Yosprala

Berkenaan Dengan Yosprala

Yosprala mengandungi gabungan aspirin dan omeprazole. Aspirin adalah salisilat (salicylate). Ia berfungsi dengan mengurangkan bahan dalam tubuh yang menyebabkan rasa sakit, keradangan dan demam. Omeprazole adalah perencat pam proton. Ia mengurangkan jumlah asid yang dihasilkan dalam perut. Yosprala juga digunakan pada orang yang telah menjalani pembedahan untuk memperbaiki aliran darah ke jantung dan juga mempunyai satu lagi keadaan yang sudah dirawat dengan aspirin. Yosprala adalah perencat pengagregatan platelet dan digunakan untuk membantu mengurangkan risiko masalah strok, jantung, atau kematian pada orang yang mempunyai keadaan tertentu yang berkaitan dengan pembekuan darah, serangan jantung masa lalu, angina (sakit dada), atau strok. Omeprazole dalam ubat gabungan ini membantu mengurangkan risiko ulser perut yang mungkin disebabkan oleh aspirin, terutamanya pada orang yang berusia 55 tahun atau lebih tua, atau mereka yang mempunyai ulser perut pada masa lalu. Mengambil aspirin biasa bersama-sama dengan omeprazole (Prilosec) tidak akan berfungsi dengan cara yang sama seperti mengambil kombinasi aspirin dan omeprazole.

Anda tidak boleh menggunakan Yosprala jika anda mempunyai polip hidung, jika anda mengambil ubat yang mengandungi rilpivirine, atau jika anda pernah mengalami serangan asma atau tindak balas alergi yang teruk selepas mengambil aspirin atau ubat anti-radang nonsteroid. Aspirin boleh menyebabkan sindrom Reye, yang serius dan kadang-kadang membawa maut kepada kanak-kanak. Yosprala tidak digunakan untuk kanak-kanak. Yosprala tidak boleh digunakan untuk merawat gejala serangan jantung atau gejala strok secara tiba-tiba.

Ubat yang serupa dengan omeprazole telah menyebabkan keputusan positif palsu pada ujian saringan dadah. Sekiranya anda menyediakan sampel air kencing untuk pemeriksaan dadah, beritahu kakitangan makmal bahawa anda sedang mengambil Yosprala. Yosprala boleh menyebabkan keputusan yang luar biasa dengan ujian perubatan tertentu, dan anda mungkin perlu berhenti menggunakan ubat untuk masa yang singkat sebelum ujian. Beri tahu mana-mana doktor yang merawat anda yang anda gunakan omeprazole. Ambil Yosprala dengan segelas air penuh. Jangan menghancurkan, mengunyah, memecahkan, atau membubarkan tablet pelepasan lambat. Menelannya secara keseluruhan.Yosprala biasanya diambil sekali sehari, sekurang-kurangnya 60 minit sebelum makan. Ambil Yosprala betul-betul seperti yang ditetapkan oleh doktor anda. Ikut semua arahan pada label preskripsi anda. Doktor anda mungkin akan mengubah dos anda untuk memastikan anda memperoleh hasil yang terbaik. Jangan gunakan ubat ini dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan. Simpan Yosprala pada suhu bilik dari kelembapan dan haba. Simpan tablet dalam bekas asli mereka, bersama-sama dengan paket atau tangki pengawet menyerap kelembapan. Jika anda menggunakan Yosprala selama lebih dari 3 tahun, anda boleh membina kekurangan vitamin B-12. Bercakap dengan doktor anda tentang cara menguruskan keadaan ini jika anda membangunkannya. Jangan berhenti menggunakan Yosprala secara tiba-tiba, walaupun anda rasa baik. Menghentikan secara tiba-tiba boleh meningkatkan risiko anda mengalami serangan jantung atau strok. Ikut arahan doktor anda tentang mengetuk dos anda.

Mengambil inhibitor pam proton seperti omeprazole boleh meningkatkan risiko keretakan tulang di pinggul, pergelangan tangan, atau tulang belakang. Kesan ini berlaku kebanyakannya pada orang yang telah mengambil ubat jangka panjang atau pada dos yang tinggi, dan pada mereka yang berusia 50 tahun ke atas. Tidak jelas sama ada omeprazole adalah punca sebenar peningkatan risiko retak. Mengambil aspirin semasa kehamilan lewat boleh menyebabkan pendarahan pada ibu atau bayi semasa penghantaran. Beritahu doktor anda jika mengandung atau merancang untuk hamil semasa mengambil Yosprala. Aspirin dan omeprazole boleh masuk ke dalam susu ibu dan boleh membahayakan bayi yang menyusu. Anda tidak boleh menyusu semasa menggunakan ubat ini. Yosprala mungkin menjejaskan ovulasi di sesetengah wanita, yang mungkin menjejaskan keupayaan anda untuk hamil buat sementara waktu. Bercakap dengan doktor anda jika ini menyangkut anda. Yosprala tidak diluluskan untuk digunakan oleh sesiapa yang berumur 18 tahun ke bawah. Jangan beri ubat ini kepada kanak-kanak atau remaja dengan demam, gejala selesema, atau cacar air. Aspirin boleh menyebabkan sindrom Reye, yang serius dan kadang-kadang membawa maut kepada kanak-kanak.

Kesan sampingan Yosprala adalah termasuk mual, sakit perut, cirit-birit, sakit data, gangguan pencernaan, pedih ulu hati.