah seperti demam. Anda tidak boleh menggunakan ubat ini jika anda alah kepada valacyclovir atau acyclovir (Zovirax).Ia tidak diketahui sama ada ubat ini akan membahayakan bayi yang belum lahir. Walau bagaimanapun, virus herpes boleh dilupuskan dari ibu yang dijangkiti kepada bayinya semasa melahirkan anak. Sekiranya anda mempunyai herpes kemaluan, sangat penting untuk mencegah lesi herpes semasa kehamilan anda, supaya anda tidak mempunyai lesi kelamin apabila bayi anda dilahirkan. Valacyclovir boleh masuk ke dalam susu ibu dan boleh membahayakan bayi yang menyusu. Jangan berikan valacyclovir kepada anak tanpa nasihat perubatan.

Sesetengah jangkitan herpes perlu dirawat lebih lama daripada yang lain. Gunakan ubat ini untuk jangka masa yang ditetapkan. Gejala-gejala anda mungkin bertambah baik sebelum jangkitan sepenuhnya dibersihkan. Melangkau dos boleh meningkatkan risiko virus anda menjadi tahan terhadap ubat antiviral. Anda boleh mengambil valacyclovir dengan atau tanpa makanan. Minum banyak air ketika anda mengambil valacyclovir untuk menjaga ginjal anda berfungsi dengan baik. Lesi yang disebabkan oleh virus herpes perlu disimpan sebagai bersih dan kering yang mungkin. Memakai pakaian longgar boleh membantu mencegah kerengsaan lesi.

Mengambil ubat ini tidak akan menghalang anda daripada melepaskan herpes genital kepada orang lain. Jangkitan herpes menular dan anda boleh menjangkiti orang lain walaupun semasa anda mengambil dengan valacyclovir. Mengelakkan hubungan seks atau menggunakan kondom lateks untuk membantu mencegah penyebaran virus kepada orang lain. Elakkan daripada membiarkan kawasan yang dijangkiti bersentuhan dengan orang lain. Elakkan menyentuh kawasan yang dijangkiti dan kemudian menyentuh mata anda. Cuci tangan anda dengan kerap untuk mengelakkan penyebaran jangkitan. Jangan berkongsi valacyclovir dengan orang lain, walaupun mereka mempunyai gejala yang sama.

Terdapat beberapa kegunaan Valacyclovir mengikut umur and dos yang beza seperti Herpes Simplex – Mucocutaneus / Immunocompetent Host. Anrata jenis herpes ialah Herpes genital dan Herpes Zoster. Yang lain termasuk CMV Prophylaxis, Herpes Simplex Labialis dan ricella-Zoster.